Η διατροφή μας καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα χαρακτηρίζεται από νηστεία κρέατος και ζωϊκών παραγώγων. Είναι μια διαδικασία που διακατέχεται από κατάνυξη. Συγκεκριμένα όμως, τι μπορούμε να φάμε τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου η νηστεία κορυφώνεται;
Τη Μεγάλη Παρασκευή, η διατροφή μας περιλαμβάνει γεύματα από τα οποία απουσιάζει το πλήθος των περισσότερων τροφών. Πολλοί μάλιστα αποφεύγουν και το λάδι εντελώς και αρκούνται μόνο σε λίγο ψωμί με ντομάτα ή ελιές.
Τι άλλο όμως μπορεί να περιλαμβάνει η διατροφή μας τη Μεγάλη Παρασκευή;
Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η μέρα που στο τραπέζι κυριαρχούν τα θαλασσινά. Το βράδυ μετά τον Επιτάφιο, στο τραπέζι εκτός από τα κλασικά τηγανητά θαλασσινά και τα λαχανικά, έχει θέση το μυδοπίλαφο με άφθονα μυρωδικά, οι κρασάτες σουπιές, οι σουπιές με σπανάκι, οι σουπιές στιφάδο, το ρύζι με καλαμαράκι, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, το κριθαράκι με γαρίδες.
«Σε πιο εξεζητημένα τραπέζια θα συναντήσουμε χταπόδι καρπάτσιο (λεπτές φέτες βρασμένου χταποδιού με πιπέρι φρεσκοτριμμένο και ελαιόλαδο), κριθαρότο θαλασσινών, τραχανότο νηστίσιμο με μύδια, αχνιστά μύδια με κέλυφος σε κρασί και φινόκιο, σούπα χταποδιού αγιορείτικη, σουπιές με φρέσκες αγκινάρες, χταπόδι βραστή σαλάτα με σπαράγγια» αναφέρει ο κ. Παλησίδης, ερευνητής γαστρονομίας στο τμήμα Επιστήμης της Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου και εκπαιδευτής σε σεμινάρια του ΕΦΕΤ για την υγιεινή και ασφάλεια του χειρισμού των τροφίμων.
Τα όσπρια χωρίς λάδι, όπως τα κάναμε την Μεγάλη Τετάρτη είναι ακόμα μία επιλογή που τηρεί τη νηστεία. Επίσης, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε μια αραβική πίτα με σαλάτα και ταχίνι ή ένα κρύο σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σος μουστάρδας και μελιού.