Πλέον τα φυτικά γάλατα κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς δεν περιέχουν ορμόνες και θεωρούνται πιο υγιεινά, έτσι και το γάλα καρύδας.
Γι αυτό και ένα από τα αγαπημένα μας φυτικά γάλατα είναι εκείνο της καρύδας.
Το συγκεκριμένο γάλα θεωρείται και απίστευτα υγιεινό, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Οι καρύδες είναι γεμάτες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες (C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6), ενώ παράλληλα διαθέτουν μέταλλα, όπως είναι ο σίδηρος, το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο.
Το μαγνήσιο κρατά την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα και ο συνδυασμός του με το ασβέστιο εξισορροπεί την «ένταση» των μυών και των νεύρων.
Μπορεί το γάλα καρύδας να μην περιέχει τόσο ασβέστιο όσο το αγελαδινό γάλα, αλλά έχει υψηλές ποσότητες φωσφόρου που βοηθούν στην ενίσχυση των οστών.
Παράλληλα, το μαγγάνιο, που περιέχει, προλαμβάνει την οστεοπόρωση. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το γάλα καρύδας αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και «όχι» της κακής (LDL), όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μειώνει συνολικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Τέλος αξίζει να πούμε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς περιέχει πολύ λίγες θερμίδες.
Πιο συγκεκριμένα, το γάλα καρύδας που βρίσκουμε στο ψυγείο (όχι το πολύ πηκτό δηλαδή) περιέχει μόλις 50 θερμίδες ανά ποτήρι! Μπορείς να το απολαύσεις σκέτο ή μαζί με τα δημητριακά σου, ενώ το πιο λιπαρό γάλα καρύδας, εκείνο της κονσέρβας, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου.