HerNews.gr
Ψυχολογία

Εφηβεία: Ξέρουμε πως νιώθεις

Εφηβεία ονομάζεται η μεταβατική περίοδος, όπου ο άνθρωπος από παιδί γίνεται ενήλικας.

Για αρχή πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο πως κάθε μετάβαση είναι μια δύσκολη διαδικασία. Όσον αφορά την εφηβεία, η κρισιμότητα βρίσκεται στα συναισθήματα και στις σωματικές αλλαγές που βιώνει το άτομο. Ποια είναι όμως τα βασικότερα συναισθήματα που επικρατούν στην ψυχοσύνθεση του εφήβου;   

  • Φόβος: Ο έφηβος ανακαλύπτει με κύρος, αλλά και με φόβο, τις αλλαγές στο σώμα και την ψυχική του κατάσταση.Το αγόρι ξεκινάει να αντικρίζει π.χ. την ανάπτυξη της τρίχας πάνω του, ενώ το κορίτσι την εμφάνιση της πρώτης περιόδου. Προσπαθούν, με την ορμή της ηλικίας τους, να θεωρήσουν πως η εφηβεία δεν τους επηρεάζει κάπου. Στην πραγματικότητα, βέβαια, βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις και συναισθήματα. 

 

  • Αμφισβήτηση: Οι έφηβοι έχουν την ανάγκη να αμφισβητούν τα πάντα γύρω τους. Βλέπουμε μια επαναστατική συμπεριφορά να ξεδιπλώνεται σε κοινωνικούς, οικογενειακούς και θεσμικούς κανόνες. Η φύση τους επιθυμεί να κατακτήσει τον κόσμο  και να δημιουργήσει νέους νόμους.

 

  • Ευαισθησία: Εμφανίζουν πολλές συναισθηματικές αλλαγές. Από τα νεύρα, στην επιθυμία για αποδοχή και αγάπη. Συχνά, μάλιστα, είναι και ο λόγος που ξεκινούν να δοκιμάζουν και να υιοθετούν κακές συνήθειες (κάπνισμα, εξαρτήσεις, αλκοόλ). Για αυτό είναι απαραίτητο να αισθάνονται ήδη ασφαλείς και πλήρεις από την οικογένεια τους.

 

  • Φιλομάθεια:  Στην εφηβεία, το άτομο ξεκινάει να αναζητά φιλοσοφικά γεγονότα της ζωής, όπως ο θάνατος, η ζωή, η πίστη σε μία ανώτερη δύναμη. Έτσι, χτίζει τον χαρακτήρα που επιθυμεί για τον ίδιον, διαμορφώνει τα πιστεύω του και διαβάζει πολλά βιβλία, διότι ο έφηβος επιθυμεί να κατακτήσει όσο περισσότερη γνώση μπορεί.

 

Η εφηβεία δεν είναι εύκολη! Όμως, όλοι βιώνουμε αυτή την περίοδο, η οποία μας βοηθά να καταλάβουμε πολύ χρήσιμα πράγματα για τον εαυτό μας. Να θυμάστε πως κάθε πρόβλημα διορθώνεται με εποικοδομητικό διάλογο. 

Νεότερα Άρθρα

Η αγκαλιά με ένα ζώο κάνει καλό στην υγεία

georgegsp

Επικριτική συμπεριφορά: Γιατί ασκούμε κριτική στους άλλους;

georgegsp

4 πράγματα που πρέπει να κανείς πριν πάρεις διαζύγιο

Her News b