Ο Γιάννης Καλλιάνος, Βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών απηύθυνε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, στις 17/11/2023 με θέμα: «Ηθικά επιβεβλημένη και κοινωνικά δίκαιη η άρση της πολύχρονης άδικης διακριτικής μεταχείρισης των ναυτικών μας στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής στο θέμα της φορολόγησής τους».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών φέρονται να μελετάνε τις προτάσεις φορέων και συλλόγων και τονίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις για μεταβολές στη φορολογική νομοθεσία λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών & Επαγγελματικών Θαλαμηγών δέχτηκε με ικανοποίηση την ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Καλλιάνου, αναφορικά με την φορολόγηση των ναυτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
Η ερώτηση του Γιάννη Καλλιάνου στη Βουλή ανέφερε τα ακόλουθα:
Θέμα: «Ηθικά επιβεβλημένη και κοινωνικά δίκαιη η άρση της
πολύχρονης άδικης διακριτικής μεταχείρισης των ναυτικών μας στα
ιδιωτικά σκάφη αναψυχής στο θέμα της φορολόγησής τους»
Στις 2/1/2023 και με Α. Π. 1562 κατέθεσα ερώτηση που αφορούσε στην επί πολλά χρόνια άδικη διακριτική μεταχείριση των ναυτικών μας στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής στο θέμα της φορολόγησής τους.
Στην ερώτησή μου τόνιζα τα ακόλουθα:
«Δυστυχώς, εδώ και χρόνια κρατώντας έως σήμερα διαιωνίζεται μια άδικη
κατάσταση, μια δυσμενής μεταχείριση αναφορικά με τη φορολόγηση μερίδας
ναυτικών μας, και συγκεκριμένα των ναυτικών μας στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
Κοινή λογική αναγνωρίζει ότι τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής αποτελούν μέρος του
Εμπορικού μας Στόλου, ανήκουν στα πλοία της Εμπορικής μας Ναυτιλίας και
βεβαιότατα ο ναυτικός που υπηρετεί σε αυτά (είτε ως Αξιωματικός είτε ως
κατώτερο πλήρωμα) παρέχει ναυτική εργασία, η οποία καθόλου δεν διαφέρει από
την εργασία ενός ναυτικού που υπηρετεί στις λοιπές κατηγορίες πλοίων του
Εμπορικού Ναυτικού.
Επομένως, προκύπτει το συμπέρασμα πως η διαφορετική φορολογική μεταχείριση των ναυτικών που υπηρετούν σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής σε σχέση με τους υπηρετούντες ναυτικούς στα λοιπά πλοία της Εμπορικής μας Ναυτιλίας συνιστά αδικαιολόγητη διακριτική μεταχείριση και είναι γεγονός ασύμβατο με όσα ισχύουν σε ένα κράτος δικαίου.
Θα πρέπει επομένως να αρθεί η άδικη αυτή μεταχείριση και οι ναυτικοί που υπηρετούν στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής να φορολογηθούν με βάση τις ειδικές κλίμακες φορολόγησης (15% επί του εισοδήματος για τους Αξιωματικούς και 10%
επί του εισοδήματος για το κατώτερο πλήρωμα) που προβλέπονται στη διάταξη
του άρθρου 15 και στην παράγραφο 2 του Ν. 4172/2013.
Η Εμπορική μας Ναυτιλία περήφανα μεταφέρει τη σημαία της Ελλάδας σε κάθε
λιμάνι της χώρας μας και της Γης. Κάθε ναυτικός μας έχει τη δική του σπουδαία
συνεισφορά στη μακραίωνη ναυτική παράδοση της πατρίδας μας. Αξίζει επομένως η πολιτεία να δείξει το ευαίσθητο πρόσωπό της και να θεραπεύσει ένα πρόβλημα που είναι κατάφωρα άδικο για τους ναυτικούς μας στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής».
Στην απάντηση που έλαβα στις 1/2/2023 με Α.Π. 16539 ΕΞ 2023 από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο αναγράφονταν τα εξής:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 1562/2.1.2023 ερώτησης, που κατέθεσε ο
Βουλευτής κ. Ιωάννης Καλλιάνος, σας γνωρίζουμε ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετούν σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού έχουν θεσπιστεί ευνοϊκές διατάξεις στον Κώδικα Φορολογίας
Εισοδήματος (ν. 4172/2013).
Σύμφωνα με τις περ. α και β της παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 (Α΄167), όπως ισχύουν, οι αξιωματικοί που υπηρετούν σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού φορολογούνται με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%) και το κατώτερο πλήρωμα που υπηρετεί σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού φορολογείται με φορολογικό συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Τα παραπάνω εισοδήματα από
μισθωτή εργασία φορολογούνται αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής
υποχρέωσης των δικαιούχων τους μόνο γι` αυτά και εξαιρούνται των γενικών
διατάξεων φορολογίας εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών
παρακολουθούν την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και μελετούν όλες τις προτάσεις φορέων και συλλόγων. Οι τελικές αποφάσεις για μεταβολές στη φορολογική νομοθεσία λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».
Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Σε συνέχεια της απάντησης –όπου επισημαίνεται ότι μελετώνται όλες οι προτάσεις
φορέων και συλλόγων και τονίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις για μεταβολές στη
φορολογική νομοθεσία λαμβάνονται και με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη–,
προτίθενται να προβούν σε άρση της πολύχρονης άδικης μεταχείρισης των ναυτικών μας που υπηρετούν στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με ένταξή τους αναφορικά με τη φορολόγησή τους στα προβλεπόμενα στη διάταξη του άρθρου 15 και στην παράγραφο 2 του Ν. 4172/2013;
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Καλλιάνος
Η άμεση αντίδραση της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ και του Προέδρου, Γιώργου Βάλλη
«Η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών & Επαγγελματικών Θαλαμηγών ευχαριστεί θερμά τον κ. Ιωάννη Καλλιάνο, Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών, για την αφοσίωσή του και τη σημαντική του προσπάθεια στην επίτευξη δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης για τους ναυτικούς μας. Η δέσμευσή του στο να ακουστούν τα θέματα φορολόγησης των ναυτικών στη Βουλή των Ελλήνων είναι ανεκτίμητη. Ευχαριστούμε, κύριε Καλλιάνο, για την αφοσίωσή σας στο ναυτικό μας προσωπικό!».