Τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να έχουν κάπως μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου αργότερα στη ζωή τους.
Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει την γονιμοποίηση ενός ωαρίου από σπερματοζωάρια στο εργαστήριο, την κατάψυξη του και μετά από καιρό την απόψυξη του ώστε να γίνει η εμφύτευση του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.
Σύμφωνα με νέα σκανδιναβική έρευνα για τα κατεψυγμένα έμβρυα, με επικεφαλής την δρα Ούλα-Μπριτ Βένερχολμ του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του σουηδικού Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLOS Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία) για σχεδόν 8 εκατομμύρια παιδιά.
Από αυτά, σχεδόν 172.000 (το 2,2%) είχαν γεννηθεί με κάποια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μεταξύ των οποίων 22.630 μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου.
Καρκίνο εμφάνισαν 48 παιδιά προερχόμενα από κατεψυγμένα έμβρυα, 329 παιδιά μετά γενικά από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και 16.124 μετά από αυθόρμητη σύλληψη. Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά από κατεψυγμένο έμβρυο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου, σε σχέση είτε με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί κανονικά, είτε εκείνα με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά χωρίς κατεψυγμένο έμβρυο.
Η δρ Βένερχολμ καθησύχασε ότι “ο ατομικός κίνδυνος είναι μικρός, αν και σε επίπεδο πληθυσμού η επίπτωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη λόγω της τεράστιας αύξησης στους κύκλους κατάψυξης μετά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”.
Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr