Η άρθρωση του ώμου έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης σε σχέση με τις υπόλοιπες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.
Αυτή, όμως, η μεγάλη ελευθερία κινήσεων του ώμου έχει ως συνέπεια να καθιστά την άρθρωση πιο ασταθή. Το εξάρθρημα του ώμου είναι ένα συχνό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από την έξοδο της κεφαλής του βραχιονίου από την αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης, με πιο συχνό αποτέλεσμα την ρήξη του επιχειλίου χόνδρου και των σταθεροποιητικών συνδέσμων.
Γράφει ο Γρηγόριος Αβραμίδης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός- Αθλητίατρος
Επιμελητής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
Πολλοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση ή την υποτροπή ενός εξαρθρήματος της άρθρωσης του ώμου, όπως:
- Ηλικία του ασθενούς, με τους νεότερους να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά επανεξαρθρημάτων.
- Φύλο του ασθενούς, με τους άνδρες να υποτροπιάζουν συχνότερα.
- Επίπεδο της αθλητικής του δραστηριότητας, με τους επαγγελματίες αθλητές και έπειτα τους ερασιτέχνες να έχουν υψηλές πιθανότητες υποτροπής.
- Αθλήματα επαφής όπως πολεμικές τέχνες, πάλη καθώς και τα αθλήματα που παίζονται πάνω από το επίπεδο της κεφαλής για παράδειγμα μπάσκετ, βόλεϊ.
- Χαλαρότητα των συνδέσμων του ώμου (υπερελαστικότητα).
- Οστικό έλλειμμα λόγω των πολλών εξαρθρημάτων στην ωμογλήνη ή/και στην κεφαλή του βραχιονίου.
- Ιστορικό προηγούμενου επεισοδίου εξαρθρήματος, μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια του ώμου και σε επαναλαμβανόμενα εξαρθήματα.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρώτη αντιμετώπιση του εξαρθρήματος;
Το πρώτο εξάρθρημα του ώμου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά. Ειδικά σε νέους ασθενείς με έντονη αθλητική δραστηριότητα, το ποσοστό υποτροπής του εξαρθρήματος φτάνει στο 90% και περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η συντηρητική θεραπεία συχνά αποτυγχάνει, ενώ μόνιμη λύση δίνει η αρθροσκοπική αποκατάσταση.
Ποια είναι η αντιμετώπιση του εξαρθρήματος του ώμου;
Η αντιμετώπιση του εξαρθρήματος του ώμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και εξαρτάται κυρίως από το προφίλ του κάθε ασθενούς. Σε ασθενείς με χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας, καθώς και σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, η αντιμετώπιση του εξαρθρήματος μπορεί να περιλαμβάνει αποκλειστικά φυσικοθεραπεία και εκγύμναση.
Διαβάστε τη συνέχεια στο www.zinapost.gr