Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε σαν σήμερα το στις 13 Μαΐου του 1883 στην Κύμη Ευβοίας. Ήταν γιος του γιατρού και πολιτικού Νικόλαου Παπανικολάου, που διετέλεσε δήμαρχος Κύμης και βουλευτής Ευβοίας.
Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ερευνητής και βιολόγος, πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία.
Είναι γνωστός για το τεστ Παπανικολάου, το γνωστό ως τεστ ΠΑΠ, το οποίο έφερε επανάσταση στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
το ΤΕΣΤ ΠΑΠ παραμένει διαγνωστική εξέταση αναφοράς
Η ιστορία του Γ.Παπανικολάου
Γεννημένος στις 13 Μαΐου 1883, στην πόλη της Κύμης στην Εύβοια, ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του, Νικόλαος Παπανικολάου, ήταν και ο ίδιος γιατρός ενώ διετέλεσε και βουλευτής Ευβοίας.
Όταν τελείωσε την βασική του εκπαίδευση, ο νεαρός Γεώργιος βρέθηκε στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Ήταν μόλις 15 ετών όταν μπήκε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την είχε ήδη τελειώσει στα 21 του.
Το ταξίδι στην Αμερική
Το 1917, ο Γεώργιος Παπανικολάου βρίσκονταν στην Αμερική όπου μελέτησε το κολπικό επίχρισμα των κατώτερων θηλαστικών και συσχέτισε τη μορφολογία του με τον ορμονικό κύκλο και τις ανάλογες μεταβολές στη μήτρα και τις ωοθήκες των ζώων.
Στη συνέχεια, πραγματοποίησε κλινικές και εργαστηριακές μελέτες για τη διαγνωστική αξία της εξέτασης των κυττάρων του κολπικού επιχρίσματος στον άνθρωπο.
Χρησιμοποίησε ως πρώτο «πειραματόζωο» τη γυναίκα του.
Η έρευνα που έσωσε εκατομμύρια γυναίκες ανα τον κόσμο
Η έρευνά του επεκτάθηκε αργότερα σε γυναίκες του «Women’s Hospital» της Νέας Υόρκης και αποτέλεσε τη βάση για τη θεμελίωση της μεθόδου του για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Το 1928 έκανε την πρώτη του ανακοίνωση με τίτλο «Νέα διάγνωση του καρκίνου», η οποία αρχικά αντιμετώπισε τη δυσπιστία του ιατρικού κόσμου των ΗΠΑ.
Ο ίδιος, ωστόσο, ήταν απολύτως βέβαιος για την αξία της μεθόδου του για την κυτταρολογική διάγνωση του καρκίνου της μήτρας και συνέχισε με μεγαλύτερο ζήλο τις έρευνές του.
Παρότι ο Παπανικολάου δεν τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ, για το οποίο είχε προταθεί δύο φορές, του απονεμήθηκαν πολλά αμερικάνικα ιατρικά βραβεία και μεταθανατίως το Βραβείο του ΟΗΕ.
Το 1932 έγινε το πρώτο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1949 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον ονόμασε επίτιμο διδάκτορα. Το 1954 εξέδωσε τον «Ατλαντα της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας», που αποτελεί την ολοκλήρωση και την επισφράγιση του έργου του.
Το «Τεστ Παπ»
Σήμερα το «Τεστ Παπ» χρησιμοποιείται παγκοσμίως για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Το 1961 ο Γεώργιος Παπανικολάου εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι, όπου ανέλαβε την οργάνωση του Καρκινολογικού Ινστιτούτου, το οποίο μετά τον θάνατό του στις 19 Φεβρουαρίου του 1962, μετονομάσθηκε σε Καρκινολογικό Ινστιτούτο «Γεώργιος Παπανικολάου».