HerNews.gr
Αφιερώματα

Δάκης: Ο κοσμοπολίτης τραγουδιστής χωρίς ηλικία και η μεγάλη καλλιτεχνική του πορεία

Ο κοσμοπολίτης τραγουδιστής, ο πρίγκιπας του ελαφρού τραγουδιού γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 26 Αυγούστου του 1943. Γοητευτικός, ευγενής, κοσμοπολίτης, με μια ακόρεστη εφηβικότητα που τον ακολουθούσε σχεδόν μέχρι το τέλος. Αυτός ήταν ο Δάκης.

Ο Δάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς στις 26 Αυγούστου. Ο πατέρας του Γιώργος, λογιστής σε μεγάλη εταιρεία, δεν αγαπούσε καθόλου τη μουσική.

Αντίθετα, από  την πλευρά της  μητέρας του Μερόπης, που ποτέ δεν τον φώναξε με το πραγματικό του όνομα – Βρασίδας- (Χαραλαμπίδης το επίθετο), είχαν αναδειχθεί καλλιτέχνες όπως ο θείος του και ο αξέχαστος ξάδελφός του Ντέμης Ρούσσος. Έζησε ανέμελα χρόνια κοντά στη θάλασσα σε μια πολυ-εθνική γειτονιά παίζοντας με γειτονόπουλα διαφόρων εθνικοτήτων και έτσι άρχισε από πολύ νωρίς να μιλάει πολλές γλώσσες (μιλάει έξι και τραγουδάει σε επτά).

 

Από μαθητής ακόμα, ο Δάκης εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη μουσική. Λάτρευε το ραδιόφωνο και άκουγε ξένα τραγούδια και όταν από το Β’ Πρόγραμμα άκουγε τις φωνές της Γιοβάννας, της Μούσχουρη και του Βογιατζή, ένοιωθε πως άγγιζε την Ελλάδα.

Αρχές της δεκαετίας 60 ο Δάκης ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά, χωρίς αμοιβή, με διάφορα  γκρουπάκια. όπως το “Lambis et son ensemble” που είχε φτιάξει με κάποιους φίλους του και εμφανίζονταν στο κέντρο “L’Aiglon” της Αλεξάνδρειας.  Εκείνη την εποχή η Νάντια Κωνσταντοπούλου που είχε πάει για εμφανίσεις στην Αλεξάνδρεια τον είδε και του πρότεινε να πάει στην Αθήνα για να κάνει καριέρα. 

Φτάνοντας στην Αθήνα ο Δάκης συνάντησε κάποιους φίλους του μουσικούς που αποτελούσαν το συγκρότημα “Πλέη Μπόυς”. Του ζήτησαν να τραγουδήσει ένα – δυο ξένα τραγούδια στο κλαμπ που δούλευαν. 

Εκείνο το βράδυ ο ιδιοκτήτης ενός νυκτερινού κέντρου, της “Αργώ”, είχε πάει για να τους ακούσει και να υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους. Είδε και τον Δάκη και επέμεινε σε μια συνεργασία. 

Από αυτό το σημείο αρχίζει η ανοδική πορεία της καριέρας του. Λίγο αργότερα ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο με τους “Πλέυ Μπόυς” και το τραγούδι “Deep in the heart of Athens”. Ακολουθούν κι άλλοι μικροί δίσκοι με ξένο ρεπερτόριο.

Αργότερα ο συνθέτης Κώστας Ξενάκης θα τον συμβουλεύσει να ερμηνεύσει ελληνικά τραγούδια, έτσι το 1968  ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι στα ελληνικά σε μουσική του Κώστα Ξενάκη, το “Γεια σου σ΄ευχαριστώ”

Ακολούθησαν εμφανίσεις στην  Αθηναία, στο Hilton, στα Αστέρια. Στο Hilton, το 1968, τον βλέπει ο Γάλλος παραγωγός Ζεράρ Σαχινιάν  και ζητάει από τον Μίμη Πλέσσα να γράψει ένα τραγούδι για τον Δάκη, για την ταινία “La coeur chaud”(Ζεστή καρδιά).

Αυτή ήταν και η αρχή της συνεργασίας του με τον Μίμη Πλέσσα που του γράφει για την ταινία το τραγούδι “Αλήθεια”σε στίχους του Πέτρου Πανταζή.

Παράλληλα, την ίδια εποχή, ο Μίμης Πλέσσας του έγραψε το “Τόσα καλοκαίρια” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο Γιάννης Δαλιανίδης του ζήτησε να το τραγουδήσει στα γυρίσματα της ταινίας “Γοργόνες και Μάγκες”, όμως λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων στο Hilton ο Δάκης δεν μπόρεσε να πάει στο γύρισμα που θα γινόταν στην Ύδρα και έτσι το τραγούδι γυρίστηκε  μόνο με τη φωνή του και τη Μαίρη Χρονοπούλου και τον Λάκη Κομνηνό να χορεύουν.

 

Το 1967 ο Δάκης εμφανίζεται στο πρώτο μέρος της συναυλίας των Rolling Stones που έγινε στο στάδιο του Παναθηναϊκού στην Αθήνα, μαζί με τους Idols, We Five, Τάσο Παπασταμάτη, M.G.C, Guidone και Loubogg.

Και γύρω στο 1970 το όνομα του Δάκη αναβοσβήνει πια με τεράστια γράμματα στα καλύτερα κοσμικά κέντρα της Αθήνας. Δειλινά, Φαντασία,Νεράιδα, Αστέρια, Διογένης, Αθηναία, Ρεξ και πολλά άλλα.

Συνεργάζεται με πολλούς μεγάλους συνθέτες, όπως Μίμης Πλέσσας,Γιάννης Σπανός, Κώστας Χατζής, Γιώργος Χατζηνάσιος,Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Μανίκας, Νίκος Λαβράνος, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Αλέκος Χρυσοβέργης, Χάρης Χαλκίτης, Αλέξης Παπαδημητρίου κ.α.

 

Τραγουδάει στίχους των Πυθαγόρα, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Δημήτρη Ιατρό- πουλου, ΣώτιαςΤσώτου, Ξενοφώντα Φιλέρη κ.α. και συνεργάζεται με τα περισ- σότερα μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού όπως Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Αλέκα Κανελλίδου, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση, Χριστιάνα, Μπέσσυ Αργυράκη, Αδελφές Μπρόγιερ, Φίλιππος Νικολάου, Πασχάλης, Μαντώ και τόσους άλλους.

 

Συμμετέχει 4 φορές στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και σε διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Παράλληλα εμφανίζεται σε θεατρικές παραστάσεις , σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικά shows.

Την επόμενη χρονιά σε μουσική Μίμη Πλέσσα, κυκλοφορεί ο πρώτος του μεγάλος, προσωπικός δίσκος, “Το ωροσκόπιο της αγάπης”. Οι στίχοι από τον Δ. Ιατρόπουλο, Α.Δασκαλόπουλο,  Σ.Τσώτου και άλλους.

Τραγούδια όπως το “Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά”, “Κορίτσι στάσου να σου πω”, “Μάζευα στα χέρια μου βροχή”, “Στη σελίδα 18” γίνονται τεράστιες επιτυχίες.

Το 1971 στα Δειλινά γνωρίζεται με τις Αδελφές Μπρόγιερ, την Έρρικα και την Μαργαρίτα , και φτιάχνουν ένα εκπληκτικό τρίο. Για πέντε χρόνια παρουσιάζουν μαζί ένα έξοχο πρόγραμμα βασισμένο στο τραγούδι και στο χορό. Εμφανίζονται μαζί εκτός από τα νυκτερινά κέντρα σε θεατρικές παραστάσεις και στην τηλεόραση.

Ο Κώστας Χατζής συναντά τον Δάκη που τραγουδούσε τότε στη Φαντασία και του  προτείνει να συνεργαστούν μαζί  με την Ελπίδα. Από τη συνεργασία αυτή προκύπτει ο τριπλός δίσκος “Ελπίδα – Δάκης στου Κώστα Χατζή” που ηχογραφήθηκε στην μπουάτ “Σκορπιός” της Πλάκας.

Η Ελπίδα και ο Δάκης προσαρμόζονται πλήρως στο στυλ του συνθέτη παρόλο που προέρχονται από ένα άλλο είδος τραγουδιού. Δυστυχώς ο δίσκος, παρότι πηγαίνει πολύ καλά, αποσύρεται χωρίς να έχουν διευκρινιστεί ποτέ οι λόγοι.

Η συνεργασία με τον Κώστα Χατζή ήταν και η αφορμήγια τη συνεργασία του Δάκη με τη Μαρινέλλα την ίδια χρονιά. Για δυο σεζόν εμφανίζονται στην μπουάτ ZOOM στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα μαζί με τους Αθηναίους,  τον Γιώργο Πολυχρονιάδη, τη Τζίνα Σπηλιωτοπούλου, τη Νάντια Καραγιάννη,  Αδελφούς Τζαβάρα και τον Στέλιο Ζαφειρίου.

Αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκινά άλλη μια σημαντική συνεργασία του Δάκη. Με την Αλέκα Κανελλίδου συνεργάζονται με μεγάλη επιτυχία για πέντε χρόνια.
Με την Αλέκα Κανελλίδου, την Άννα Βίσση και την Πωλίναστον “Διογένη”

Το ειδικό βραβείο στα Μουσικά βραβεία Ποπ Κορν για το 1993, απονέμεται στον Δάκη για την πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Συνεργάζεται στο On the rocks με τον Πασχάλη, τη Σοφία Βόσσου, την Ελίνα Κωνσταντοπούλου και την Δέσποινα Βανδή στα πρώτα της βήματα.
Συνεργάζεται στο Taboo με τους συνθέτες Μίμη Πλέσσα και Γιώργο Χατζηνάσιο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Δήμητρα Παπίου, ο Γιάννης Κούτρας, η Λόρνα, η Άννα Μελίτη και ο Νίκος Κρητικός. Από τη συνεργασία αυτή κυκλοφορεί ο δίσκος “Πρόβα Τζενεράλε”, ζωντανή ηχογράφηση από το Taboo.
Στην τελευταία δισκογραφική δουλειά του με τον Μίμη Πλέσσα, που έχει τον τίτλο «Moments», ο Δάκης ερμηνεύει τα βραβευμένα τραγούδια του συνθέτη σε επτά γλώσσες, έτσι ακούμε το Ένας ουρανός μ’ αστέρια στα αγγλικά, το Ποιός το ξέρει στα γαλλικά, τις Θαλασσιές χάντρες στα αραβικά, το Τι κρίμα στα ισπα- νικά κλπ. 

Ο ίδιος ο συνθέτης γράφει:

“Το πείσμα μου να μην ακολουθώ την επιτυχία σαν  συνταγή και να αποφεύγω τη μανιέρα, μ΄έφεραν μετά τη ξεχωριστή επιτυχία του “Δρόμου” μπροστά σε μια πρόκληση. 1970. Ένας ευγενικός, όμορφος νέος και με ιδιαίτερη χροιά στη φωνή, μου προτάθηκε από τη Minos. Δεν δίστασα και με ταλαντούχα νιάτα γύρω μου κάναμε το “Ωροσκόπιο της αγάπης”. Απρόσμενα θα ‘λεγα τραγούδια μου με στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, του Δημήτρη Ιατρόπουλου, της Βεατρίκης Δαλαμάγκα, έγιναν επιτυχίες.

Ο Δάκης ακολούθησε πιστά τη μοντέρνα μουσική που υπηρετούσε και πάντα ξεχώριζε με την έκφραση και τη φρεσκάδα του.

Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Roof Garden στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας – Ε.Ν.Ο.Α. Στο τέλος της όμορφης βραδιάς ο Δάκης, ο Πάνος Δέρβος και η Έλενα Περβαινά τιμήθηκαν με αναμνηστική πλακέτα του Ναυτικού Ομίλου Αλεξάνδρειας

Ο Δάκης ξανασυναντά επί σκηνής τον κορυφαίο συνθέτη Μίμη Πλέσσα στη μαγευτική Λίμνη της Βουλιαγμένης για δύο μοναδικές μουσικές βραδιές(24/6 & 22/7/2015) οι οποίες γίνονται πολύ γρήγορα sold out.

Οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες αποδίδουν τραγούδια που γέννησε η συνεργασία τους, τραγούδια από το άλμπουμ Moments όπως “Ποια νύχτα σ’ έκλεψε”, “Ένας ουρανός μ’ αστέρια”, “Ποιος το ξέρει”, “Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου”, “Η πρώτη μας νύχτα”, “‘Αστέρι αστεράκι” και πολλές άλλες επιτυχίες σε διάφορες γλώσσες., καθώς και άλλα τραγούδια-ορόσημα του Μίμη Πλέσσα.

Ο Δάκης έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 79 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Οι συντάκτες του Hernews γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ και διαλέγουν τον αγαπημένο τους

georgegsp

Μπίλι Μπο: Ο λαμπερός σχεδιαστής μόδας υπήρξε το πρώτο διάσημο θύμα του AIDS στην Ελλάδα

HerNews ka

Παγκόσμια Ημέρα Φορέματος: Η εξέλιξη του αγαπημένου ρούχου των γυναικών

HerNews ka