HerNews.gr
Travel & more

Έβρος: Εγγύηση για καλοκαιρινή απόδραση!

Διανύουμε μια από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου, που δεν είναι άλλη από το καλοκαίρι. Για όλους εμάς τους Έλληνες αλλά και τους επισκέπτες από το εξωτερικό, η συγκεκριμένη εποχή, μας παραπέμπει να ταξιδέψουμε σε κάποιο ανεκτίμητης αξίας νησί. Tο οποίο κατέχει η χώρα στους κόλπους της, προκειμένου να απολαύσουμε τον ατελείωτο ήλιο. Αλλά και το απέραντο γαλάζιο της  θάλασσας. Τα θαυμάσια αξιοθέατα και οτιδήποτε άλλο.

Γράφει η Ιωάννα Μουμτζίδου

Σε αυτό το σημείο να υπογραμμιστεί, ότι η καλοκαιρινή περίοδος, κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο και ρίχνει αυλαία το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, ποιος είπε, ότι εκτός από τα νησιά, το ηπειρωτικό κομμάτι της Ελλάδας, δεν προσφέρεται ως μια ιδανική επιλογή για να προγραμματίσει κάποιος τις θερινές του διακοπές;

Αν γίνει μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα παρατηρήσει κανείς, ότι οι καλοκαιρινοί παραθαλάσσιοι προορισμοί είναι αμέτρητοι και συναγωνίζονται ισάξια τα νησιά. Όμως, ένας προορισμός, ο οποίος αξίζει την ψήφο μας για να περάσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, είναι ο νομός Έβρου.

Ναι, σωστά διαβάσατε, ο Έβρος. Στις παρακάτω γραμμές, θα αναλυθεί η μαγεία που μπορεί να κρύβει μέσα του, αυτός ο υπέροχος νομός.

Έβρος

Πριν όμως έρθει αυτό το σημείο, είναι χρήσιμο να αναφερθούν, ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τον ταξιδιώτη. Ο Έβρος βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας. Συνορεύει με τις χώρες: Τουρκία & Βουλγαρία.

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι και οι τρεις αυτές χώρες που συνορεύουν μεταξύ τους, αντιπροσωπεύουν το << τριεθνές Έβρου>>. Επίσης, ο ποταμός Έβρος, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη Τουρκία και τη Βουλγαρία. Έτσι, λοιπόν, για να φτάσει κανείς στο νομό και να αρχίσει να γεύεται την καλοκαιρινή του απόδραση, δεν έχει παρά να επιλέξει μια από τις παρακάτω επιλογές μεταφοράς που διατίθενται.

Αρχικά, μέσω οδικού δικτύου. Το οδικό δίκτυο, είναι από τα πιο σύγχρονα και υπόσχεται ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι. Επιπλέον, αν καταλήξει στην επιλογή μέσω αεροπλάνου, ο κρατικός αερολιμένας Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος” το όνομα από τον γνωστό φιλόσοφο).

Εξυπηρετεί καθημερινά 8 και μερικές φορές 10 εμπορικές πτήσεις, εσωτερικού, την ημέρα, από γνωστές αεροπορικές εταιρείες και εγγυάται φυσικά την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση.

Να σημειωθεί, ότι 9 και 10 Αυγούστου, τέθηκαν  σε λειτουργία, οι πρώτες τέσσερις πτήσεις τσάρτερ από το Παρίσι μεταφέροντας 1000 επιβάτες. Όποτε, για τους ξένους τουρίστες, η παραπάνω δυνατότητα, αποτελεί μια καλή ευκαιρία, ούτως ώστε να σκεφθούν την επίσκεψη τους στην περιοχή. Επιπλέον, μια επιλογή είναι με τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία εξασφαλίζει μια ευχάριστη και χωρίς ταλαιπωρία διαδρομή. Όποια από τις παραπάνω επιλογές προτιμηθεί, ο  προορισμός είναι ένας. 

'Έβρος

      Σε αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες, που επισημάνθηκαν προηγουμένως και οι οποίες είναι απαραίτητο να αποθηκευθούν στις αποσκευές του επισκέπτη, ας προστεθούν και ορισμένες ακόμα. Αρχής γενομένης, από την πρωτεύουσα, την Αλεξανδρούπολη. Είναι μια πόλη όπου σφύζει από ζωή και είναι πολύ δημοφιλής για την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της. Η διαμονή μένει αξέχαστη , εξαιτίας των σύγχρονων και άψογων καταλυμάτων. Τα εστιατόρια, τα καφέ, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, προσκαλούν τους ταξιδιώτες για ξεκούραση και ξεγνοιασιά. Αλλά και οι παραλίες της όμως, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν τις υπόλοιπες της Ελλάδας όπως παραδείγματος χάριν, η παραλία της Νέας Χηλής και η δημοτική παραλία, οι οποίες βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και εγγυώνται στιγμές αξέχαστης χαλάρωσης. Βέβαια, θα ήταν μεγάλη παράλειψη, να μην αναφερθούν και αυτές που δεν βρίσκονται μέσα στην πόλη και χρειάζονται μέσο μεταφοράς.

Εντούτοις, ένα πέρασμα από αυτές αξίζει. Είναι η Αγία Παρασκευή- Κυανή Ακτή, στην περιοχή της Μάκρης. Βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία, η παραλία Δικελλών, στον οικισμό των Δικέλλων. Με τα θεσπέσια καταγάλανα νερά. Η παραλία της Μεσημβρίας, στη Μεσημβρία, όπου εκεί στεγάζεται και ο αρχαιολογικός χώρος ο οποίος καθηλώνει. Παρά ταύτα, το καλύτερο δεν έχει λεχθεί.

Ποιο είναι; Μα φυσικά το νησί της Σαμοθράκης. Με το παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό άγαλμα, τη Νίκη. Το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.

Υπάγεται διοικητικά στην περιφερειακή ενότητα Έβρου και συνδέεται με την ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη. Οι φυσικές της ομορφιές μαγεύουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Οι θάλασσες και οι παραλίες της αποπνέουν μια ασύλληπτη ηρεμία.

Αλλά και από αρχαιολογικής άποψης, κερδίζει το ενδιαφέρον με το Ιερό των Μεγάλων Θεών, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, το Στασίδι του Απόστολου Παύλου και πολλά άλλα. Σίγουρα, είναι άπειρα τα όσα μπορούν να ειπωθούν γι’ αυτό το νησί και δεν μπορούν να συμπεριληφθούν όλα μέσα σε αυτές τις σκέψεις. Εντούτοις, το πιο σημαντικό είναι, ότι φεύγοντας από τη Σαμοθράκη, η λέξη ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ, δεν θα λείπει από την εμφάνιση του επισκέπτη.

 Παρ’ όλα αυτά, οι ομορφιές του Έβρου, δεν σταματάνε εδώ. Και αν επιθυμούν ορισμένοι, να εξερευνήσουν και την υπόλοιπη περιοχή, ας μη χάσουν χρόνο και ας  πραγματοποιήσουν ένα μικρό οδοιπορικό το οποίο θα τους ανταμείψει. Πρώτα απ’ όλα, στην κωμόπολη των Φερών, στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοσμοσώτειρας, δείγμα της κωνσταντινουπολίτικης τέχνης.

Στη συνέχεια, ο Έβρος έχει και το Δέλτα του Έβρου. Εκεί, η βαρκάδα είναι εμπειρία ζωής, διότι αίσθηση του πραγματικού και του ουτοπικού που προκαλεί ο υγροβιότοπος, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Ανεβαίνοντας πιο πάνω, επόμενη στάση στο Δάσος της Δαδιάς, αυτό το «κόσμημα» για τον Έβρο, όπου οι περιηγητές βιώνουν μια ανεπανάληπτη επαφή με τη φύση. Στη συνέχεια στο Σουφλί, με τη βιομηχανία του μεταξιού που όμοια της, δύσκολα βρίσκεται σε άλλο μέρος της Ελλάδας.

Επίσης, στο Διδυμότειχο, με το βυζαντινό κάστρο και το Τέμενος Βαγιαζήτ. Παράλληλα, ένας επιπλέον σταθμός που προστίθεται στο οδοιπορικό, είναι η Νέα Ορεστιάδα, η νεώτερη πόλη της χώρας, που θα γιορτάσει την επόμενη χρονιά τα εκατό χρόνια από τη σύστασή της. Τέλος, αξιοσημείωτη αναφορά, το χωριό ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ, ένας επίγειος παράδεισος, λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από τη Νέα Ορεστιάδα.

Το καλοκαίρι κορυφώνεται. Και ο Έβρος είναι έτοιμος, να φιλοξενήσει εγχώριους και ξένους τουρίστες. Γιατί να μην του δοθεί η ευκαιρία;

Facebook: Ιωάννα Μουμτζίδου

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Αναβίωσε τα καλοκαίρια των 90s-00s μέσα στο 2021

georgegsp

Τι δεν πρέπει να κάνεις στις διακοπές σου

Her News b

Οικογενειακές διακοπές: 10 συμβουλές εν μέσω πανδημίας !

Her News b