HerNews.gr
Ελλάδα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι εισφορές πληρώνουν, τι σύνταξη θα πάρουν

Τη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία επέλεξε και φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που επηρεάζει, βέβαια, και το ποσό της σύνταξης που τελικά θα πάρουν.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, περίπου το 80% των μη μισθωτών διάλεξε την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ενώ ένα 10%, που είναι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, επέλεξε την ειδική κατηγορία (που προβλέπει ακόμα χαμηλότερες εισφορές).

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας οδηγεί και σε μεγαλύτερες συντάξεις. Επομένως, πρόκειται για μία συνθέτη εξίσωση και οι ασφαλισμένοι καλούνται να ζυγίσουν μία σειρά δεδομένων πριν κάνουν την τελική επιλογή (σημείωση: μπορούν να επιλέξουν κατηγορία στην αρχή κάθε έτους).

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:

-Ελεύθερος επαγγελματίας επιλέγει την πρώτη κατηγορία και πληρώνει εισφορές για κύρια σύνταξη 169,95 ευρώ. Εφόσον συνταξιοδοτηθεί με 20ετία το ποσό της σύνταξης θα προσεγγίσει τα 550 ευρώ. Σε περίπτωση που φτάσει τα 30 χρόνια ασφάλισης το ποσό της σύνταξης που θα πάρει θα είναι κοντά στα 620 ευρώ.

-Ελεύθερος επαγγελματίας επιλέγει την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία και πληρώνει εισφορές για κύρια σύνταξη 258,76 ευρώ. Σε περίπτωση που έχει 20 έτη ασφάλισης το ποσό της σύνταξης θα είναι κοντά στα 620 ευρώ. Για 30 έτη ασφάλισης θα δει τη σύνταξη να διαμορφώνεται κοντά στα 760 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίες επιλέγει την έκτη κατηγορία και πληρώνει εισφορές για κύρια σύνταξη 548,23 ευρώ. Εφόσον συμπληρώσει 30 έτη ασφάλισης το ποσό της σύνταξης θα προσεγγίσει τα 1.155 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως φέτος αυξήθηκαν κατά 9,6% –με βάση τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς– οι ασφαλιστικές εισφορές 1,2 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Μετά τη νέα αύξηση τα ποσά των εισφορών κυρίας σύνταξης διαμορφώνονται: στα 169,95 ευρώ στην πρώτη κατηγορία, στα 203,94 ευρώ στη δεύτερη κατηγορία, στα 258,76 ευρώ στην τρίτη κατηγορία, στα 325,65 ευρώ στην τέταρτη κατηγορία, στα 404,59 ευρώ στην πέμπτη κατηγορία και στα 548,23 ευρώ στην έκτη κατηγορία.

Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Πτώση F-4 στην Ανδραβίδα: Συγκλονιστικά τα λόγια του πατέρα του υποσμηναγού – «Μου έλεγε δεν με ενδιαφέρει αν πεθάνω»

HerNews ka

Συγκλονίζει ο πατέρας της 23χρονης Φωτεινής που βρέθηκε νεκρή ενώ κυοφορούσε το 4ο παιδί της

Her News

Ηλιούπολη: Σοκάρει η μυστήρια δολοφονία μάνας και γιού – Τι έρευνα η αστυνομία

HerNews ka