Σε μεγάλη έλλειψη βρίσκονται αντιβιοτικά, αναπνευστικά φάρμακα, καθημερινά αντιπυρετικά, φάρμακα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ψυχιατρικά φάρμακα, ενώ η λίστα με τις ελλείψεις συνεχίζεται και αυξάνεται.
Μεταξύ άλλων, από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν ακόμη και βασικά, όπως το Augmentin και το Κlaricid, το Depon και το Algofren, το Aerolin, το Flixotide και το Seretide, αλλά και το Tamiflu την ώρα που η γρίπη σαρώνει.
Για ορισμένα άλλα που έχουν ακόμη πιο μεγάλες ελλείψεις, όπως το Exforge και το Nexium, ο ΕΟΦ έχει απαγορεύσει κάθε εξαγωγή, το πρόβλημα, όμως, παραμένει.
«Τις τελευταίες ημέρες έχει παρουσιαστεί μεγάλη έλλειψη σε φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ιώσεων», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο κ. Θανάσης Παπαθανάσης, φαρμακοποιός, πρόεδρος των φαρμακοποιών της Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Έτσι, ασθενείς ή συγγενείς τους τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να τα βρουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μένουν χωρίς τα σκευάσματα και ικανοποιούνται με άλλες… μεσοβέζικες λύσεις.
«Ο λόγος των ελλείψεων, όσον αφορά τα φάρμακα για τα παιδιά, είναι κυρίως η έλλειψη πρώτων υλών στην παραγωγή, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Όσον αφορά στα άλλα φάρμακα, που αφορούν αγωγές χρόνιων παθήσεων, ο κύριος λόγος είναι οι παράλληλες εξαγωγές και η πιθανή μείωση των εισαγωγών από τις φαρμακευτικές εταιρίες»,
εξηγεί ο κ. Παπαθανάσης και προσθέτει ότι ο ΕΟΦ, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διακίνηση των φαρμάκων στη χώρα, έχει απαγορεύσει εξαγωγές στα φάρμακα με τις πιο μεγάλες ελλείψεις, οι οποίες απαγορεύσεις όμως, θα πρέπει να είναι μακροχρόνιες.
Πού οφείλεται το φαινόμενο;
Ο φαρμακοποιός Κωνσταντίνος Κακονίκος εξηγεί στη «ΒτΚ» πού οφείλεται το φαινόμενο των ελλείψεων.
«Αιτιολογώντας, στα παγκόσμια προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε το πρόσθετο πρόβλημα των πολύ φθηνών ποιοτικών φαρμάκων, τα οποία ταυτίζονται με τα γερμανικά, τα αγγλικά σε όλα, πλην της… τιμής. Αυτό δημιουργεί πολύ σημαντικό κίνητρο για τη νόμιμη και πολύ προσοδοφόρα εξαγωγή τους στις αντίστοιχες χώρες. Οι πολυεθνικές, που ζημιώνονται από το φαινόμενο, μειώνουν τη ροή φαρμάκων προς την Ελλάδα (πλαφονάρισμα) και ξεκινάει νέος φαύλος κύκλος», εξηγεί ο κ. Κακονίκος.
Προσθέτει ότι ενώ ως χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, μπορούμε:
· Να περιορίσουμε τις εξαγωγές των ελλειπτικών φαρμάκων (ήδη υλοποιείται).
· Να δημιουργήσουμε σήματα για φάρμακα που είναι σε έλλειψη, ώστε να γίνεται κατάλληλη θεραπευτική επιλογή στην πηγή.
· Για φάρμακα χρονίων σημαντικών νοσημάτων να μην γίνεται έναρξη νέων αγωγών, καθώς δεν εξυπηρετούνται ούτε οι νέες και ρισκάρουμε και τις τρέχουσες.
· Να εκπαιδευτούμε ως ασθενείς στην υποκατάσταση με γενόσημα φάρμακα όπου είναι δυνατό, εκμεταλλευόμενοι και την ισχυρή και αξιόπιστη εθνική φαρμακοβιομηχανία!
Σοβαρές ελλείψεις και σε παιδικά φάρμακα
Η ταυτόχρονη επέλαση γρίπης, ιώσεων και κορωνοϊού, που πλήττουν, πλέον, σε μεγάλο βαθμό και τις μικρές ηλικίες, έχει προκαλέσει πίεση στα παιδιατρεία και σοβαρές ελλείψεις στα φαρμακεία.
Έτσι, υπάρχει σαφές πρόβλημα διάθεσης, κυρίως σε αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά εισπνεόμενα και οφθαλμικές σταγόνες που χρησιμοποιούνται ευρέως, με αποτέλεσμα οι γονείς να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο. «Ενώ χρειαζόμαστε 50 σκευάσματα, οι εταιρίες μάς φέρνουν 1», λένε οι φαρμακοποιοί.
Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr