HerNews.gr
Μόδα

Φόρεσε “Μαρτάκι” για να μη σε κάψει ο ήλιος!

Γιατί φοράμε “Μαρτάκι”; Τι συμβολίζει η κόκκινη κλωστή; Πότε το βγάζουμε; Που θα βρούμε τα πιο in σχέδια για το περίφημο βραχιολάκι του Μάρτη;

Ο Μάρτιος έφτασε και μαζί με το “Καλό Μήνα”, το έθιμο απαιτεί να φορέσουμε το βραχιολάκι με τη λευκή-κόκκινη κλωστή, που ονομάζεται “Μαρτάκι”.

 

Το Έθιμο του Μαρτίου

Ο Μάρτης είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Oι λαογράφοι και οι ιστορικοί, εκτιμούν πως ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι. Το έθιμο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και όπως λέει το έθιμο, το φοράμε για να προφυλαχτούμε από τον δυνατό ήλιο του Μαρτίου. Το φοράνε κυρίως στα μικρά παιδιά για να μη τα “κάψει” ο ήλιος. Ο ήλιος, λέει μια λαϊκή παροιμία, τον Μάρτιο καίει! Ωστόσο,  αυτό το έθιμο δεν υπάρχει μόνο στη χώρα μας. “Μαρτάκι” φοράνε και στα Βαλκάνια.

 

Μέχρι πότε το φοράμε;

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, το “Μαρτάκι” φοριέται μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα χελιδόνια. Τότε το βγάζουμε και το κρεμάμε στις τριανταφυλλιές, ώστε τα χελιδόνια να πάρουν το “Μαρτάκι” για να χτίσουν τη φωλιά τους. Σε άλλες περιοχές πάλι, φοριέται ώσπου να έρθει η Ανάσταση. Τότε το δένουν στις λαμπάδες τους για να καεί από το Άγιο Φώς.

 

Η μόδα

Η ασπροκόκκινη κορδέλα που ονομάζουμε “Μαρτάκι” είναι πάντα στην μόδα. Η στιλάτη αυτή συνήθεια με την άσπρο-κόκκινη κλωστή στο δεξί καρπό σου είναι το πιο must αξεσουάρ του μήνα. Εμείς βρήκαμε τα πιο ωραία “Μαρτάκια” της αγοράς, για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει!

 

 

Δείτε και άλλα σχέδια σε “Μαρτάκια” εδώ:

https://www.instagram.com/dia_xeiros_argos/

https://www.facebook.com/DimiourgiesNafplio/?ref=page_internal

Νεότερα Άρθρα

Jacquemus: Η εορταστική καμπάνια με την Kendall Jenner

HerNewskl

Πως να φροντίσετε και να καθαρίσετε σωστά την ψεύτικη γούνα σας

HerNews ka

Πως να συνδυάσετε μαύρο καλσόν σύμφωνα με το «street style»

HerNews ka