Από τους γαλαζοαίματους και τους βασιλιάδες, μέχρι τους pop καλλιτέχνες και τις φιγούρες των μαφιόζων που κατακλύζουν τις κινηματογραφικές οθόνες, το pinky δαχτυλίδι είναι ένα κόσμημα με τους δικούς του συμβολισμούς.
Μέσα στους αιώνες το λεγόμενο και pinky ring ή chevalier επιβίωσε από τις αμέτρητες αλλαγές που έγιναν στο ντύσιμο των ανδρών και έμεινε στη μόδα, λαμπερό και πολυτελές, όπως αρμόζει στη μακραίωνη ιστορία του.
Ευγενείς και γαλαζοαίματοι υιοθετούν το pinky ring για να δηλώσουν την ισχυρή παράδοση αυτού του φετίχ, που χρονολογείται από την εποχή της Βασίλισσας Βικτωρίας.
Γιατί το φορούσαν; Για να αποτυπώσουν τη σφραγίδα τους.
Το καλούπι του θυρεού, ή του συμβόλου της δυναστείας, της βασιλείας ή της οικογένειας ήταν χαραγμένο πάνω στο δαχτυλίδι τονίζοντας το κύρος της ιστορικής τους κληρονομιάς.
Στο τέλος της σύνταξης μιας επιστολής ή ενός επίσημου εγγράφου, το δαχτυλίδι βυθιζόταν σε καυτό κερί ή μαλακό πηλό και λειτουργούσε ως σφραγίδα που πιστοποιούσε την γνησιότητα της υπογραφής.
Στην πορεία του χρόνου, το δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο καθρέφτιζε την όποια εξέχουσα κοινωνική θέση του κατόχου. Ο καθένας μάλιστα το φορούσε σε όποιο χέρι προτιμούσε.
Για παράδειγμα, ο εκλιπών τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, (εισαγωγική φωτογραφία), φορούσε πάντα το δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο του δεξιού του χεριού, όπως και ο γιος του Παύλος, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος δεν αποχωρίζεται το δικό του δαχτυλίδι, που το φορά πάντα στο αριστερό χέρι.
Το γεγονός ότι έχει φορεθεί από ανθρώπους του υποκόσμου, είτε στην πραγματική είτε στην κινηματογραφική ζωή, δίνει στον συγκεκριμένο τύπο δαχτυλιδιού μια αμφιλεγόμενη υπόσταση.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη φιγούρα του Tony Soprano, στο “Sopranos”, το κορυφαίο ίσως σήριαλ όλων των εποχών, με το ρουμπίνι στην κορυφή του δαχτυλιδιού του να αστράφτει, ενώ κανονίζει τις άνομες δουλειές του με συνεργούς που υιοθετούν το ίδιο στυλ, ή τον Michael Corleone από τον Νονό με το χαρακτηριστικό ύφος;
Και αν αυτοί οι χαρακτήρες ανάγονται στη σφαίρα της σεναριακής και σκηνοθετικής φαντασίας, υπάρχουν πάντα οι αληθινές προσωπικότητες που ενέπνευσαν τους δημιουργούς, όπως ο Al Capone ή ο Joe Bonanno, που ήταν το μεγάλο αφεντικό της νεοϋορκέζικης μαφίας.
Τα “μεγάλα κεφάλια” φορούσαν το δαχτυλίδι ως δήλωση ότι δεν λερώνουν τα χέρια τους με αίμα, διότι βρίσκονταν ψηλά στην πυραμίδα του “κλάδου” τους και μπορούσαν να έχουν τα χέρια τους καθαρά και άπραγα μακριά από την βρώμικη δουλειά.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image