Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Χάρης Βεραμόν αναζητά «Ίχνη στο Σκοτάδι», προσπαθώντας να διαλευκάνει εξαφανίσεις και ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Εμείς, αναζητήσαμε εκείνον, με σκοπό να μας αποκαλύψει τα μυστικά ενος ιδιωτικού ερευνητή, αλλά και το τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής του «Ίχνη στο Σκοτάδι».
Ο Χάρης Βεραμόν μιλά στην Μπάγια Αντωνοπούλου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στις έρευνες ,αλλά και για το πώς είναι η ζωή ενός ιδιωτικού ερευνητή.
Αρχικά, θα θέλαμε να μάθουμε για την εκπομπή «Ίχνη στο Σκοτάδι» που παρουσιάζεις. Πως ξεκίνησε η ιδέα;
Όλα άρχισαν απο ένα group στο FB που είχε το όνομα «Ανεξιχνίαστα Εγκλήματα και Εξαφανίσεις». Ήταν μια ομάδα ενημερωτικής φύσεως σχετικά με εγκλήματα που συγκλόνισαν τη χώρα μας αλλά και για ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Μετά το group απέκτησε πιο προσωπικό χαρακτήρα και μετονομάστηκε «ίχνη στο σκοτάδι». Τότε άρχισα να επεξεργάζομαι το πως μπορεί να στηθεί μια εκπομπή στο you tube. Μετά αναζητούσε έναν Σκηνοθέτη για να μπορέσω να στήσω όλο αυτό που σκέφτομαι. Και έτσι γνώρισα τον Αλέξη Στεφανή ο οποίος εδώ και ένα χρόνο σκηνοθετεί την εκπομπή.
Είναι δύσκολο να παρουσιάζεις ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη η έρευνα του;
Ναι, βέβαια. Είναι λεπτή η θέση μου και χρειάζεται σωστή επικοινωνιακή διαχείριση γιατί μπορεί το κοινό να ενδιαφέρεται να μάθει τα πάντα, όμως δεν είναι όλα για το φακό. Μπορεί εύκολα να βλάψουμε μια υπόθεση που πρέπει να φτάσει στο δικαστήριο.
Τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια;
Ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Δικαστικά σκάνδαλα και εξαφανίσεις ανθρώπων που μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει τί απέγιναν. Υποθέσεις που έχουν παραγραφεί, αλλά εμείς αναζητούμε την αλήθεια, έρευνα, μυστήριο, ατμόσφαιρα και κινηματογραφική αισθητική. Επίσης σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο της Εγκληματολογίας που συμβάλλουν στην έρευνα αναλύοντας στοιχεία και πληροφορίες.
Πως επέλεξες το επάγγελμα του ιδιωτικού ερευνητή;
Σύνθετοι παράγοντές. Κυρίως η αγάπη μου για το αντικείμενο αυτό, η πρόθεση μου να κάνω αυτό που θέλω χωρίς να εξαρτάμε από εξωγενείς παράγοντες και η ευαισθησία μου για ανθρώπους που χάθηκαν και κανείς δεν ξέρει τι έγινε.
Πως είναι η ζωή ενός ιδιωτικού ερευνητή;
Άστατη. χαχα.. Γεμάτη δικογραφίες, αναλύσεις και έρευνα.
Συνήθως τι υποθέσεις χειρίζεσαι; Ποιες είναι οι πιο συχνές;
Με απασχολούν όλες οι υποθέσεις. Δεν θέλω να κάνω διακρίσεις. Έχω όμως μια αδυναμία στις υποθέσεις που έχουν μπει στο αρχείο ως εξαφανίσεις ενώ πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Με απασχολεί επίσης όταν ένας άνθρωπος χάθηκε και δεν έχει ποτέ βρεθεί η σορός του όπως και για εκείνες τις υποθέσεις που μια οικογένεια δεν μπορεί να κινηθεί νομικά επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Κυρίως ασχολούμαι με εγκλήματα, είτε κατά των ανθρώπων είτε κατά των ζώων.
Στα εγκλήματα που μένουν ανεξιχνίαστα, μπορεί μετά από πολλά χρόνια να αποκαλυφθεί ο δράστης; Έχεις αναλάβει πχ υπόθεση που μπήκε στο αρχείο και ξεκίνησες να έρευνας το έγκλημα;
Και βέβαια μπορεί να αποκαλυφθεί. ο δράστης Υπάρχει μια αντίληψη οτι όσο περνούν τα χρόνια είναι δύσκολο να ανακτηθούν πληροφορίες. Όμως δεν είναι έτσι. Πρέπει πάντα να παλεύουμε για την αλήθεια όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ναι έχω αναλάβει υπόθεση που έχει αρχειοθετηθεί. Μέχρι στιγμής αυτό το είδος υποθέσεων χειρίζομαι. Και είναι το αγαπημένο μου θα έλεγα. Γιατί δεν δέχομαι οτι μια υπόθεση μπήκε στο αρχείο ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για έγκλημα. Έχω μια υπόθεση που χειρίζομαι η οποία αρχειοθετήθηκε με ευκολία χωρίς οι αρχές να εξετάσουν όλα τα στοιχεία και τις ενδείξεις. Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται.
Με ποιον γίνεται η έρευνα από εσένα; Μπορείς να μας αποκαλύψεις κάποια μέσα που χρησιμοποιείς;
Η έρευνα γίνεται από μένα και την ομάδα μου. Υπάρχει μια ομάδα απο ειδικούς, επιστήμονες, και ο καθένας καλείται να ερευνήσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι της υπόθεσης σύμφωνα με την ειδικότητα του.
Υπάρχουν πολλά μέσα και τεχνικές σε μία έρευνα. Μπορώ απλώς να αναφερθώ σε κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις όπως είναι το criminal profiling, η ταυτοποίηση του δράστη με forensic sketch, θυματολογία, ανάλυση συμπεριφοράς και πολλά άλλα αφορούν πρακτική μεθοδολογία.
Ποια υπόθεση από αυτές που έχεις χειριστεί στην καριέρα σου ήταν η πιο δύσκολη και γιατί;
Η υπόθεση της Ολυμπίας Κηρύκου. 26 χρόνια ανεξιχνίαστη υπόθεση, ένα μεγάλο μυστήριο. Είναι δύσκολη υπόθεση γιατί περιείχε πολλές πλάνες και αρκετά σημαντικά πρόσωπα δεν βρίσκονται στη ζωή. Οπότε δεν ήταν εύκολο να δούμε καθαρά τί έχει γίνει. Ομως καταφέραμε να βρούμε νέα στοιχεία μέσα απο λεπτομέρειες.
Η εγκληματικότητα την περίοδο της πανδημίας έχει αυξηθεί κατά πολύ και κυρίως οι γυναικοκτονίες. Πως το εξηγείς;
Ο εγκλεισμός και οι περιορισμοί της ελευθερίας αυξάνουν τα προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας και των ψυχολογικών προβλημάτων. Εκεί που υποτίθεται κλείνει μια τρύπα ανοίγουν άλλες 10.
Να τονίσω πως οι γυναικοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από όσες παρουσιάζονται! Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές γυναικοκτονίες που μέχρι σήμερα θεωρούνται εξαφανίσεις!
Η ελληνική αστυνομία ζητά τη συνδρομή ενός ιδιωτικού ερευνητή σε κάποια υπόθεση;
Δεν συνηθίζεται. Όμως συνεργάζεται όταν αυτό το απαιτούν οι συνθήκες. Και είναι λογικό και λειτουργικό και για τις δύο πλευρές. Την συνδρομή ενός ιδιωτικού ερευνητή συνήθως τη ζητά μια οικογένεια ή ένας Δικηγόρος.
Τι σε δυσκολεύει περισσότερο στη διερεύνηση μιας υπόθεση;
Είναι πολλά τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν. Όταν δεν υπάρχουν μάρτυρες, όταν κανείς δεν έχει μια πληροφορία για το θύμα κι όταν ο δράστης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το θύμα.
Είναι επικίνδυνο το να διερευνάς μια υπόθεση; Κρύβει κινδύνους;
Πάντα υπάρχει κίνδυνος, ναι. Όμως είναι μέρος της δουλειάς. Κάθε δουλειά έχει τα προβλήματα της.
Που μπορούμε να σε βρούμε;
Μπορεί κάποιος να με βρει μέσα από την επίσημη σελίδα του συνεργάτη μου, Μάριου Βογιατζή – bodylanguageinstitute.gr – ή μέσα από την ιστοσελίδα ixnistoskotadi.gr, και στο you tube «ίχνη στο σκοτάδι» με ελληνικούς χαρακτήρες στην αναζήτηση.
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.