Το φθινόπωρο είναι εδώ! Οι διακοπές τελείωσαν και τα σχολεία άνοιξαν! Τα μήλα, τα αχλάδια και τα υπόλοιπα φρούτα του φθινοπώρου αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Στη συνέχεια θα έρθουν και οι κολοκύθες να μας θυμίσουν το Halloween και όλοι σιγά σιγά πλέον θα αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για το χειμώνα!
Γράφει η Μαριάννα Χρηστίδη
Αν θέλετε να μπείτε και εσείς στο κλίμα, τότε μπορείτε να φυτέψετε φθινοπωρινά λαχανικά στον κήπο ή τη βεράντα σας!
Με ό,τι έχετε στη διάθεσή σας, γλάστρες, ζαρντινιέρες, μικρό ή μεγάλο κήπο, αν υπάρχει θέληση και χρόνος τότε θα κάνετε θαύματα!
Ποια λαχανικά μπορείτε όμως να φυτέψετε και πως μπορείτε να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια παρακάτω
ΜΑΡΟΥΛΙ
Ένα λαχανικό που καλλιεργείται εύκολα και που σε 2-3 μήνες γίνεται η συγκομιδή του και το αγαπούν όλοι. Αφήνουμε αποστάσεις περίπου 30 εκ μεταξύ των φυτών κατά τη φύτευση. Το βάθος φύτευσης καλό είναι να είναι περίπου στα 15-20 εκ.
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
Το κουνουπίδι είναι ένα υπέροχο λαχανικό που χρησιμοποιείται τόσο στις σαλάτες όσο και σαν κύριο γεύμα, πχ κουνουπίδι γιαχνί. Οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των φυτών είναι τα 40 εκ περίπου, και το ιδανικό βάθος είναι 25εκ.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Ακόμη ένα εύκολο λαχανικό για καλλιέργεια από ερασιτέχνες κηπουρούς. Οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών πρέπει να είναι γύρω στα 50 εκ και το ιδανικό βάθος φύτευσης είναι στα 25 εκ. Μην ξεχνάμε πως το μπρόκολο βοηθάει στην πρόληψη κατά του καρκίνου καθώς και άλλων ασθενειών.
ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Το πιο απαραίτητο λαχανικό στην κουζίνα! Το φθινόπωρο λοιπόν φυτεύουμε το κοκκάρι (μικρός βολβός κρεμμυδιού) σε αποστάσεις 5 εκ μεταξύ τους και σε μικρό βάθος 2-3 εκ.
ΡΟΚΑ
Η ρόκα είναι από τα πιο αρωματικά λαχανικά που υπάρχουν και δίνει μια έντονη γεύση σις σαλάτες μας! Τα φυτά ρόκας φυτεύονται σε αποστάσεις 20 εκ περίπου και σε μικρό βάθος 2 εκ.
ΣΠΑΝΑΚΙ
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και χρησιμοποιείται τόσο στις σαλάτες όσο και στα φαγητά (σπανακόρυζο, σπανακόπιτα κτλ). Η συγκομιδή του γίνεται σε 2-3 μήνες από τη φύτευση. Οι αποστάσεις φύτευσης καλό είναι να είναι 15-20 εκ και το βάθος το ίδιο.
ΣΚΟΡΔΟ
Φυτεύουμε τις σκελίδες σκόρδου σε αποστάσεις 10 εκ μεταξύ τους και βάθος 2-3 εκ. Για το ξερό σκόρδο πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή γιατί η συγκομιδή του γίνεται σε 6-7 μήνες περίπου.
Κάποιες γενικές οδηγίες για τη φροντίδα τους:
Κατά τη φύτευση των λαχανικών ανακατέψουμε κοπριά (χωνεμένη) και ασβέστιο πριν την εισαγωγή του φυτού στο χώμα. Επίσης, για προστασία από τις κάμπιες χρησιμοποιούμε στα φύλλα ένα βιολογικό εντομοκτόνο τον βάκιλο Θουριγγίας.
Για καλύτερη πρόληψη, καλό είναι να χρησιμοποιούμε το βάκιλο Θουριγγίας στα πρώτα κιόλας φύλλα.
Στη συνέχεια μπορούμε αν χρειαστεί να ψεκάσουμε με βιολογικά σκευάσματα (παρασκευάζονται εύκολα και στο σπίτι) για αντιμετώπιση μελίγκρας. Για προστασία από μύκητες χρησιμοποιούμε βορδιγάλειο πολτό, το οποίο είναι επίσης βιολογικό μυκητοκτόνο.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία και περιμένουμε φωτογραφίες με την εξέλιξη των λαχανικών σας!
Μαριάννα Χρηστίδη,
Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.