Το @iamnotadoll_project είναι μια πρωτοβουλία της γλύπτριας κ. Ιωάννας Παρασκευά , η οποία χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων της οποίας προϋπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, βίας και εκμετάλλευσης των γυναικών και των κοριτσιών.
Η θεματική βασίζεται στα πλαίσια των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά στο Sdg 5 που αφορά στον Τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και κοριτσιών και την Εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας και βλαβερών πρακτικών.
Η έναρξη αυτού του καλλιτεχνικού διαδραστικού δρώμενου παρέχει μια τεράστια ευκαιρία στις κοινωνίες να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τις στρατηγικές και τις δραστηριότητές τους με τις παγκόσμιες προτεραιότητες, ενσωματώνοντας την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας αλλά και της εταιρικής βιωσιμότητας, κλιμακώνοντας συστηματικά και στρατηγικά δράσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη διαβίωση των γυναικών/κοριτσιών.
Τα 6 γλυπτά της σειράς #Iamnotadoll_project “Δεν είμαι κούκλα” που δημιουργήθηκαν, ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα, για αυτό το σκοπό μιλούν για:
- Σεξουαλική παρενόχληση / βιασμός (κίτρινα παπουτσάκια)
- Βία στις σχέσεις, οικογένεια, εργασία, (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική) (μπλε)
- Αναγκαστικός και πρόωρος γάμος (πορτοκαλί)
- Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή) (ροζ)
- Εμπορία γυναικών / κοριτσιών (κόκκινο)
- Κατάχρηση στο διαδίκτυο (πράσινο)
Το @iamnotadoll_project είναι μια διαδραστική εναλλακτική έκθεση/δρώμενο η οποία θα βρίσκει τρόπους να προσαρμόζεται στις δυσκολίες της εποχής.
Με αφετηρία την παγκόσμια ήμερα της μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των Γυναικείων γεννητικών οργάνων (6 Φεβρουάριου) Female genital mutilation (FGM), ξεκίνησαν μια σειρά από διαφορετικές ημερίδες και δράσεις.
Πρεσβευτές της κίνησης αυτής μια Ελληνίδα γυναίκα της πρώτης γραμμής και #SDG5 Ambassador η κυρία Άντζελα Γκερέκου. Μαχητικά παίρνει τη σκυτάλη η κόρη της κ. Γκερέκου, Μαρία Βοσκόπουλου #SDG5 Youth Ambassador.
Το project έχει ήδη προσκληθεί από το Φεστιβάλ Αρχαίας Ίλιδας , European Art Festivals και από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό να συμπεριληφθεί στις δράσεις τους και επίσης να παρουσιαστεί στα σχολεία και πανεπιστήμια της Περιφέρειας.
Μόνο ενάμιση μήνα μετά την παρουσίασή του, φορείς αλλά και ιδιωτικές εταιρείες προσφέρθηκαν να υποστηρίξουν αλλά και να φιλοξενήσουν την δράση στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και σύμφωνα με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και ο κόσμος το έχει πραγματικά αγκαλιάσει.