HerNews.gr
Health

Έρευνα: Οι πλούσιοι άνθρωποι «διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου» από τους υπόλοιπους

Οι πλούσιοι άνθρωποι διατρέχουν γενετικά μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου από τους “φτωχούς”, αποκάλυψε νέα έρευνα.

Η νέα μελέτη — που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία — εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης (ή SES) και μιας σειράς ασθενειών.

Όσοι έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν αυξημένη κοινωνικοικονομική κατάσταση, διατρέχουν επίσης αυξημένο γενετικό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του προστάτη και άλλων τύπων καρκίνου όπως υποδεικνύουν τα ευρήματα.Μια γυναίκα με νοσοκομειακή τουαλέτα με έναν γιατρό να της κρατά το χέρι, συμβολίζοντας τον μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των πλουσίωνΑντίθετα, όσοι είναι λιγότερο εύποροι είναι γενετικά πιο ευαίσθητοι στον διαβήτη και την αρθρίτιδα, μαζί με την κατάθλιψη, τον αλκοολισμό και τον καρκίνο του πνεύμονα, είπαν οι ειδικοί.

Η επικεφαλής της μελέτης, Fiona Hagenbeek, του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής Φινλανδίας (FIMM), είπε ότι τα αρχικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου – που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του κινδύνου ασθένειας με βάση τη γενετική – να προστεθούν στα πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου για ορισμένες ασθένειες.

«Η κατανόηση του ότι ο αντίκτυπος των πολυγονιδιακών βαθμολογιών στον κίνδυνο ασθένειας εξαρτάται από το πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πρωτόκολλα διαστρωμάτωσης προσυμπτωματικού ελέγχου», δήλωσε η Hagenbeek στο South West News Service.Ένα άτομο ξαπλωμένο σε ένα ιατρικό τραπέζι, αντιπροσωπεύοντας την έννοια των πλούσιων ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου από τους λιγότερο εύπορους«Για παράδειγμα, στο μέλλον, τα πρωτόκολλα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να προσαρμοστούν έτσι ώστε οι γυναίκες με υψηλό γενετικό κίνδυνο και με υψηλή μόρφωση να λαμβάνουν νωρίτερα ή πιο συχνό έλεγχο από τις γυναίκες με χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο ή λιγότερη εκπαίδευση», είπε.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ομάδα της Hagenbeek συγκέντρωσε δεδομένα γονιδιωματικής, SES και υγείας σε περίπου 280.000 Φινλανδούς, ηλικίας 35 έως 80 ετών.

Προηγούμενες μελέτες φέρεται να έχουν δείξει την παρουσία ορισμένων διαφορών στον κίνδυνο, παρόμοιες με αυτές που βρήκαν οι ερευνητές αυτή τη φορά.

Αυτή η μελέτη, ωστόσο, έχει διαφημιστεί ως η πρώτη που αναζήτησε τη σύνδεση σε 19 ασθένειες κοινές σε χώρες με υψηλό εισόδημα.

«Τα περισσότερα μοντέλα πρόβλεψης κλινικού κινδύνου περιλαμβάνουν βασικές δημογραφικές πληροφορίες, όπως βιολογικό φύλο και ηλικία, αναγνωρίζοντας ότι η συχνότητα της νόσου διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών και εξαρτάται από την ηλικία», είπε ο Δρ Hagenbeek.

«Η αναγνώριση ότι ένα τέτοιο πλαίσιο έχει επίσης σημασία κατά την ενσωμάτωση γενετικών πληροφοριών στην υγειονομική περίθαλψη είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».Book Appointments | Order Medicines | Order Lab Tests - MyHealthcare

«Αλλά τώρα, μπορούμε να δείξουμε ότι η γενετική πρόβλεψη του κινδύνου ασθένειας εξαρτάται επίσης από το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο ενός ατόμου».

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μπορεί να γίνει περαιτέρω δουλειά για την πλήρη κατανόηση των δεσμών μεταξύ συγκεκριμένων επαγγελμάτων και κινδύνου ασθενειών. Οι μελέτες θα πρέπει επίσης να διεξαχθούν και σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, είπαν.

«Η μελέτη μας επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής και θα είναι επίσης σημαντικό στο μέλλον να δούμε εάν οι παρατηρήσεις μας σχετικά με την αλληλεπίδραση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της γενετικής για τον κίνδυνο ασθενειών αναπαράγονται σε άτομα πολλαπλών καταβολών σε χώρες με υψηλότερο και χαμηλότερο εισόδημα», προέτρεψε ο Δρ. Hagenbeek.

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες;

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Το σκόρδο με μέλι είναι το σπιτικό φάρμακο κατά της γρίπης που όλοι δοκιμάζουν αυτόν τον χειμώνα

HerNews ka

Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Πόση ώρα πρέπει να εκτίθεστε στον ήλιο;

HerNews ka

Τρομακτικές εικόνες δείχνουν πως θα εξελιχθούν οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι με την τεχνολογία

HerNews ka