Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο οι Αμερικανοί αλλά και ολόκληρος ο κόσμος είχε «καψουρευτεί» την Κάμαλα Χάρις την περίοδο της ορκωμοσίας της ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.
Υπήρχε μεγαλύτερος ενθουσιασμός για την δική της συμμετοχή στη νέα αμερικανική κυβέρνηση από ότι για τη μετακόμιση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Ήταν εξάλλου εξαιρετική ντυμένη στα μωβ, το χρώμα που έχει συνδεθεί με τις σουφραζέτες, όπως υπενθυμίζει σχετικό δημοσίευμα του New Statesman. Οι χαρακτηρισμοί φιλόδοξη και διψασμένη για την εξουσία, που της αποδόθηκαν ακόμα και από φίλους του Αμερικανού προέδρου, ταίριαξαν γάντι με το γεγονός ότι αποτέλεσε την πρώτη μαύρη με ασιατική καταγωγή γυναίκα που εκλέγεται σε αυτό το τόσο σημαντικό κυβερνητικό πόστο.
Η Κάμαλα Χάρις πάλεψε σκληρά για να κατακτήσει τη θέση της στο βήμα και προφανώς πίστεψε ότι είχε αφήσει τα χειρότερα πίσω της. Όπως είχε πει στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, «όταν σπας πράγματα, πονάει. Κάποιες φορές μπορείς να κοπείς και να ματώσεις… αλλά πραγματικά αξίζει».
Μπορεί κάποιος να υποθέσει πόσο πονάει σήμερα η Κάμαλα Χάρις, που βλέπει τη φράση «λάμπει δια της απουσίας της» να την ακολουθεί παντού και τη δημοτικότητα της να μην ξεπερνά το 40%, να είναι δηλαδή πιο χαμηλή από αυτήν του Μπάιντεν και ακόμα χειρότερα από την αντίστοιχη του Ντόναλντ Τραμπ;
Το δίχως άλλο η επιλογή της είχε να κάνει με τη μεγάλη ηλικία του Μπάιντεν, ο οποίος στα 79 του χρόνια στον Λευκό Οίκο σαφώς και χρειαζόταν κάποια πολύ νεότερη στο πλευρό του για να τον αντικαταστήσει στην περίπτωση που κάτι συμβεί. Ποιός όμως ευθύνεται για την πολιτική της ανυπαρξία;
Ένας συγκεντρωτικός πρόεδρος που δεν της επιτρέπει να λάμψει μήπως και τον σπρώξει στην έξοδο μια ώρα γρηγορότερα ή δική της απειρία σε σημαντικά ζητήματα εσωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, όπως είναι σήμερα ο πληθωρισμός και ο πόλεμος;
Σε κάθε περίπτωση στις κινήσεις της που μέτρησαν αρνητικά στο προφίλ της ήταν ότι ενώ ανέλαβε να βρει βιώσιμες λύσεις για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό υποσχόμενη δημόσια ότι θα ξεριζώσει τις ρίζες του προβλήματος, τελικά πήγε στη Γουεταμάλα, απλά για να πει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι «το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην έρχεστε»!
«Ίσως πρόκειται για τη μόνη αντιπρόεδρο μαζί με τον Νταν Μακ Κουέιλ που έχει τόσο μικρή επιρροή στον πρώτο χρόνο της στην εξουσία», σχολιάζει βετεράνος πολιτικός του Δημοκρατικού κόμματος στο βρετανικό περιοδικό.
Και το ερώτημα τώρα είναι ένα: μπορεί η Χάρις να αλλάξει την εικόνα της και να διεκδικήσει την επανεκλογή της στις επόμενες εκλογές, γιατί όχι και την ίδια την προεδρία των ΗΠΑ;
Διαβάστε περισσότερα στη Vradini.gr