Ο Χαΐμ Τοπόλ, ο ισραηλινός ηθοποιός και τραγουδιστής που έγινε ευρύτερα γνωστός για την ερμηνεία του ως «Τέβιε ο γαλατάς» στον «Βιολιστή στη στέγη», πέθανε χθες σε ηλικία 87 ετών.
Ο Τοπόλ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Ισραήλ την Τετάρτη, ενώ ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο γιος του είχε πρόσφατα επιβεβαιώσει ότι ο γνωστός ηθοποιός είχε διαγνωστεί με άνοια πέρυσι.
Chaim Topol, ‘Fiddler on the Roof’ actor, dead at 87 https://t.co/w2zr9b6zut pic.twitter.com/llejoAkoSF
— New York Post (@nypost) March 9, 2023
Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Τοπόλ, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ τον περιέγραψε ως έναν «προικισμένο ηθοποιό που κατέκτησε πολλές σκηνές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, γέμισε τις κινηματογραφικές οθόνες με την παρουσία του και κυρίως μπήκε βαθιά στις καρδιές μας».
Επαιξε τον Τέβιε στο θεατρικό μιούζικαλ επί πέντε δεκαετίες, υπολογίζοντας κάποτε ότι είχε ερμηνεύσει τον ρόλο περισσότερες από 3.500 φορές. Υποδύθηκε επίσης τον ευσεβή Εβραίο πατέρα στην ταινία του 1971, για την οποία κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού και ήταν υποψήφιος για βραβείο καλύτερου ηθοποιού στα βραβεία Όσκαρ.
Μόλις 30 ετών όταν άρχισε να υποδύεται τον πενηντάρη Τέβιε στη σκηνή το 1966, ο Τοπόλ χρησιμοποίησε μακιγιάζ και κοστούμια για να φαίνεται μεγαλύτερος και βαρύτερος από τα χρόνια του- το 2009, όταν ολοκλήρωσε την ερμηνεία του ρόλου στα 70 του χρόνια, έπρεπε να παίζει νεότερος από τα χρόνια του.
«Πόσοι άνθρωποι είναι γνωστοί για έναν ρόλο; Πόσοι άνθρωποι στο επάγγελμά μου είναι γνωστοί παγκοσμίως; Οπότε δεν παραπονιέμαι», δήλωσε σε συνέντευξή του το 2015. «Μερικές φορές εκπλήσσομαι όταν έρχομαι στην Κίνα ή όταν έρχομαι στο Τόκιο ή όταν έρχομαι στη Γαλλία ή όταν έρχομαι οπουδήποτε και ο υπάλληλος στο τμήμα μετανάστευσης λέει «Τοπόλ, είσαι ο Τοπόλ;». Οπότε ναι, πολλοί άνθρωποι είδαν τον Βιολιστή και αυτό δεν είναι κακό».
Στα τελευταία του χρόνια, ο Τοπόλ έγραψε και εικονογράφησε βιβλία και ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το 2015, του απονεμήθηκε το Βραβείο Ισραήλ, μία από τις κορυφαίες διακρίσεις της χώρας.