HerNews.gr
Ελλάδα

Φεγγάρι της Φράουλας 2024: Από που πήρε το όνομά του & όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στις 22 Ιουνίου θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το αστρονομικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως το φεγγάρι της φράουλας.

Έχει αυτό το όνομα λόγω παράδοσης των ιθαγενών της Αμερικής, αφού την εποχή πριν τον αποικισμό, συνέπιπτε με τη συγκομιδή της φράουλας.

Η πανσέληνος της φράουλας θα είναι η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού, αφού συμπίπτει με το ηλιοστάσιο, που θα συμβεί στις 20 Ιουνίου και θα είναι το πρώτο μεγάλο αστρονομικό γεγονός της καλοκαιρινής περιόδου. Στην Ευρώπη είναι παραδοσιακά γνωστό ως ροζ φεγγάρι, και μερικές φορές εμφανίζεται σε αυτό το χρώμα.

Σύμφωνα με την NASA, «η Σελήνη θα εμφανίζεται πλήρης για περίπου τρεις ημέρες από το βράδυ της Τρίτης έως νωρίς το βράδυ της Παρασκευής».

Αυτές είναι οι φάσεις σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο για τον Ιούνιο του 2024:

  • Νέα Σελήνη: 6 Ιουνίου.
  • Ημισέληνος: 14 Ιουνίου.
  • Πανσέληνος: 21 Ιουνίου.
  • Τρίμηνο απώλειας: 28 Ιουνίου.

Θα φαίνεται ροζ το φεγγάρι του Ιουνίου;

Αν και το όνομα υποδηλώνει ένα ροζ ή κοκκινωπό χρώμα, στην πραγματικότητα, μπορεί να φαίνεται πιο κοκκινωπό ή πορτοκαλί, λόγω της διασποράς του φωτός στην ατμόσφαιρα της Γης. Αυτό οφείλεται στο χαμηλό υψόμετρο του στον ουρανό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.Η πανσέληνος του Ιουνίου είναι συχνά ορατή το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας και η χαμηλότερη θέση της στον ουρανό μπορεί να δημιουργήσει όμορφες καρτ ποστάλ, ειδικά όταν είναι κοντά στον ορίζοντα. Επίσης, καθώς το ηλιοστάσιο βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο, αναμένουμε ευνοϊκές συνθήκες ορατότητας, εφόσον δεν υπάρχει αύξηση της συννεφιάς στον ουρανό.

Οι τρέχουσες συνθήκες του επιτρέπουν να είναι ορατό όλη τη νύχτα, αν και οι καλύτερες ώρες είναι την ανατολή και τη δύση του ηλίου, όταν είναι πιο κοντά στον ορίζοντα , καθώς φαίνεται μεγαλύτερο και αποκτά πιο ζεστά χρώματα λόγω της σκέδασης του φωτός.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις την Τετάρτη – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

HerNews ka

Ζάκυνθος: Κλείνει ξανά η παραλία Ναυάγιο μία ανάσα πριν την τουριστική σεζόν

Her News b

Επίδομα παιδιού 2023: Πότε θα πάρουν χρήματα οι δικαιούχοι

Her News