Το ξέρετε ότι ο έρωτας δεν είναι κάτι απλό. Δεν ξέρω αν έχει συμβεί σε όλους αλλά σε όσους έχει, σίγουρα θα ταυτιστούν με την επιστημονική εξήγηση. Γιατί ο έρωτας έχει εξήγηση. Το ποιον επιλέγουμε δεν έχει. Ο ερωτευμένος άνθρωπος δεν κρύβεται και αυτό από μόνο του είναι κάτι.. Σωστά; Τελικά, τι παθαίνει ο οργανισμός μας όταν ερωτευόμαστε;
Πιο συγκεκριμένα δύο ερευνήτριες του Idaho State University, δημοσίευσαν στο Scientific American τον Ιούλιο του 2017 τα αποτελέσματα μιας μελέτης τους, που καταλήγει στο ότι η διαδικασία του να ερωτεύεσαι κάποιον συμβαίνει με τη δράση δύο τμημάτων του εγκεφάλου.
Πρόκειται για την κοιλιακή καλυπτήρια περιοχή (VTA) και τον κερκοφόρο πυρήνα εκκρίνουν χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη ώστε να διαβιβάσουν το αίσθημα της «ευφορίας», αλλά και της συναισθηματικής ανταμοιβής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν ερωτευόμαστε θέλουμε να είμαστε συνεχώς με αυτό το ξεχωριστό στην καρδιά μας πρόσωπο, επειδή μας κάνει να αισθανόμαστε χαρούμενοι.
Επιπροσθέτως, οι ερευνήτριες υποστηρίζουν ότι σταδιακά, τα συναισθήματα ενδυναμώνονται, αλλά μόνο για όσο συνεχίζουμε να περνάμε καλά με τον άνθρωπο που είμαστε ερωτευμένοι.
Ακόμη, το εντυπωσιακό είναι ότι και μόνο η σκέψη του αγαπημένου αυτού προσώπου μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλά αλλά και να μας προστατέψει από αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος. Τέλος, ένα ελπιδοφόρο εύρημα ήταν ότι αυτά τα συναισθήματα δεν χάνουν απαραίτητα την έντασή τους στο πέρασμα του χρόνου.
Χάνουμε τα λόγια σας
Υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Ονομάζεται επινεφρίνη και είναι η γνωστή σε όλους μας αδρεναλίνη, της οποίας η επίδραση είναι καθοριστική στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε. Είναι μια ισχυρή ορμόνη, που αυξάνει τον καρδιακό μας παλμό, προκαλώντας υπερένταση καθώς και άλλες ενοχλήσεις.
Ιδρώνουμε
Ιδρώνουμε πολύ. Ιδιαίτερα στις παλάμες. Πρόκειται για φυσικό επόμενο από την στιγμή που εκκρίνονται τόσες ορμόνες στο σύστημα μας και είναι ένας τρόπος που έχει υιοθετήσει ο οργανισμός μας για να τις αποβάλουμε. Το σύμπτωμα αυτό το παρουσιάζουμε σε κατάσταση έντονου στρες όπου και πάλι οι ορμόνες που εκκρίνουμε είναι περισσότερες του συνηθισμένου.
Κόβεται η όρεξη
Το παθαίνει το 96% όσων νιώθουν ότι ο έρωτας τους χτύπησε την πόρτα. Από τη στιγμή που νιώθουμε μονίμως έναν κόμπο και πεταλούδες στο στομάχι..
Βρισκόμαστε σε μόνιμη κατάσταση έκστασης
Ο έρωτας, το έντονο αυτό συναίσθημα μπορεί να απελευθερώσει τόσους πολλούς «χαρούμενους» νευροδιαβιβαστές στο αίμα του ατόμου, σε σημείο που οι επιδράσεις μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και κάποιες φαρμακευτικές ουσίες.
Ας το δούμε ακόμα πιο επιστημονικά. Ποιες ορμόνες βρίσκονται στα κόκκινα;
• Σεροτονίνη. Θεωρείται η κατεξοχήν χημική ουσία που συνδέεται με την αίσθηση της ευφορίας, ενώ έχει και άλλες δράσεις, όπως η ρύθμιση της πρόσληψης τροφής, της θερμοκρασίας κ.ά.
• Ντοπαμίνη. Ανεβάζει τη διάθεση, ενώ σχετίζεται με την ευχαρίστηση, τη σεξουαλική συμπεριφορά, τις λειτουργίες της αναπαραγωγής και τον έλεγχο των ορμονικών εκκρίσεων του εγκεφάλου.
• Oξυτοκίνη & βαζοπρεσίνη. Είναι γνωστές ως «ορμόνες της αγάπης», αφού σχετίζονται με το συναίσθημα οικειότητας και τρυφερότητας που νιώθει ένα ερωτευμένο ζευγάρι και απελευθερώνονται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή αμέσως μετά.
• Αδρεναλίνη. Αυξάνει την καρδιακή δραστηριότητα και το ρυθμό της αναπνοής όταν ερωτευόμαστε βελτιώνει τη μυϊκή δράση και ανεβάζει τη διάθεση.
Πηγή:“What Goes On in Our Brains When We Are in Love?”, Scientific American/ offlinepost.gr