Δημήτρης Λιγνάδης: Υπό εξονυχιστικό εισαγγελικό έλεγχο περνούν τα πρακτικά, η απόφαση και η νομική τεκμηρίωση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Και εντός της εβδομάδας η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ, θα αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση ώστε να γίνει η δίκη εξ υπαρχής, αλλά και για να μην ισχύσει η αναστολή.
Αν αυτό συμβεί, ο καταδικασθείς, πέραν του ότι μπορεί να επιστρέψει στη φυλακή, θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με ποινή μεγαλύτερη των 12 ετών που του επιβλήθηκε για τους δύο βιασμούς, ενώ μπορεί να του αποδοθεί εκ νέου ο τρίτος, για τον οποίο αθωώθηκε κατά πλειοψηφία.
Για την ώρα, ο Δημήτρης Λιγνάδης μένει στο σπίτι του αδερφού του και όχι στο δικό του στην περιοχή του Αγίου Παύλου. Όπου λίγο μετά την αποφυλάκισή του βρέθηκε ο «Ρουβίκωνας» γράφοντας συνθήματα και κηρύσσοντάς τον ανεπιθύμητο. Πιθανόν εντός της εβδομάδας ο καταδικασθείς σκηνοθέτης να αρχίσει να μιλάει περισσότερο στα μέσα ενημέρωσης ή στα social media όπως προανήγγειλε βγαίνοντας από τις Φυλακές Κορυδαλλού σε μία δήλωση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε προκλητική («έπαιζαν μπάλα μόνοι τους»), δεδομένου ότι τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί για ένα από τα πιο βαριά αδικήματα του Ποινικού Κώδικα.
Προβληματισμοί
Νομικοί θέτουν το ερώτημα πώς ένας τακτικός ή λαϊκός δικαστής κρίνει ότι δεν πρέπει να δοθεί ελαφρυντικό (π.χ. του πρότερου σύννομου βίου ή της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη), και την ίδια ώρα τάσσεται υπέρ της αποφυλάκισης.
Από την άλλη, πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι με την αλλαγή της Ποινικής Δικονομίας το 2019, η αναστολή μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό είναι ο κανόνας. Και η εξαίρεση είναι να οδηγείται ο κατάδικος στη φυλακή. Για το οποίο απαιτείται σαφές σκεπτικό ότι είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων ή ύποπτος φυγής. Επίσης –λένε αρκετοί– ακούγεται παράδοξο ότι έως τώρα είχαν υπάρξει τέσσερις αποφάσεις.
Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr