Τα σχολεία άνοιξαν, οι διακοπές τελείωσαν και με λίγα λόγια το φθινόπωρο είναι εδώ! Η εποχή αυτή με τις συννεφιές, την ελαφριά ψύχρα και τις σποραδικές βροχές αποτελεί το μεταβατικό στάδιο από το ξένοιαστο καλοκαίρι προς τον χειμώνα.
Για το λόγο αυτό, για τους περισσότερους λοιπόν ανθρώπους το φθινόπωρο δεν είναι η αγαπημένη τους εποχή.
Τα φυτά όμως έχουν αντίθετη άποψη!
Ενδεικτικά παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιους θάμνους που έχουν άνθη το φθινόπωρο, καθώς και κάποια δένδρα που μας χαρίζουν τους υπέροχους καρπούς τους την περίοδο αυτή.
Ελπίζω με αυτό το άρθρο να αλλάξουμε τη γνώμη όσων μελαγχολούν την εποχή αυτή!
Ας ξεκινήσουμε με τον Ευρύωπα (Euryops pectinatus). Το φυτό αυτό είναι γνωστό και με την ονομασία «μαργαρίτα κίτρινη». Όπως μαρτυρά και το όνομά της έχει κίτρινα άνθη και ανθίζει όλο το χρόνο. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στα περισσότερα μέρη της χώρας μας. Η μόνη της απαίτηση είναι η καλή αποστράγγιση του εδάφους.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά τώρα το Φθινόπωρο είναι το Χρυσάνθεμο (Chrysanthemum), γνωστό στη χώρα μας και ως αγιοδημητριάτικο, και ανθίζει ως και τα τέλη Οκτωβρίου.
Να αναφέρουμε εδώ πως το φυσικό εντομοκτόνο πύρεθρο (ή αλλιώς φυσική πυρεθρίνη), το οποίο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της μελίγκρας, προέρχεται από σύνθλιψη αποξηραμένων ανθέων συγκεκριμένων ποικιλιών χρυσανθέμου (Chrysanthemum cinerariifolium, Chrysanthemum coccineum).
Άλλο ένα καλλωπιστικό φυτό είναι η βερβένα (Verbena sp.), η οποία είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό που ανθίζει ως τα τέλη Οκτωβρίου.
Μερικοί τη γνωρίζουν και με την ονομασία τεμάρι. Τα άνθη της συναντώνται σε διάφορα χρώματα, όπως το κόκκινο, το μωβ, το ροζ, το λευκό κτλ, οπότε καλύπτει τις προτιμήσεις όλων!
Ας μιλήσουμε όμως και για τα όμορφα δένδρα!
Το φθινόπωρο μας φέρνει ξανά στη ζωή μας τα νόστιμα αχλάδια (Αχλαδιά: Pyrus communis), τα οποία μεταξύ άλλων αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
Ένα ακόμη φρούτο συνυφασμένο με το φθινόπωρο είναι και τα μήλα (Μηλιά: Malus sp.), τα οποία υπάρχουν σε αρκετές ποικιλίες και μπορείτε να διαλέξετε όποια σας αρέσει. Επίσης, πως το μήλο έχει υψηλή θρεπτική αξία, άλλωστε δεν βγήκε άδικα και η παροιμία πως «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».
Στη συνέχεια να αναφέρουμε και το ρόδι (Ροδιά: Punica granatum), το οποίο είναι αντιοξειδωτικό και προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας , όπως π.χ. ρύθμιση της υπέρτασης, προστασία των νεφρών κ.ά.
Επίσης, το φθινόπωρο είναι η εποχή του τρύγου του αμπελιού (Vitis vinifera), της συγκομιδής δηλαδή των σταφυλιών με σκοπό την παραγωγή οίνου. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές ποικιλίες αμπελιού για την παραγωγή λευκών, κόκκινων αλλά και ροζέ οίνων. Κάποιες από τις πιο γνωστές ποικιλίες είναι το Μοσχοφίλερο, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Σαββατιανό κ.ά.
Τελειώνοντας να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως από τα τέλη Αυγούστου αλλά κυρίως το φθινόπωρο είναι και η εποχή συγκομιδής αρκετών ξηρών καρπών, όπως των καρυδιών (Juglans regia), των φυστικιών Αιγίνης (Pistacia vera), τα οποία από το 1996 είναι καταχωρημένα ως προϊόντα ΠΟΠ στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. καθώς και άλλων καρπών.
Κάθε εποχή έχει κάτι να μας προσφέρει και η φύση είναι εδώ για να μας το θυμίζει!
Καλό φθινόπωρο σε όλους!
Μαριάννα Χρηστίδη,
Γεωπόνος Γ.Π.Α. – MSc Διαχείριση Ποιότητας Ε.Α.Π.