HerNews.gr
Ελλάδα

Γιώργος Βάλλης: Η επιστολή του Προέδρου της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ στο Λιμεναρχείο της Βουλιαγμένης

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Σκαφών, Cpt. Γιώργος Βάλλης, ήταν καλεσμένος στο κανάλι ATTICA TV, στους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Κλώσσα και Ευαγγελίνα Βόσνου στην εκπομπή RESTART.

Το θέμα συζήτησης ήταν η φωτιά στην Ύδρα που κατέστρεψε 300 στρέμματα δασικής έκτασης. «Οι γνώμες διίστανται για το πώς προκλήθηκε η φωτιά. Ο Καπετάνιος της Θαλαμηγού ΄΄ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ΄΄ και το πλήρωμα αρνούνται κατηγορηματικά ότι οι φωτοβολίδες έφυγαν από το σκάφος. Όμως υπάρχει κατάθεση ναυτικού που βρισκόταν σε παράπλευρο σκάφος εκείνη τη στιγμή και στην οποία αναφέρει ότι είδε λάμψεις και άκουσε κρότους, την οποία οι αρχές έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους και προχώρησαν στη σύλληψη του Καπετάνιου και των 13 μελών του πληρώματος», τόνισε ο Γιώργος Βάλλης.

Και πρόσθεσε: «Απορία δημιουργεί η σύλληψη όλων αφού σύμφωνα με το Ναυτικό Δίκαιο την όλη ευθύνη ενός σκάφους και ό,τι γίνεται πάνω σε αυτό την έχει πάντα ο Πλοίαρχος. Προφανώς οι αρχές θα έχουν περισσότερα στοιχεία για να προβούν σε τέτοια ενέργεια. Δεν μπορεί να γίνει το οτιδήποτε πάνω στο σκάφος εν αγνοία του Καπετάνιου. Να σημειωθεί ότι πλέον με τον νέο Νόμο απαγορεύεται η ρίψη φωτοβολίδων αν δεν υπάρχει άδεια από Λιμενική Αρχή και πάντα αυτό γίνεται κάτω από ελεγχόμενες καταστάσεις. Θα έπρεπε βέβαια να έχουν ανακρίνει και τους 17 επιβάτες- τουρίστες του σκάφους πριν προλάβουν και επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Ο Cpt. Γιώργος Βάλλης σημειώνει ότι πολύ δύσκολα ένας Έλληνας ναυτικός θα ρίσκαρε την δουλειά του, την οικογένειά του, τη ζωή του για να κάνει ένα χατίρι επιβάτη ακόμα κι αν αυτό θα του πρόσφερε ένα πολύ καλό φιλοδώρημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή και έκαναν την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Συμπληρώνει ακόμα ότι οι αρχές μπορούν να πάρουν στοιχεία από τις κάμερες με καταγραφικό που υπάρχουν μέσα και έξω από το σκάφος, από το ναυλοσύμφωνο που γίνεται πριν ξεκινήσει το σκάφος το ταξίδι του καθώς επίσης και από τις Λίστες Προτιμήσεων (PREFERENCES LISTS) που στέλνουν οι επιβάτες πριν την άφιξή τους.

Τέλος εκφράζει τη στεναχώρια του για τους ανθρώπους του πληρώματος που περνάνε αυτήν την ταλαιπωρία από τη στιγμή που είναι αθώοι. Πιστεύει στην δικαιοσύνη και εύχεται γρήγορα να βρεθεί ο υπεύθυνος αυτής της αποτρόπαιας πράξης.

Ο Γιώργος Βάλλης στο Live News

Ο Cpt. Γιώργος Βάλλης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στα σκάφη τα φιλοδωρήματα, βάσει πάντα του ναυλοσύμφωνου που γίνεται πριν ξεκινήσει το ταξίδι, ανάλογα με το πόστο του και την ειδικότητά του μπορεί να φτάσει από το 5-15% στο 20% του ναύλου αν μείνουν ευχαριστημένοι.

Συμπληρώνει ότι στην Ελλάδα έχουμε σπουδαίους Ναυτικούς σε όλα τα επίπεδα και είναι σχεδόν αδύνατο ένας Έλληνας Ναυτικός να παρακάμψει όλους τους κανονισμούς και να παρανομήσει μην λαμβάνοντας υπόψιν του ούτε τις συνέπειες στον ίδιο αλλά ούτε και στο περιβάλλον στην συγκεκριμένη περίπτωση. 

 

Ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ-PUPYC καλεσμένος στο Blue Sky Tv

Γιώργος Βάλλης: «Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα»

Για το περιστατικό με τις ρίψεις φωτοβολίδων από τη θαλαμηγό στην Ύδρα μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών & Επαγγελματικών Θαλαμηγών, Cpt. Βάλλης Γεώργιος, στην εκπομπή «Αποχρώσεις» του ραδιοφωνικού σταθμού Μεσόγειος Fm 105,4 και στον δημοσιογράφο Λάμπρο Δεμερτζή, και για το τι πρέπει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις το πλήρωμα των Ιδιωτικών Σκαφών.

Όσα δήλωσε στο Κανάλι 1 90,4

Στο One Channel 

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Σκαφών, Cpt. Γιώργος Βάλλης, ήταν καλεσμένος στο κανάλι MEGA , στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Ο Cpt. Γιώργος Βάλλης έδωσε την πληροφορία ότι οι προανακρίσεις έχουν ξεκινήσει και μάλιστα κάποιες έχουν ολοκληρωθεί από τα 13 μέλη του πληρώματος τα οποία άδικα κατηγορούνται. Συμπλήρωσε επίσης ότι άνθρωπος από το φιλικό περιβάλλον των μελών ο οποίος τους επισκέφθηκε τον ενημέρωσε ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα της Νίκαιας είναι άθλιες.

Διαμαρτυρήθηκε έντονα ότι δεν είναι εγκληματίες, είναι άνθρωποι εργαζόμενοι Έλληνες ναυτικοί και δεν φέρουν την ευθύνη για να ταλαιπωρούνται με τέτοιο τρόπο. Τέλος καταλήγει ότι περιμένει η δικαιοσύνη να αποδώσει τις ευθύνες στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της καταστροφής. 

Όσα δήλωσε στο STAR 

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Σκαφών, Cpt. Γιώργος Βάλλης, ήταν καλεσμένος στην ΕΡΤ 1, στους δημοσιογράφους Κώστας Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

O Cpt. Γιώργος Βάλλης μίλησε για την εξέλιξη που έχει το δυσάρεστο συμβάν με τη φωτιά. Στα μέλη του πληρώματος κρατήθηκαν τα κινητά, τα ναυτικά τους φυλλάδια, τους υπεβλήθησαν πρόστιμα με μεγάλα ποσά και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και αυτή τη στιγμή αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν και έχουν τον φόβο για το τι θα γίνει στο μέλλον.

Ο ίδιος απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν είναι δυνατόν να μην γνώριζε κάποιος από το πλήρωμα τι ακριβώς έχει γίνει, είπε ότι κάποια από τα μέλη ανάλογα με τα πόστα που έχουν και στους χώρους που εργάζονται μέσα στο σκάφος είναι πιθανόν να μην γνωρίζουν τι έχει συμβεί στους εξωτερικούς χώρους και καλό θα ήταν να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλάθι όπως χαρακτηριστικά χρησιμοποίησε την έκφραση. «Αν όμως κάποιος γνώριζε, θα ήταν σωστό να πει την αλήθεια η οποία έχει πάντα ελαφρυντικά».

Ο Cpt. Γιώργος Βάλλης, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA και στον  Αντώνη Σρόιτερ

Στο δελτίο ειδήσεων του OPEN NEWS

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Σκαφών, Cpt. Γιώργος Βάλλης, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN NEWS, στη δημοσιογράφο Μήνα Καραμήτρου.

O Cpt. Γιώργος Βάλλης εξέφρασε την απορία γιατί οι επιβάτες και το πλήρωμα δεν είχαν από τις αρχές την ίδια αντιμετώπιση, γιατί δεν έκαναν έλεγχο και στους επιβάτες, γιατί δεν έδωσαν και αυτοί ένορκη κατάθεση παρά μόνο μια προφορική αναφορά και γιατί οι αρχές δεν έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους στην ακτή νωρίτερα. Επίσης συνεχίζει σχολιάζοντας ότι το φουσκωτό δεν γίνεται να έβγαλε επιβάτες στη στεριά χωρίς την άδεια ή την έγκριση του Καπετάνιου. 

Ο Γιώργος Βάλλης στο «Στούντιο Με Θέα»

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών cpt. Γιώργος Βάλλης , μίλησε στο ΣΚΑΙ και στo δημοσιογράφο Χρήστο Κούτρα για τις συνθήκες κράτησης του πληρώματος ‘ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ’.

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα εφόσον έφυγαν οι επιβάτες για το Καζακστάν μια μέρα μετά το συμβάν στο νησί της Ύδρας. O Cpt. Γιώργος Βάλλης αναρωτιέται γιατί οι επιβάτες και το πλήρωμα δεν είχαν από τις αρχές την ίδια αντιμετώπιση. Δεν έχουν ελεγχθεί τα κινητά τους, δεν έχουν δει το ναυλοσύμφωνο, δεν έχουν πάρει δαχτυλικά αποτυπώματα, δεν έχουν δει τις κάμερες και δεν έχει γίνει ένορκη διοικητική εξέταση από τους επιβάτες.

Οι οικογένειες των εργαζόμενων αγωνιούν για τη κατάσταση των ανθρώπων τους. Ο πρόεδρος λέει αναλυτικά ότι με βάση το ναυτικό δίκαιο τη πλήρη ευθύνη για τους επιβάτες και το πλήρωμα την έχει μόνο ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του σκάφους. Οι υπόλοιποι που ανήκουν στα κατώτερα πληρώματα δεν έχουν μερίδιο ευθύνης σε σχέση με τους επιβάτες, οι οποίοι απλά έδωσαν κατάθεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Συμπληρώνει πως δεν πρέπει να βάζουμε όλους τους ανθρώπους σε ένα ‘’τσουβάλι’’. Τους έχουν πάρει όλα τα κινητά τηλέφωνα, δεν έχουν ναυτικά χαρτιά, τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα 10.000 και 20.000 ευρώ και την υποχρέωση να μη βγουν από τη χώρα χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τους πραγματικούς υπαίτιους.

Με λύπη αναφέρει ο cpt. Γιώργος Βάλλης για τις συνθήκες κράτησης όλου του πληρώματος. Είχαν τις καμαρωτίνες για αρχή με χειροπέδες μέσα στο αυτοκίνητο, τους είχαν μέσα σε ένα κελί μαζί με άλλους ανθρώπους που έχουν αφαιρέσει ζωές, το οποίο ήταν μέσα στη βρωμιά με σπασμένα τζάμια, κατσαρίδες, κλαδιά και κοιμούνται κάτω στο τσιμέντο. Και δε πρέπει να ξεχνάμε πως με βάση το τωρινό ποινικό δίκαιο, αν είναι αθώοι οι εργαζόμενοι του σκάφους δε θα αποζημιωθούν για τη ταλαιπωρία που θα έχουν τραβήξει όλον αυτό το καιρό.

Ζητά θερμή παράκληση ο πρόεδρος από τον υπουργό πολιτικής προστασίας όπως επιμεληθεί για τις συνθήκες κράτησης. Σε μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2024 θα πρέπει να είναι ποιο ευνοϊκές.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών cpt. Γιώργος Βάλλης , μίλησε στο MEGA και στo δημοσιογράφο Κώστα Τσουρό.

O Cpt. Γιώργος Βάλλης αναρωτιέται γιατί οι επιβάτες και το πλήρωμα δεν είχαν από τις αρχές την ίδια αντιμετώπιση. Ενώ στην ανάκριση οι επιβάτες που ρωτήθηκαν είπαν ότι δε φταίνε, αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο πλήρωμα που επίσης ρωτήθηκε και δε δέχτηκε τις κατηγορίες είναι υπό κράτηση ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος ενώ το υπόλοιπο κατώτερο πλήρωμα αφέθηκε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Την απόλυτη ευθύνη την έχει μόνο ο πλοίαρχος του σκάφους για τους επιβάτες και για το πλήρωμα.

Ο πρόεδρος αναφέρει ότι δεν έγινε σωστή έρευνα από την αρχή και ήταν λάθος της πυροσβεστικής που άφησε τους επιβάτες να φύγουν. Δεν έχουν ελεγχθεί τα κινητά τους, δεν έχουν δει το ναυλοσύμφωνο, δεν έχουν πάρει δαχτυλικά αποτυπώματα, δεν έχουν δει τις κάμερες και δεν έχει γίνει ένορκη διοικητική εξέταση από τους επιβάτες.
Οι αρμόδιες αρχές πραγματοποιούν έρευνα για το τι μπορεί να έχει γίνει πραγματικά ώστε να πληρώσει το τίμημα ο πραγματικός υπαίτιος. 

Στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση»

Στη δημοσιογράφο Πένυ Αβραμίδη και στον αέρα του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών cpt. Γιώργος Βάλλης το Σάββατο 29/6/2024.

Η συζήτηση είχε να κάνει με τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά και για την υπόθεση με τη φωτιά στην Ύδρα.

Καθώς διανύουμε τη μισή τουριστική σεζόν μπορούμε με μεγαλύτερη σιγουριά να προβλέψουμε ότι η φετινή χρονιά δεν θα είναι καλή, ανέφερε ο πρόεδρος. Η μείωση ζήτησης και κράτησης εξακολουθεί να είναι στο 20%-25% σχετικά με πέρυσι. Οι εκλογές της Αμερικής και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή είναι οι πρωταρχικοί λόγοι και πλέον κοιτάμε την επόμενη χρονιά με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου αν συμφέρουν οικονομικά οι διακοπές με σκάφος, ο cpt. Γιώργος Βάλλης απάντησε θετικά. Αρχικά οι τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό είναι σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση και αυτός ο τρόπος διακοπών είναι σύνηθες για αυτούς. Αλλά για μια μέση ελληνική οικογένεια που θέλει να πάει για παράδειγμα σε ένα νησί, θα χρειαστεί να πληρώσει ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ξενοδοχείο, διατροφή και έξοδα μετακίνησης και όλα αυτά για έναν προορισμό.

Ενώ μπορεί να νοικιάσει για μια εβδομάδα ένα σκάφος και να επιλέξει ένα οικονομικό πακέτο. Προορισμοί όπως ο Αργοσαρωνικός, οι Κυκλάδες και το Ιόνιο θα μπορούσαν να καλύψουν το συγκεκριμένο πακέτο. Έτσι σε μία μέση τελική τιμή ενοικίασης 2000€ – 4000€ για δύο οικογένειες και εφτά μέρες, έχεις μοναδικές διακοπές με αξέχαστη εμπειρία.

Για την υπόθεση της Ύδρας ο πρόεδρος δε μπορούσε να πει πολλά πράγματα. <<Είναι κάτι πρωτόγνωρο για το yachting! Οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη και περιμένω με αγωνία να μάθω ποιος τελικά είχε την ευθύνη, ποιος φταίει>> ανέφερε ο πρόεδρος τονίζοντας τη πλήρη εμπιστοσύνη του στην εισαγγελία και στον ανακριτή. Οι παραλήψεις είναι σοβαρές και δυστυχώς το πρωτόκολλο για αυτές τις περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ισάξια με τους επιβάτες και το πλήρωμα του σκάφους. 

Η επιστολή του προέδρου της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ-PUPYC cpt. Γιώργου Βάλλη για τη μείωση της ταχύτητας προς το παλιό λιμάνι Σπετσών, αλλά και για τη στελέχωση εξοπλισμού στα πλωτά των λιμενικών αρχών.

«Προτείνουμε όπως γίνει σύσταση και να δοθεί οδηγία σε όλα τα ταχύπλοα και πλοία γραμμής, επειδή έρχονται με μεγάλες ταχύτητες, θα πρέπει από πριν το φανάρι του παλιού λιμανιού να κόβουν στη μισή ταχύτητα καθώς εισέρχονται στο στενό προς το λιμάνι. Δημιουργούν μεγάλους κυματισμούς στα σκάφη που είναι στο παλιό λιμάνι και στους λουόμενους που έχει βράχια κοντά στη παραλία της ακτής προς το λιμάνι.
Εγκυμονεί ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος σε λουόμενους οι οποίοι μπορεί να παρασυρθούν από τα απόνερα και να υπάρξει σοβαρό ανθρώπινο ατύχημα αλλά και υλικό στα σκάφη που βρίσκονται αγκυροβολημένα στον κόλπο ή στο λιμάνι και φιλοξενούν επιβάτες-τουρίστες.

Επίσης, ζητάμε τη στελέχωση των λιμενικών αρχών και του εξοπλισμού με μεγαλύτερο πλωτό σκάφος. Να έχει περισσότερες δυνατότητες για επιχειρήσεις λόγω καιρικών συνθηκών, μεγαλύτερη εμβέλεια επιτήρησης της περιοχής και αρμοδιότητες για τον έλεγχο και τη τήρηση ασφαλής διέλευσης».

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Σκαφών, Cpt. Γιώργος Βάλλης, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.
Ο Cpt. Γιώργος Βάλλης εκφράζει την απορία του για το τι πραγματικά συνέβη και ποιος προκάλεσε την καταστροφική φωτιά. Σχολίασε ότι ο μεγιστάνας από το Καζακστάν ήρθε, πέρασε καλά φιλοξένησε τους φίλους του και έφυγε ανενόχλητος για την πατρίδα του αφήνοντας πίσω του να κατηγορούνται άνθρωποι και πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Η Επιστολή του Προέδρου της ΠΕΠΙΕΘ-PUPYC, Cpt. Γιώργου Βάλλη προς το Λιμεναρχείο Βουλιαγμένης.

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Δρομολόγια της ΣΤΑΣΥ για 24 και 25η Μαρτίου – Πώς θα κινηθούν οι συρμοί

Her News b

Άστατος ο καιρός του Σαββάτου – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

Her News

Τέξας: «Ας σκότωνε εμένα», λέει ο μπαμπάς του μακελάρη

Her News b