Η Διεθνής Ημέρα Σελήνης (International Moon Day) καθιερώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021 με την απόφαση 76/76 της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, επέτειο της πρώτης προσεδάφισης από άνθρωπο στη Σελήνη το 1969 και συγκεκριμένα από τους αμερικανούς αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν της διαστημικής αποστολής του «Απόλλων 11», με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τη διεθνή συνεργασία για τη βιώσιμη εξερεύνηση και αξιοποίηση της Σελήνης.
Η εξερεύνηση της Σελήνης ξεκίνησε το 1959 με την εκτόξευση της διαστημικής βολίδας «Λούνα 2» από τη Σοβιετική Ένωση, η οποία προσέκρουσε στην επιφάνεια της Σελήνης στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου και κορυφώθηκε δέκα χρόνια αργότερα με την πρώτη ανθρώπινη προσελήνωση της διαστημικής αποστολής του «Απόλλων 11» στις 20 Ιουλίου 1969.
Τα επόμενα χρόνια αρκετά διαστημόπλοια έχουν εκτοξευθεί με προορισμό τη Σελήνη από χώρες και υπερεθνικές οντότητες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ε.Ε, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδία και το Ισραήλ, για την καλύτερη κατανόηση της Σελήνης και τη σχέση της με τη Γη.
Τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Apollo 11
Ο πρωταρχικός στόχος του Apollo 11 ήταν αρκετά απλός αλλά σχεδόν αδύνατος – να ολοκληρώσει τον στόχο που έθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ John F Kennedy το 1961, προσγειώνοντας ανθρώπους στη Σελήνη και φέρνοντάς τους πίσω στη Γη.
Εντυπωσιακά, η NASA κατάφερε να φτάσει τον στόχο του Κένεντι λίγο περισσότερο από οκτώ χρόνια αφότου τον έθεσε. Η αποστολή Apollo 11 εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ (το ακρωτήριο Κένεντι εκείνη την εποχή) στις 16 Ιουλίου 1969, μεταφέροντας τους Neil Armstrong, Michael Collins και Buzz Aldrin.
Δύο μέρες αργότερα ήρθε η περίφημη φράση που είπε ο Άρμστρονγκ στη Σελήνη, «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».
Μετά την προσγείωση χρησιμοποιώντας τη μονάδα Eagle της αποστολής, ο Armstrong και ο Aldrin πέρασαν περίπου 21 ώρες στη σεληνιακή επιφάνεια, συλλέγοντας περίπου 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να το φέρουν πίσω στη Γη. Ενώ συνέβαινε αυτό, ο πιλότος Μάικλ Κόλινς πετούσε τη Μονάδα Διοίκησης της Κολούμπια στη σεληνιακή τροχιά. Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν αναχώρησαν για να επιστρέψουν στην Κολούμπια στο τέλος του χρόνου τους στη Σελήνη.