Τώρα που το «κύμα» ακρίβειας έχει χτυπήσει για τα καλά τις τσέπες μας, η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αποτελεί μία δύσκολη «εξίσωση» για δυνατούς λύτες, καθώς οι τιμές των προϊόντων στα ράφια έχουν πάρει την «ανιούσα».
Στο πλαίσιο αυτό, ένας «οδηγός» για να μην βρεθείς αντιμέτωποι με έναν υπέρογκο λογαριασμό στο ταμείο, είναι ο πλέον χρήσιμος.
Ακολουθούν έξυπνα tips για τις αγορές σας:
Η γνωστή λίστα
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε παρορμητικές αγορές, είναι να έχετε φτιάξει από πριν μια λίστα για τα ψώνια.
Έτσι, θα ξέρετε τι ακριβώς θέλετε και θα πάτε να το πάρετε από το ράφι, όπου βρίσκεται και δεν θα γλιτώσετε από το να περιφέρεστε στους διαδρόμους και να γεμίζετε το καλάθι με προϊόντα, που δεν χρειάζεστε.
Μην έχετε εμμονή με ένα μαγαζί, συγκρίνετε τιμές
Προσπαθήστε να βρείτε τις καλύτερες προσφορές και να συγκρίνετε τιμές σε διαφορετικά μαγαζιά. Το ένα σούπερ μάρκετ ενδέχεται να έχει πιο φτηνά τα αυγά, στο άλλο μπορεί να είναι σε προσφορά τα ψάρια.
Επίσης, μην περιοριστείτε μόνο στα σούπερ μάρκετ. Δοκιμάστε και τις λαϊκές αγορές.
«Κυνηγήστε» τις προσφορές
Κάθε εβδομάδα, τα καταστήματα βγάζουν στην τηλεόραση, διαδικτυακά και σε φυλλάδια τις προσφορές που θα έχουν. Βρείτε αυτές τις προσφορές και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε παραπάνω από όσο χρειάζεστε για να έχετε απόθεμα.
Και πόντοι
Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν κάρτες πόντων ή κουπόνια που τα μαζεύετε και στο τέλος κερδίζετε κάτι.
Αν συμπληρώσετε αρκετές αγορές και πόντους, συνήθως έχετε κάποια έκπτωση. Χρησιμοποιήσετε αυτές τις κάρτες, θα γλιτώσετε χρήματα.
Μην σνομπάρετε τις ιδιωτικές ετικέτες
Αρκετά σούπερ μάρκετ έχουν τις δικές τους μάρκες προϊόντων που συνήθως είναι και πιο φτηνές.
Πολλές φορές, μάλιστα, τα προϊόντα αυτά παράγονται από το ίδιο μέρος και απλά αλλάζει το όνομά τους.
Υπολογίζεται ότι αν προτιμήσετε τις μάρκες των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να γλιτώσετε 10% έως και 40% από τον τελικό λογαριασμό.
Προσέξτε τις συσκευασίες
Μια γνωστή τακτική σε εποχές πληθωρισμού είναι αντί να αυξάνεται η τιμή, να μικραίνει η συσκευασία ή να μειώνεται τα τεμάχια κάποιου προϊόντος.
Υπάρχει ένας τρόπος να το αντιμετωπίσετε αυτό: Συγκρίνετε τις τιμές ανά τεμάχιο διαφορετικών προϊόντων και επιλέξτε αυτό που σας συμφέρει περισσότερο.
Τα «χτυπημένα» φρούτα δεν είναι κακής ποιότητας
Πολλά σούπερ μάρκετ δεν αγοράζουν συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι καλής ποιότητας και δεν ανταποκρίνονται συγκεκριμένα στάνταρ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα ελαφρώς χτυπημένο μήλο δεν τρώγεται ή ότι ένα ληγμένο προϊόν έχει καταστραφεί εντελώς. Κάποιες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται κυρίως διαδικτυακά, πωλούν τέτοια προϊόντα με μεγάλη έκπτωση.
Πηγή: Vradini.gr