Μια από τις πιο συχνές καταστάσεις που βιώνουν οι γονείς είναι η άρνηση των παιδιών να πάνε σχολείο. Η άρνηση μπορεί να εκφραστεί από μικρή αντίδραση να φύγει από το σπίτι, μέχρι φωνές και κλάματα.
Η περιστασιακή άρνηση είναι κάτι που όλοι βιώσαμε όταν ξεκινούσε το σχολείο και δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία στους γονείς.
Η σχολική άρνηση σημαίνει «δεν μπορώ» και όχι «δεν θέλω».
Είναι μια φοβία του παιδιού και όπως όλες οι φοβίες, είναι μια υπερβολική αντίδραση του οργανισμού μας σε μια κατάσταση που ενώ ρεαλιστικά δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, το σώμα μας αλλά και το μυαλό μας την αντιμετωπίζει υπερβολικά.
Τι να κάνουμε αν το παιδί έχει άρνηση να πάει στο σχολείο;
Μιλήστε με το παιδί σας
Αν το παιδί αντιδρά υπερβολικά ή προσποιείται το άρρωστο ή συνεχίζει τα κλάματα στο σχολείο, μπορεί να υπάρχει κάτι εκεί που του προκαλεί φόβο. Μιλήστε μαζί του με κατανόηση, για να καταλάβετε τι το αγχώνει ή το προβληματίζει. Καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα της τάξης και να δομήσετε από κοινού, ένα πλαίσιο υποστήριξης και ενθάρρυνσης προς το παιδάκι σας.
Μαμά & μπαμπάς να έχετε κοινή στάση
Πολύ συχνά, η αρνητική αντίδραση είναι μια «παράσταση» που γίνεται για να..λυγίσει η μητέρα. Αν υποπτευόμαστε κάτι τέτοιο, πρέπει να δείξετε μια σταθερή συμπεριφορά και οι δυο γονείς. Η κοινή τακτική θα σταματήσει την άρνηση του παιδιού, όταν καταλάβει ότι τα κλάματα δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δείτε μήπως το παιδί λέει την αλήθεια
Συχνά οι γονείς δέχονται αδιαμαρτύρητα ότι το παιδί είναι άρρωστο ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να προσποιούνται ψυχοσωματικά συμπτώματα γιατί έχουν άρνηση να πάνε στο σχολείο. Η λύση δείτε αν όντως συντρέχει λόγος ανησυχίας και αν όχι, να το στείλετε κανονικά σχολείο. Έτσι, θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να υποκρίνεται με θέματα υγείας.
Μήπως έχει συμβεί κάτι;
Σιγουρευτείτε ότι δεν έχει πέσει θύμα bullying ή πως δεν έχει μαθησιακά προβλήματα που το δυσκολεύουν..Ίσως κάτι να το προβληματίζει. Αυτό μπορεί να είναι το διαζύγιο των γονιών, μια μετακόμιση, η αλλαγή σχολείου ή ακόμα και ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου. Αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, ίσως καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Τι να κάνετε αν τελικά το παιδί μείνει στο σπίτι
Αν πιστεύετε πως η άρνηση του παιδιού πηγάζουν από άγχος και φόβο και αποφασίσετε να μην πάει το παιδί σας στο σχολείο, αποφύγετε τις υπερβολικές εκδηλώσεις τρυφερότητας και μην το πιέσετε αμέσως να μιλήσει για το τι του συμβαίνει.
Μιλήστε με τον παιδίατρο για την άρνηση του παιδιού
Πολλά παιδιά με σχολική φοβία, εμφανίζουν έντονα σωματικά συμπτώματα όπως στομαχόπονους, πονοκεφάλους, διάρροια, εφιάλτες και αρκετά ακόμα. Αν δείτε ότι τα συμπτώματα επιμένουν, επισκεφτείτε τον παιδίατρο για να σας βοηθήσει!
Διατηρήστε την ηρεμία στο σπίτι!
Όσο ετοιμάζετε το παιδί για το σχολείο προσπαθήστε να κρατήσετε μια ήρεμη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Δεν χρειάζονται πίεση και φωνές. Το παιδί χρειάζεται κατανόηση, αποδοχή και τη στήριξη σας.
Βρείτε λύσεις στην άρνηση του!
Όταν το παιδί αγχώνεται, ζητήστε από το σχολείο να του επιτρέψουν να σας πάρει ένα σύντομο τηλέφωνο. Είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι για να ηρεμεί μόνο του το παιδί τον εαυτό του.
Η σχολική άρνηση του παιδιού πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα γιατί όσο το αφήνετε να συμβαίνει, τόσο διογκώνεται το πρόβλημα.
Το αποτέλεσμα είναι να έχει το παιδί μαθησιακά κενά αλλά και δυσκολίες στην επανένταξη του στο σχολικό περιβάλλον.