Δυσκοιλιότητα: μια κατάσταση που απασχολεί 1 στα 10 άτομα, και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα (π.χ. αιμορροΐδες, εκκολπώματα κ.λπ).
Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας προτείνεται :
- Υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών (25γρ-30γρ τουλαχιστον ημερησίως).
- Υγρά (πλην μαύρου τσαγιού). Όσο περισσότερες ίνες προλαμβάνουμε τόσο περισσότερα υγρά πρέπει να πίνουμε!!
- Άσκηση.
- Λίπος (όχι στεγνές δίαιτες).
- Stress management, όσο μπορούμε.
Τι τροφές να φάω όταν έχω δυσκοιλιότητα;
Παρακάτω αναλύουμε μερικά από τα τρόφιμα κλειδιά στην πρόληψη ή και ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα :
- Δαμάσκηνα αποξηραμένα : περιέχουν 6.1γρ ινών/100γρ καθώς επίσης σορβιτόλη (14.7γ/100γ), φρουκτόζη & πολλά φαινολικά που αυξάνουν το οσμωτικό φορτίο.
- Δημητριακά 100% ολικής άλεσης (π.χ. Wasa crackers, βρώμη κ.λπ): ειδικά ο φλοιός σταριού που ανήκει στις αδιαλυτες ίνες αυξάνει σημαντικά τον όγκο των κοπράνων, ενώ η βρώμη προσροφά νερό δημιουργώντας ένα gel (έξτρα benefit η μείωση της χοληστερόλης).
- Ακτινίδιο: περιέχει 2-3 γρ ινών/τμχ, ενώ η περιεχόμενη ακτινιδίνη (πρωτεάση) διεγείρει την εντερική κινητικότητα.
- Γιαούρτι ή Κεφίρ: περιέχει προβιοτικά που ενισχύουν την εντερική μικροχλωρίδα, η όμοιοσταση της οποίας είναι απαραίτητη για εύρυθμη εντερική λειτουργία.
- Μέλι: έχει προταθεί ότι συμβαίνει λόγω της ανεπαρκούς απορρόφησης της φρουκτόζης που περιέχει. H λήψη του με λίγο νερό κ λίγο λεμόνι που επίσης βοηθά το πρωί με άδειο στομάχι διεγείρει το γαστροκολικό αντανακλαστικό.
Προσοχή!
Δεν είναι όλοι οι τύποι δυσκοιλιότητας ίδιοι και δεν ωφελούνται όλοι οι ασθενείς από ολα.
Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται βραδεία μεταφορά των κοπράνων ή κοιλιακή διάταση, οπότε εκεί η αύξηση των ινών δεν δρα βοηθητικά..