HerNews.gr
Beauty

Γλυκολικό οξύ vs σαλικυλικό οξύ: Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;

Η σκέψη της χρήσης οξέων περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να ακούγεται έντονη στην αρχή, αλλά το σαλικυλικό οξύ και το γλυκολικό οξύ μπορούν να κάνουν θαύματα για το δέρμα σας, επομένως ίσως θέλετε απλώς να τους δώσετε μια ευκαιρία. Και τα δύο είναι ξεχωριστά απολεπιστικά, αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για διαφορετικούς λόγους.

Το γλυκολικό οξύ τείνει να είναι υπέροχο στην επιφάνεια, βοηθώντας στην ξηρότητα, αφαιρώντας το νεκρό δέρμα, αντιμετωπίζοντας τις λεπτές γραμμές και ενισχύοντας τη λάμψη σας. Εν τω μεταξύ, το σαλικυλικό οξύ βοηθά στον καθαρισμό των πόρων, στη μείωση της παραγωγής λιπαρότητας και στη θεραπεία της ακμής. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν και τα δύο, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός τους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ , από τη διαφορά μεταξύ τους μέχρι τα οφέλη και πώς να τα ενσωματώσετε καλύτερα στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.Τι είναι το γλυκολικό οξύ;

Το γλυκολικό οξύ είναι ένας τύπος άλφα υδροξυοξέος (AHA), μια ομάδα φυσικών οξέων που προέρχονται από φυτά και ζώα που χρησιμοποιούνται συνήθως για δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, η ξηρότητα και η γήρανση του δέρματος. Λόγω του φυσικού κύκλου των κυττάρων του δέρματος που επιβραδύνεται καθώς γερνάτε, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορούν να συσσωρευτούν, κάνοντας την επιδερμίδα σας να φαίνεται πιο θαμπή. Μπορείτε να εφαρμόσετε γλυκολικό οξύ για να κάνετε απολέπιση και να αφαιρέσετε τα ανώτερα στρώματα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, ανοίγοντας τον δρόμο για το δέρμα σας να δημιουργήσει νέα κύτταρα δέρματος.

Επίσης φωτίζει το δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της επιφανειακής χρωστικής από τις βλάβες από τον ήλιο καθώς και στη μείωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών.

Τι είναι το σαλικυλικό οξύ;

Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα βήτα υδροξυ οξύ (BHA) που χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια για την χημική απολέπιση του δέρματος. Λειτουργεί μέσα στους πόρους σας για να αποβάλει το ανώτερο στρώμα του δέρματος, αποτρέποντάς τους από το να φράξουν.

Οφέλη και χρήσεις

Γλυκολικό οξύ

  • Βοηθά στην ξηρότητα: Το γλυκολικό οξύ έχει την ικανότητα να βοηθά στην εξάλειψη του ξηρού, ξεφλουδισμένου δέρματος, αφήνοντάς σας μια πιο λεία επιδερμίδα.
  • Εξομαλύνει και φωτίζει τον τόνο: Οι απολεπιστικές ιδιότητες του γλυκολικού οξέος σημαίνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στη μείωση του ανομοιόμορφου τόνου και στην ενίσχυση της φωτεινότητας και της λάμψης.
  • Μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών: Με τον αυξημένο κύκλο εργασιών που εμφανίζεται κατά τη χρήση γλυκολικού οξέος, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα σημάδια γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών γραμμών, είναι λιγότερο αισθητά.
  • Μειώνει τις μαύρες κηλίδες και την υπερμελάγχρωση: Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υπερμελάγχρωση και να εξαφανίσει τα μαύρα στίγματα.

Σαλικυλικό οξύ

  • Καθαρίζει το δέρμα και αποφράζει τους πόρους: Το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται συνήθως για την απαλή απολέπιση του δέρματος, το μη φράξιμο των πόρων, τον καθαρισμό των νεκρών κυττάρων και τη θεραπεία της ακμής.
  • Εξισορροπεί τον τόνο και την υφή: Ακριβώς όπως το γλυκολικό οξύ, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, καθώς και να έχει ένα φωτεινό αποτέλεσμα.
  • Ρυθμίζει την παραγωγή λιπαρότητας: Εάν έχετε δέρμα με τάση ακμής , το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωσή του με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να ρυθμίσει την υπερβολική παραγωγή σμήγματος.

Ποιοι τύποι δέρματος πρέπει να τα χρησιμοποιόυν;

Γλυκολικό οξύ

Το γλυκολικό οξύ είναι μια καλή επιλογή για άτομα με κανονικούς, μεικτούς και λιπαρούς τύπους δέρματος. Γενικά είναι καλά ανεκτό, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά να χρησιμοποιείτε γλυκολικό οξύ, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λίγο κνησμό ή ερεθισμό καθώς το δέρμα σας προσαρμόζεται.

Όσοι έχουν επιρρεπείς στην ακμή ή θαμπούς τύπους δέρματος είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση γλυκολικού οξέος στις ρουτίνες περιποίησης της επιδερμίδας τους. Τα άτομα με ψωρίαση, έκζεμα, ροδόχρου ακμή ή ευαίσθητους τύπους δέρματος μπορεί να βρουν το γλυκολικό οξύ πολύ ερεθιστικό, γι’ αυτό  πάντα να ελέγχετε ένα νέο συστατικό ή προϊόν περιποίησης δέρματος πριν το εφαρμόσετε σε όλο το πρόσωπο ή το σώμα σας.Σαλικυλικό οξύ

Το σαλικυλικό οξύ είναι γενικά ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος, αλλά τείνει να λειτουργεί καλύτερα για λιπαρό δέρμα με τάση ακμής. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά του να αποφράσσει τους πόρους, να εξισορροπεί την παραγωγή σμήγματος και να μειώνει τα σπυράκια. Το σαλικυλικό οξύ μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει ερεθισμό σε άτομα με ιδιαίτερα ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα ή που είναι επιρρεπή σε έκζεμα, ροδόχρου ακμή ή ψωρίαση.

Όπως κάθε άλλο προϊόν απολέπισης, τα άτομα με ευαίσθητο ή εξαιρετικά ξηρό δέρμα θα πρέπει να ξεκινήσουν σιγά-σιγά με σκευάσματα χαμηλής συγκέντρωσης για να δουν πώς το ανέχεται το δέρμα τους. Επιπλέον, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ.

Μπορείτε να συνδυάσετε γλυκολικό και σαλικυλικό οξύ;

Γενικά, είναι ασφαλές να συνδυαστούν απλά προσέξτε πώς αντιδρά το δέρμα σας και μην το παρακάνετε. Εάν το δέρμα σας μπορεί να το ανεχθεί, η χρήση γλυκολικού οξέος και σαλικυλικού οξέος μαζί μπορεί να είναι ένα ισχυρό δίδυμο για την ελαχιστοποίηση και τη θεραπεία της ακμής, ενώ παράλληλα απολεπίζει και αναστρέφει τη θαμπάδα. Να έχετε κατά νου ότι χρησιμοποιείτε δύο απολεπιστικές ιδιότητες ταυτόχρονα, έτσι μπορεί να εμφανίσετε περισσότερο ερεθισμό, ξηρότητα και ερυθρότητα από το συνηθισμένο.

Εάν πρόκειται να συνδυάσετε τα δύο, θυμηθείτε να ξεκινήσετε αργά. Αντί να χρησιμοποιείς και τα δύο οξέα την ίδια ώρα κάθε μέρα, μπορείς να εφαρμόζεις τον συνδυασμό μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να δεις πώς αντιδρά το δέρμα σου.

«Σάντουιτς ρετινόλης»: Ποια τα οφέλη του στο δέρμα & πως να το δοκιμάσετε

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Beauty: Τι να κάνεις αν έχεις λιπαρό δέρμα

Her News

Χρειάζονται τα μαλλιά μας αντηλιακό;

Her News

Οξέα και καλοκαίρι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

HerNewskl