Ο μύθος λέει ότι η σωστή συνταγή για τη σαγκρία, περιλαμβάνει κρασί και φρούτα. Μήπως ήρθε η ώρα αυτός ο μύθος να καταρριφθεί;
Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που έγραψαν για τη σαγκρία. Η φήμη όμως του γευστικού ποτού άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ χάρη στους Ισπανοαμερικανούς και τα ισπανικά εστιατόρια που την σέρβιραν τη δεκαετία του 1940. Κάνοντας το ταξίδι της στις δεκαετίες, σήμερα σερβίρεται στα ποτήρια μας καλύτερη από ποτέ.
Μάθαμε λοιπόν από επαγγελματίες μιξολόγους, πως φτιάχνεται η ιδανική σαγκρία.
Όλα ξεκινάνε από το κρασί
Η παρασκευή της σαγκρίας αρχίζει από ένα μπουκάλι καλό κρασί. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κρασί πρέπει να είναι φρουτώδες, όξινο και εφόσον είναι κόκκινο, χαμηλό σε τανίνες.
Κόκκινο, ροζέ, λευκό ή αφρώδες; Η επιλογή είναι στο χέρι μας.
Η Έβη Νέγρη-Άλμπερτ, περίφημη μιξολόγος του Instagram συμβουλεύει: «Ξεκινάμε με ένα ποιοτικό κρασί που γνωρίζουμε και αγαπάμε! Υπάρχουν τόσα υπέροχα κρασιά που με χαμηλό κόστος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τέλεια σαγκρία.» Η ίδια για την κόκκινη σαγκρία επιλέγει Γκαρνάτσα.
Ο Σιν Ντουνλεβί, ιδιοκτήτης μιας μικρής ζυθοποιίας, ετοιμάζει τη διάσημη σαγκρία του με ένα μείγμα Πινότ Νουάρ και Καμπερνέ. Το Πινότ Νουάρ, χαμηλής περιεκτικότητας σε τανίνες και υψηλής οξύτητας εξισορροπεί το τολμηρό Καμπερνέ.
Ο Ντουνλεβί ωστόσο, δεν διστάζει ενίοτε να χρησιμοποιήσει και αφρώδη οίνο. Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αφρώδη οίνο, είναι εύκολο να βρούμε κρασιά που ταιριάζουν στη συνταγή της σαγκρίας. Τα περισσότερα είναι χωρίς τανίνες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ.
Επιπλέον μπορούμε να επιλέξουμε ένα ροζέ κρασί για μια ροζ σαγκρία. Σε αυτή την κατηγορία μπορούμε να ανακαλύψουμε ένα κρασί προσιτό στην τιμή αλλά εξαιρετικά φινετσάτο στη γεύση.
Το λευκό κρασί από την άλλη, μπορεί να αποτελέσει την τέλεια βάση. Οι Ντεζιρέ Χαζέν και η Σαμάνθα Τζόι, ειδήμονες στην παρασκευή κοκτέιλ, από το Βερμόντ, προτιμούν Σαβινιόν Μπλαν. Στο μυαλό τους όταν ετοιμάζουν τη σαγκρία έχουν ένα αυστριακό λευκό κρασί γνωστό για τη χαρακτηριστική γεύση αχλαδιού.
Συνεχίζουμε με τα οινοπνευματώδη
Το ποτό εξισορροπεί τη γλυκύτητα στη σαγκρία και μας παρέχει τη δυνατότητα να την απολαμβάνουμε πιο αργά. Για την παραδοσιακή σαγκρία έχει καθιερωθεί η χρήση του κονιάκ, ωστόσο οι μπαρτέντερ του σήμερα την «τσιμπάνε» ελαφρώς στο αλκοόλ.
Οι Χαζέν και Τζόι στηρίζουν βότκα, ενώ ο Στεφέν Ροφί, μπαρτέντερ του περίφημου μπαρ Βίλατζ Γκαράζ Ντιστιλερί στο Βερμόντ, επιλέγει ουίσκι πέντε ετών με σιρόπι σφενδάμου. Στο Τέξας όταν μιλάμε για λευκή σαγκρία, εννοούμε ως βάση το τζιν.
Δεν ξεχνάμε το χυμό
Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ο πλέον διαδεδομένος χυμός φρούτων που συναντάται στην κόκκινη σανγκρία.Όμως θεωρείται ελαφρώς ξεπαρασμένος. Αντί για χυμό, οι Χαζέν και Τζόι προτιμούν το τσάι. Σε πρώτη φάση ανακατεύουν Σαβινιόν Μπλάν, βότκα, τσάι ροδάκινου, πράσινο τσάι, λικέρ ροδάκινου, μέλι, φρέσκο δυόσμο και φρέσκα λεμόνια. Έπειτα σερβίρουν με πάγο και φέτες λεμονιού και πορτοκαλιού, δίνοντάς μας ιδέες για το πιο δροσιστικό γκάρντεν πάρτι.
Ολοκληρώνουμε τη συνταγή προσθέτοντας τις γλυκαντικές ουσίες
Το να ετοιμάσουμε ένα απλό σιρόπι, βράζοντας ίσα μέρη νερού και ζάχαρης, είναι μια λύση. Ωστόσο, υπάρχουν προτάσεις πολύ πιο δελεαστικές και ενδιαφέρουσες. Η μελάσα, το σιρόπι σφενδάμου και το μέλι προσθέτουν βαθιά γεύση στη σαγκρία. Ακόμη μια ιδέα αποτελούν τα χειροποίητα σιρόπια φρούτων. Ζεσταίνοντας και ανακατεύοντας δύο μερίδες χυμού φρούτων και μία μερίδα ζάχαρης, πετυχαίνουμε την τέλεια φρουτώδη γεύση.
Για τη δημιουργία της δική μας μοναδικής σαγκρίας, αυτή είναι η βασική συνταγή για να ξεκινήσουμε:
- Φρούτα: Ένα ή δύο φλιτζάνια
- Κρασί: Ένα μπουκάλι
- Λικέρ: Ένα τέταρτο του φλιτζανιού ή μισό φλιτζάνι
- Οινοπνευματώδη ποτά: Ένα τέταρτο του φλιτζανιού ή μισό φλιτζάνι
- Χυμός: Ένα τέταρτο του φλιτζανιού ή μισό φλιτζάνι
- Γλυκαντικό: Ένα τέταρτο ή ένα όγδοο του φλιτζανιού
Aκολουθήστε μας στo Google News