Το τσουρέκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα γλυκά και όπως θα συμπέρανες, για άλλη μία χρονιά, την περίοδο του Πάσχα δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά το Πάσχα μας μένουν μεγάλες ποσότητες από τσουρέκι στο σπίτι και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε. Ακόμη όμως κι αν δεν είναι αφράτο όπως την πρώτη μέρα, μην το πετάξεις αφού μπορείς να φτιάξεις πεντανόστιμα γλυκά με τα leftovers.
Αν σου περίσσεψε κι εσένα τσουρέκι από το Πάσχα, συνέχισε να διαβάζεις και φτιάξε αυτό το φανταστικό εκμέκ!
Υλικά
Για τη βάση
- 500 γρ. τσουρέκι (ή όσες φέτες χρειάζεται για να καλύψουμε τη βάση του σκεύους μας)
- λίγη κανέλα σε σκόνη
- λίγα αμύγδαλα λευκά, για πασπάλισμα
Για την κρέμα
- 500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 110 γρ. ζάχαρη
- 1 κλωναράκι φυσική βανίλια ή 2 κάψουλες βανιλίνης
- 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 4 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
Για το σιρόπι
- 330 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
- φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Για τη σαντιγί
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% – 36% λιπαρά
- 30 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Κρέμα
- Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε τις βανιλίνες ή τα σποράκια από το εσωτερικό της φυσικής βανίλιας (για να τα πάρουμε, σχίζουμε τη βανίλια με ένα μαχαίρι).
- Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει χλιαρό το γάλα.
- Ενδιαμέσως ανακατεύουμε δυο-τρεις φορές με μια κουτάλα, ώστε η ζάχαρη να μην καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους.
- Προσθέτουμε λίγες κουταλιές από το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
- Αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το αλεύρι και παράλληλα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, για να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Η διαδικασία αυτή γίνεται εκτός φωτιάς.
- Προσθέτουμε λίγες ακόμη κουταλιές από το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και το μείγμα να έχει παχύρρευστη υφή σαν του μελιού.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει βράση, το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα με το μείγμα των κρόκων.
- Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε κατά μέρος.
Σιρόπι
- Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε το σιρόπι κατά μέρος να γίνει χλιαρό.
Βάση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
- Κόβουμε το τσουρέκι ή τη βασιλόπιτα σε φέτες.
- Αφαιρούμε την κόρα και τις απλώνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος (πυρέξ) διαστάσεων περίπου 25 x 30 εκ.
- Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και βάζουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι οι φέτες να ροδίσουν.
- Την ίδια ώρα, ψήνουμε σε ένα άλλο ταψί τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν (6 – 7 λεπτά).
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα χοντροκόβουμε στο μούλτι.
- Μόλις βγάλουμε τις φέτες από το φούρνο, περιμένουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς και τις περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
- Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (περίπου 1 ώρα).
Σαντιγί
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη έως ότου γίνουν σφιχτή σαντιγί.
Συναρμολόγηση
- Όταν κρυώσει η βάση, απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρέμα, η οποία θα είναι ακόμη χλιαρή.
- Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε σακούλα κορνέ και γαρνίρουμε το γλυκό σχηματίζοντας στην επιφάνειά του ροζέτες.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
- Αφήνουμε το εκμέκ στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες προτού σερβίρουμε.
- Διατηρούμε το εκμέκ στο ψυγείο για 4 – 5 ημέρες.