Πρωτοπόρος και πάντα στην πρώτη γραμμή. Η Βούλα Κοζομπόλη μεγάλωσε μέσα στις πισίνες, έγινε η πρώτη Ελληνίδα πολίστρια που έπαιξε σε ομάδα στο εξωτερικό, έφτασε στην κορυφή του κόσμου, αλλά και μετά το τέλος της σημαντικής καριέρας της στο πόλο συνεχίζει να προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό και στα κοινά της χώρας.
Μια εμβληματική προσωπικότητα, δυναμική γυναίκα και μητέρα που δε φοβάται να βγει μπροστά, να στηρίξει τους νέους μέσω δράσεων και προγραμμάτων που προάγουν τον αθλητισμό και την κοινωνική ευθύνη.
Η Βούλα Κοζομπόλη μιλά στο HerNews και τη δημοσιογράφο Αμάντα Φούντη,
19 χρόνια μετά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της
Αθήνας, τί έχει αλλάξει για την υδατοσφαίριση στη χώρα μας στις
γυναίκες;
Έχουν αλλάξει πολλά. Εμείς, με το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ανοίξαμε το δρόμο. Σημειώστε ότι εκείνη Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Γυναικών, όπου είχα την τιμή να συμμετέχω κι εγώ, ήμασταν η πρώτη Εθνική Ομάδα σε ομαδικό άθλημα που κατέκτησε Ολυμπιακό Μετάλλιο. Κατόπιν ακολούθησε πλήθος διακρίσεων σε Εθνικό και σε συλλογικό επίπεδο, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Πολλές από εμάς που έγιναν προπονήτριες μεταλαμπαδεύοντας γνώσεις, εμπειρίες και αξίες στα νεότερα κορίτσια που ακολουθούν. Η Εθνική ομάδα απαρτίζεται από 2 αγαπημένες μου φίλες και παλαιές συμπαίκτριες και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα βρει το δρόμο της μεγαλύτερης αθλητικής διάκρισης.
Έχεις παρατηρήσει να σε αντιμετωπίζουν κάποιοι διαφορετικά γιατί
είσαι γυναίκα;
Κατηγορηματικά όχι. Και το λέω έτσι, γιατί δεν έχω δώσει κανένα δικαίωμα να
με δουν είτε διαφορετικά, είτε υποδεέστερα. Με γνώμονα την τεχνογνωσία
μου και τη δουλειά μου είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ισότιμη αντιμετώπιση
είναι αυτονόητη. Επιπλέον, με τις δράσεις μου φροντίζω να αποτελώ
παράδειγμα και για τις νεότερες γυναίκες, ώστε να θεωρούν κι εκείνες ως
αυτονόητη την ισότιμη αντιμετώπισή τους. Είναι ένας από τους λόγους
άλλωστε που εκπόνησα το 2016 το πρόγραμμα Make Place For One More
Woman, για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο αθλητικό γίγνεσθαι,
αλλά και για την μεγαλύτερη εμπλοκή τους στην αθλητική δραστηριότητα,
στην προπονητική, στον παραγοντισμό και την διοικητική στελέχωση.
Πρωταθλήτρια μέσα στο νερό, πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος και
εκτός νερού. Από πού αντλείς τη δύναμη;
Κινητήριος δύναμή μου είναι η προσήλωση στο στόχο. Δεν ησυχάζω, αν δεν
φέρω εις πέρας αυτό που έχω ως θέσει ως στόχο. Αν έχεις στόχους και
όραμα, αν είσαι αποφασισμένος να τους πετύχεις, τότε η δύναμη αυτομάτως
δημιουργείται μέσα σου.
Ελεύθερος χρόνος υπάρχει; Πώς σου αρέσει να αποφορτίζεσαι;
Η αλήθεια είναι ότι ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει. Η αποφόρτισή μου είναι η
οικογένειά μου. Ο σύζυγος και τα παιδιά μου και ο δημιουργικός χρόνος που
περνάμε μαζί. Οικογένεια θεωρώ επίσης τις φίλες και παλαιές συμπαίκτριές
μου, ενώ οι συναντήσεις να θυμηθούμε τα παλαιά εκτός νερού σε ένα καφέ,
αλλά και εντός νερού σε μία προπόνηση water polo είναι μία πραγματική
απόλαυση.
Πώς συνδυάζονται όλα μαζί. Οικογένεια, δουλειά, προσφορά;
Προγραμματισμός. Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Αν θέλετε να την εμβαθύνουμε,
τότε θα πω «η σωστή διαχείριση του χρόνου». Και αν θέλετε να το αναλύσουμε ακόμη περισσότερο, τότε θα πω, ότι σε καθετί που κάνουμε πρέπει να κάνουμε σωστή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, συνέπεια στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του στόχου.
Τα παιδιά σου ασχολούνται με τον αθλητισμό;
Ναι. Τόσο εγώ, όσο και ο πατέρας τους, είμαστε άνθρωποι του αθλητισμού. Ο
σύζυγός μου είναι δικηγόρος, όμως έχει αναγάγει κι εκείνος τον αθλητισμό ως
τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου τα ερεθίσματα που έχουν τα παιδιά μας αναφορικά
με τον αθλητισμό είναι πολύ έντονα. Και για να είμαι ειλικρινής, είμαι πολύ
ικανοποιημένη, που και τα 2 μου παιδιά έχουν επιλέξει, ιδία βουλήσει, να
ασχοληθούν με το άθλημα στο οποίο διακρίθηκα κι εγώ.
Τι είναι αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς με τα κοινά;
Μέσω του συλλογικού φορέα των Olympians και Ολυμπιονικών αθλητών
ασχολούμαι με τα κοινά πάνω από 20 χρόνια, μέσω δράσεων και προγραμμάτων που προάγουν τον αθλητισμό και την κοινωνική ευθύνη σε όλη την χώρα. Ούσα γέννημα θρέμμα και κάτοικος του Αγίου Δημητρίου Αττικής αποδέχτηκα την πολύ τιμητική πρόταση του Νίκου Χαρδαλιά να κατέβω Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, για να προσφέρω στον τόπο μου, αναφορικά με την προαγωγή του αθλητισμού, του πολιτισμού, της παιδείας, της περιβαλλοντικής ευθύνης, της ισότητας των φύλλων και της φιλοζωίας, η οποία αναδεικνύει το μέτρο του πολιτισμού μίας κοινωνίας.
Είσαι κοντά στους νέους. Συζητάς μαζί τους, τους αφουγκράζεσαι. Γιατί
τόση βία;
Υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές ανισότητες. Από εκεί ξεκινάνε δυστυχώς όλα.
Οι ανισότητες οδηγούν στη βία και η συνάμα η μη αποδοχή του διαφορετικού.
Από πλευράς μου, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Σέβομαι την Διαφορετικότητα» του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, μέσα από επικοινωνία με τα παιδιά και ευρηματικά παιχνίδια που απορρέουν από τις αξίες του ολυμπισμού, έχω ως στόχο τα παιδιά να αποδεχτούν το διαφορετικό, να μην το φοβούνται και να καταλάβουν ότι μπορούν να ζήσουν αρμονικά μαζί του και μάλιστα συνεργαζόμενα μαζί του να δημιουργήσουν και να εξελιχθούν.
Τι σημαίνει ο πολυαθλητισμός για τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και στο
πως μπορούν τα δύο μέρη να αλληλοβοηθούν;
Χαίρομαι για αυτή αυτή την ερώτηση, γιατί ήταν και το αντικείμενο ομιλίας μου
σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες που κάνουν οι Δήμοι για την ανάπτυξη του Αθλητισμού είναι ικανοποιητικές. Τόσο σε επίπεδο δημιουργίας νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και σε αθλητικά προγράμματα. Για να απαντήσω επί της ουσίας στο ερώτημά σας, θα εστιάσω στο πρόγραμμα Olympic Green Values που έχουμε εκπονήσει, όπου MΕΣΩ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ προσπαθούμε να αναπτύξουμε την οικολογική συνείδηση και την σωστή περιβαλλοντική συμπεριφορά στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά.
Η κλιματική αλλαγή και η κακή σε επίπεδο περιβαλλοντικής ευθύνης και προσέγγισης κατάσταση πολλών πόλεων, προέκυψε κατά μείζονα λόγο από τις λανθασμένες συμπεριφορές (σε μερικές περιπτώσεις εγκληματικές συμπεριφορές) των μεγαλύτερων, που είτε από έλλειψη γνώσης, είτε από δόλο, προκάλεσαν ζημιά στο περιβάλλον και τις πόλεις. Έτσι οι άνθρωποι της δικής μου γενιάς που υφίστανται τις συνέπειες αυτής της ζημιάς, θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε την νέα γενιά, ώστε με τα
εφόδια καταρχάς της ενσυναίσθησης και κατόπιν της γνώσης και της εκπαίδευσης, να δρομολογηθεί η μετάβαση στο πράσινο μέλλον. Σε αυτή τη νέα γενιά και τα παιδιά εστιάσαμε όλοι οι Έλληνες Olympians μέσω του θεσμικού μας φορέα όπου έχω την τιμή να Προεδρεύω. Να την κατευθύνουμε στο Αθλητισμό και τον υγιεινό τρόπο ζωής που αυτός παράγει και παράλληλα, μέσω του αθλητισμού στους Δήμους όπου κατοικούν, να μάθουννα συμπεριφέρονται σωστά στο περιβάλλον.
Γι’ αυτό από το 2020, εν μέσω του σκληρού lock down από την πανδημία του κορωνοϊού, έχοντας διακρίνει τα πρώτα δείγματα της κλιματικής αλλαγής, η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ΕΣΟΑ εκπόνησε το πρόγραμμα Olympic Green Values, όπου αξιοποιώντας γνωστά Ολυμπιακά Αθλήματα, μέσα από μία βιωματική και παιγνιώδη διαδικασία, εκπαιδεύουμε τα παιδιά στην ορθή περιβαλλοντική συμπεριφορά & ενσυναίσθηση και τη βιώσιμη κινητικότητα. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της World
Olympians Association που χρηματοδότησε την αρχική του φάση καθώς και των θεσμικών φορέων του αθλητισμού. Η αποδοχή του προγράμματος έγκειται στις συνεργασίες που έχουμε συνάψει με πληθώρα Δήμων ως προς την υλοποίησή του στις τοπικές τους κοινωνίες, με την εκπόνηση της ποδηλατικής δράσης Ορθοπεταλιές Ζωής, της Μπασκετικής «Το Ροζ Φύλλο του Αγώνα της Ζωής», της Τενιστικής “Green Tennis Tournament”, της Σκοπευτικής «green targets” κι άλλων…
Αμάντα Φούντη – Δημοσιογράφος