Οι Ελληνίδες με επιρροή έχουν παίξει αρκετά κρίσιμο ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας , ακόμη και από την αρχαιότητα. Αυτό ισχύει και για τη σύγχρονη Ελλάδα, όπου τόσες πολλές εκπληκτικές γυναίκες άλλαξαν και διαμόρφωσαν τη χώρα σήμερα.
Ελληνίδες γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή
Μαρία Κάλλας
Η Μαρία Κάλλας, Ελληνίδα σοπράνο, ήταν μια από τις πιο διάσημες και επιδραστικές τραγουδίστριες της όπερας του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1923, αλλά έλαβε τη μουσική της εκπαίδευση στην Ελλάδα και καθιέρωσε την καριέρα της στην Ιταλία.
Η σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση ήταν βασικό θέμα συζήτησης για πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς πολλές φορές η πολυτάραχη προσωπική της ζωή επισκίαζε το εξαιρετικό ταλέντο της. Οι φήμες κυκλοφόρησαν για την ερωτική της ζωή, τις διαμάχες της με άλλους τραγουδιστές της όπερας και τη δραστική απώλεια βάρους – κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι ήταν η αιτία της παρακμής της μουσικής της καριέρας.
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Η Λασκαρίνα Πινότση, γνωστή και ως «Μπουμπουλίνα» , γεννήθηκε το 1771. Σε αντίθεση με κάθε κοινωνική κατηγορία που καταλάμβαναν οι γυναίκες εκείνης της εποχής, οι πράξεις και το θάρρος της έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην ελληνική ανεξαρτησία. Η Μπουμπουλίνα πολέμησε στην Ελληνική Επανάσταση το 1821, υπηρετώντας ως ναυτικός κυβερνήτης του δικού της πλοίου που είχε εξοπλίσει με δικά της κεφάλαια. Σκοτώθηκε το 1825 ως αποτέλεσμα οικογενειακής βεντέτας στο νησί των Σπετσών.
Το άγαλμά της στέκεται και στο λιμάνι στις Σπέτσες. Διάφοροι δρόμοι σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ονομάζονται προς τιμήν της, κυρίως η οδός Μπουμπουλίνας κοντά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Κατίνα Παξινού
Η Κατίνα Παξινού ήταν ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Γεννήθηκε το 1900 και έγινε μια από τις πιο διάσημες ηθοποιούς σε όλο τον κόσμο κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έζησε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σύντομα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1943 “Για ποιον χτυπά η καμπάνα “. Η ερμηνεία της στην ταινία μεγάλου μήκους του 1943 εγκωμιάστηκε ευρέως και κέρδισε το Όσκαρ (Όσκαρ) Β’ Γυναικείου Ρόλου και το Βραβείο Χρυσής Σφαίρας Β’ Γυναικείου Ρόλου.
Ειρήνη Παπά
Η Ειρήνη Παπά ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια που έπαιξε σε περισσότερες από 70 ταινίες κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η καριέρα της διήρκεσε περισσότερα από 50 χρόνια. Επέλεξε να αποσυρθεί το 2003, σε ηλικία 77 ετών. Βγήκε στο διεθνές προσκήνιο όταν πρωταγωνίστησε στα “The Guns of Navarone” και “Zorba the Greek”.
Κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού το 1961 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για την Αντιγόνη και το ίδιο βραβείο το 1971 από το Εθνικό Συμβούλιο Κριτικής για τις Τρωικές Γυναίκες. Το πραγματικό της όνομα είναι Ειρήνη Λελέκου. Δυστυχώς, «έφυγε» από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2022 .
Μελίνα Μερκούρη
Η Μελίνα Μερκούρη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και πολιτικός. Έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ και κέρδισε το Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών για την ερμηνεία της στην ταινία του 1960 «Ποτέ την Κυριακή». Η Μερκούρη ήταν επίσης υποψήφια για τρεις Χρυσές Σφαίρες και δύο Βραβεία BAFTA στην υποκριτική της καριέρα.
Αργότερα στη ζωή της, η Μελίνα Μερκούρη έγινε πολιτικός. Εντάχθηκε στο κεντροαριστερό κόμμα του ΠΑΣΟΚ και ήταν φίλη του αρχηγού του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου. Εξελέγη βουλευτής και τον Οκτώβριο του 1981 η Μερκούρη έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος της Ελλάδας από τις 13 Μαρτίου 2020, είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται από το κοινοβούλιο που υπηρετεί στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.
Στις 15 Ιανουαρίου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρότεινε για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέση στην οποία εξελέγη στις 22 Ιανουαρίου 2020 με 261 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ στη Βουλή των 300 εδρών .
Νανά Μούσχουρη
Η Νανά Μούσχουρη είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια. Κατά τη διάρκεια της εντυπωσιακής μουσικής της καριέρας, έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 άλμπουμ και σινγκλ σε τουλάχιστον δώδεκα διαφορετικές γλώσσες, όπως ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά, εβραϊκά, ουαλικά, κινέζικα και κορσικανικά. Έγινε εκπρόσωπος Τύπου της UNICEF το 1993 και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Έλληνας βουλευτής από το 1994 έως το 1999.
Η Νανά Μούσχουρη έγινε διάσημη σε όλη την Ευρώπη για το τραγούδι «The White Rose of Athens» , ηχογραφημένο αρχικά στα γερμανικά, ως «Weiße Rosen aus Athen».
Ντόρα Μπακογιάννη
Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι Ελληνίδα πολιτικός και μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής. Από το 2003 έως το 2006 διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων και ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία της πόλης. Από το 2006 έως το 2009 ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, η υψηλότερη θέση που κατείχε ποτέ γυναίκα στο υπουργικό συμβούλιο της Ελλάδας.
Από το 2021, καμία γυναίκα δεν κατείχε υψηλότερη θέση στην ελληνική κυβέρνηση από αυτή της Μπακογιάννη την περίοδο 2006-2009.
Σοφία Μπεκατώρου
Η Σοφία Μπεκατώρου, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας, ξεκίνησε το Ελληνικό κίνημα #MeToo αφού αποκάλυψε ένα επεισόδιο σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που αφορούσε ένα ανώτερο μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (HSF) στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, λίγο μετά τις δοκιμές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000.