Σε κανέναν δεν αρέσει να γράφει συνοδευτικές επιστολές, ούτε σε πολλούς υπεύθυνους προσλήψεων αρέσει να τις διαβάζουν. Η συνοδευτική επιστολή είναι παραδοσιακά κάτι σαν… αναγκαίο κακό για κάθε άτομο που αναζητά εργασία και θέλει να επικοινωνήσει τις δεξιότητές του και την εμπειρία του, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι «είναι ο καλύτερος» για την θέση.
Μια καλοφτιαγμένη συνοδευτική επιστολή μπορεί να χτίσει μια συναρπαστική εικόνα για τον υποψήφιο, με λεπτομέρειες που θα ήταν δύσκολο να παρέχει ένα βιογραφικό.
Και όμως, ακόμα κι αν μπορούσατε να φτιάξετε την τέλεια συνοδευτική επιστολή, πόσο ωφέλιμο θα ήταν αν δεν τη διαβάσει κανείς;
Πρόσφατα, η Jess Penkhues, υπεύθυνη προσλήψεων της Google, είπε αυτό που λαχταρούσαν να ακούσουν όσοι αναζητούν εργασία:
«Αυτοί που κάνουν αίτηση για μια θέση, δεν χρειάζεται να υποβάλουν συνοδευτική επιστολή», ανέφερε στο Business Insider. Εξηγώντας πώς αυτό που κάνει τη διαφορά για την Google είναι το βιογραφικό του υποψηφίου. Το βιογραφικό σας θα πρέπει να είναι σαφές, περιεκτικό και ιδανικά να μην υπερβαίνει τις δύο σελίδες.
Τι πρέπει να προσέξεις για να προσληφθείς σε μία εταιρία σαν την Google; Η Jess Penkhues λέει ότι υπάρχουν 4 κριτήρια.
Να ταιριάζεις στη θέση: Έχετε την κατάλληλη εμπειρία και δεξιότητες για την ανοιχτή θέση που είναι στην αγγελία;
Γνωστικές δεξιότητες: Πώς παίρνετε αποφάσεις; Ποιες πηγές δεδομένων λαμβάνετε υπόψη; Πώς ζυγίζετε τα πράγματα;
Ηγετικές ικανότητες: Έχετε την ικανότητα να αναλάβετε την ευθύνη και να προωθήσετε την καινοτομία;
Googliness: Πώς θα βελτιώσετε την Google; Πώς δουλεύεις σε μια ομάδα; Πώς αντιμετωπίζετε το feedback;
Όσοι διαπρέπουν σε αυτά τα τέσσερα κριτήρια δεν είναι ιδανικοί μόνο για να προσληφθούν στην Google αλλά και για μια επιτυχημένη μακροχρόνια καριέρα στην εταιρεία, λέει η Penkhues, προσθέτοντας ότι οι μάνατζερ αναπτύσσουν τις ομάδες τους λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα κριτήρια.
Παράλληλα, για κάθε εργαζόμενο στη Google υπάρχει ένα σχέδιο προσωπικής ανάπτυξης.
Οι διευθυντές εργάζονται με τις ομάδες τους για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν, ενώ υπάρχουν επίσης προγράμματα μάθησης και ανάπτυξης που βοηθούν στην εμβάθυνση της τεχνογνωσίας και στην επέκταση των δεξιοτήτων, εξηγεί η Penkhues.
«Οι υπάλληλοι της Google συχνά αναλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους κατά τη διάρκεια της θητείας τους εδώ», προσθέτει.
Τι φέρνει την ευτυχία στην εργασία; Πάντως όχι αυτό που νομίζουμε!