Το Glühwein, το ζεστό και γεμάτο αρώματα κρασί είναι ίσως το πιο δημοφιλές ποτό για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Σχεδόν σε όλες τις βόρειες χώρες, από όπου έχει προέλθει, το ζεστό κρασί με μυρωδικά είναι γνωστό και ως glogg.
Στις χώρες αυτές συνταγές για ζεστό κρασί υπάρχουν εδώ και χρόνια, όχι μόνο την περίοδο των γιορτών, αλλά κυρίως για να αντιμετωπίσουν το κρύο. Γι’ αυτό και συνηθίζεται να πωλείται σε χάρτινα ποτήρια από πλανόδιους.
Στην Ελλάδα το έχουμε συνδυάσει με τα Χριστούγεννα. Η συνταγή απαιτεί κόκκινο κρασί και μπαχάρια του τόπου μας, κανέλα, γλυκάνισο, κάρδαμο.
Το Glühwein μοσχοβολά Χριστούγεννα
Το Χριστουγεννιάτικο κρασί μας σερβίρεται ζεστό και μπορεί να συνοδευτεί από ξηρούς καρπούς, μελομακάρονα, αλλαντικά, ή να καλωσορίσει τους καλεσμένους στο εορταστικό τραπέζι.
Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή, ακόμα κι αν αποφασίσατε να την κάνετε τελευταία στιγμή
Υλικά για το Glühwein
1 λίτρο κρασί κόκκινο ξηρό
1 πορτοκάλι
2 στικ κανέλα
1 κουταλάκι κάρδαμο στη μύτη
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
100 γρ. Τζίντζερ φρέσκο ξυσμένο
200 γρ. μέλι
50 γρ. κονιάκ
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το κόκκινο κρασί, το πορτοκάλι ολόκληρο πλυμένο, τα στικ κανέλας, το κάρδαμο, τον γλυκάνισο, το τζίντζερ και το μέλι.
Αφήνουμε την κατσαρόλα μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσουν να μυρίζουν τα υλικά μας. Δεν θέλουμε να χοχλάσει.
Μόλις βγάλουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το κονιάκ. Αν δεν θέλουμε πολύ βαρύ το Χριστουγεννιάτικο κρασί μας αντικαθιστούμε το κονιάκ με 50 γρ. χυμό πορτοκάλι. Ανάλογα με τις προτιμήσεις, το σουρώνουμε ή όχι. Πίνεται ζεστό.
Καλά Χριστούγεννα!
Φτιάξε τα πιο χριστουγεννιάτικα και μυρωδάτα gingerbread cookies