HerNews.gr
Social News

Εσύ ξέρεις τι είναι το Doomscrolling;

Σε έναν κόσμο γεμάτο δυσάρεστα συμβάντα, υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: αυτοί που αδιαφορούν και αυτοί που ενημερώνονται, διαβάζοντας καθημερινά ειδήσεις. 

Και καθώς τα social media τείνουν να χάσουν τον αρχικό λόγο ύπαρξης τους, που είναι η επικοινωνία και η αυτοπροβολή, και γίνονται πλατφόρμες ενημέρωσης και διάδοσης ειδήσεων, η αναζήτηση στο google ή η επίσκεψη συγκεκριμένων ιστοσελίδων αντικαθίσταται από το γνωστό μας scrolling, την ατέρμονη περιήγηση δηλαδή στην αρχική σελίδα, κυρίως του facebook και του twitter.

 

 

Τι είναι όμως το  λεγόμενο “doomscrolling”;

Το “doomscrolling” λοιπόν που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «η αδιάκοπη ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων», αποδεικνύεται καταστροφική για την ψυχική μας υγεία. Μελέτη που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2020 και συμμετείχαν πάνω από 6000 Αμερικανοί, έδειξε πως όσο περισσότερο οι συμμετέχονες μάθαιναν δυσάρεστες ειδήσεις, τόσο πιο λυπημένοι ένιωθαν. 

Τα συγκεκριμένα ευρήματα αφήνουν αναπάντητα ωστόσο, κάποια ερωτήματα. Ευθύνεται το doomscrolling για τη δυστυχία των χρηστών των social media ή οι δυστυχισμένοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ροπή στην ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων; Από ποιο σημείο και έπειτα, το doomscrolling αρχίζει να θεωρείται πρόβλημα; Βεβαία αν συνιπολογίσει κανείς στις δυσάρεστες ψεύτικες ειδήσεις νομίζω το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό. 

 

Και αυτό το είδαμε πολύ έντονα την περίοδο της πανδημίας.  Τα νέα γύρω από τον Covid- 19 ήταν είτε αρνητικά είτε αισιόδοξα και συγκρίθηκαν στη συνέχεια, μέσω ερωτηματολογίου, με την ψυχολογία των συμμετεχόντων που δεν ενημερώθηκαν καθόλου για τον Covid- 19.

Τα social media πια είναι μια πηγή πληροφόρησης όμως πρέπει πάντα να έχουμε και κριτική ικανότητα όσων διαβάζουμε. 

Νεότερα Άρθρα

Άννα Μπεζάν – Δημήτρης Παππάς: Θα γίνουν γονείς!

Her News b

Πρωτομαγιά: Που «έπιασαν» το Mάη οι ελληνίδες Celebrities;

georgegsp

Χριστίνα Παππά: «Νόμιζα ότι ήταν θαυμαστές μου, αλλά τελικά…»

Her News b