Ο πλανήτης Άρης χαρακτηρίζεται για την ξηρή και αραιή επιφάνειά του. Όταν αυτή διαταράσσεται, δημιουργούνται ανεμοστρόβιλοι που χορεύουν σε αμμόλοφους και πεδιάδες, σηκώνοντας ελαφριά σκόνη και αφήνοντας σκοτεινά ίχνη.
Οι ανεμοστρόβιλοι στον Άρη δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. έχουν παρατηρηθεί από ρόβερ και δορυφόρους εδώ και πολλά χρόνια, καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για το ατμοσφαιρικό σύστημα του Άρη και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του. Οι ανεμοστρόβιλοι διαρκούν μόνο λίγες στιγμές και τα ίχνη τους παραμένουν για εβδομάδες ή μήνες, καθώς νέες καταιγίδες σκόνης εισβάλλουν για να τα σβήσουν και ο κύκλος αρχίζει ξανά.
Συγκεντρωμένες παρακάτω, όμορφες εικόνες ενός άλλου κόσμου, που αποτυπώνουν αυτό το λεπτό, εφήμερο φαινόμενο.
Στον Άρη, οι τεράστιοι ανεμοστρόβιλοι μπορούν να έχουν μήκος μέχρι και 500 μέτρα σε ύψος αρκετών χιλιάδων μέτρων, αναφέρουν οι ερευνητές.
Πέρα από αυτό, υπάρχουν τεράστιες θύελλες σκόνης που μπορούν να καλύψουν ολόκληρες περιοχές του Άρη ή ακόμα και ολόκληρου του πλανήτη, ενώ μπορούν να διαρκέσουν για μήνες.
Σημειώνεται ότι μία αμμοθύελλα πάνω στη Γη διάρκειας μιας εβδομάδας, σε μια θέση όπως το Ιράκ, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή για τον εξοπλισμό και το προσωπικό. Έτσι, αναφέρει ο Farrell, και η κατάσταση αυτής του ηλεκτρισμένου ανεμοστρόβιλου – της διαβολικής σκόνης – σε μια Αρειανή κλίμακα, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για τους ανθρώπους που θα πάνε στον Άρη.
“Εάν είστε αστροναύτης εκεί πάνω για τρεις μήνες, δεν πρόκειται να είναι η ζωή σας καθόλου εύκολη”, είπε.
Όπως και στη Γη, οι Αρειανοί μίνι-ανεμοστρόβιλοι μπορούν να παραγάγουν ένα ηλεκτρικό πεδίο 4000 βόλτ ανά μέτρο, αρκετό για να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο στατικό ηλεκτρισμό στα σκάφη και τον εξοπλισμό τους.