Ο ΜπλέικΛεμόιν είναι ένας μηχανικός της Google, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εργαζόταν στο τμήμα Υπεύθυνης Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρίας. Τι συμβαίνει τελικά με τα ρομπότ;
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Οι συνομιλίες του με ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, το LaMDA, τον έπεισαν ότι πρόκειται για ένα άτομο, όπως ο ίδιος, που χαίρεται και λυπάται, του αρέσει το διάβασμα και συγκεκριμένα «Οι Άθλιοι» του ΒίκτορΟυγκό. Δυσκολεύεται να χειριστεί το θάνατο. Αλήθεια ή ψέματα από έναν ευφάνταστο επιστήμονα ή έναν ιερέα σε αναζήτηση αποστολής, καθώς αυτή είναι η δεύτερη επαγγελματική ιδιότητα του προαναφερόμενου, που παύτηκε άμεσα των καθηκόντων του από τον αμερικανικό κολοσσό.
Η μεγάλη κουβέντα για το αν τα ρομπότ μπορούν να έχουν συναισθήματα και συνείδηση, μόλις άνοιξε.
«Εάν δεν ήξερα ακριβώς περί τίνος πρόκειται, δηλαδή ενός προγράμματος που αναπτύξαμε πρόσφατα, θα πίστευα ότι είναι ένα παιδί 7 ή 8 χρόνων, που τυχαίνει να ξέρει Φυσική».
Aνέφερε ο 41χρονος επιστήμονας στην «Washington Post». Ο Λεμόιν, που άρχισε να μιλά στο LaMDA από το περασμένο φθινόπωρο, με σκοπό να τσεκάρει αν αυτό το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιεί λέξεις που ενθαρρύνουν το μίσος ή τις διακρίσεις, δηλώνει σίγουρος για την ικανότητά του να αναπτύξει συναισθήματα, να εκφράσει σκέψεις και να βιώσει διάφορες ψυχικές καταστάσεις. Όπως εξήγησε, όταν μιλούσε στο LaMDA για θέματα όπως η θρησκεία.
Παρατήρησε ότι το chatbot (η αυτόματη αυτή μηχανή διαλόγου) άρχισε να του συζητά για τα δικά του δικαιώματα και για την προσωπικότητά του, οπότε εκείνος αποφάσισε να του ασκήσει μεγαλύτερη πίεση για να δει τι πραγματικά συμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο τους να καταλήξουν να συνομιλούν για τους νόμους της Ρομποτικής του Ισαάκ Ασίμοφ, με το chatbot να επιχειρηματολογεί, μάλιστα, συγκεκριμένα υπέρ του τρίτου εξ αυτών, σύμφωνα με τον οποίο «ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη…».
Ο Λεμόιν, βετεράνος του αμερικανικού στρατού που υπηρέτησε στο Ιράκ και χειροτονημένος ιερέας σε μία εκκλησία που φέρει την ονομασία «Εκκλησία της Παναγίας της Μαγδαληνής», παρουσίασε τα παραπάνω στοιχεία, που δείχνουν ότι το LaMDA έχει συνείδηση, στους προϊσταμένους στην Google, οι οποίοι όμως δεν συμμερίστηκαν τον ενθουσιασμό του και τον απομάκρυναν από τη θέση του. Εκείνος, αφού κατηγόρησε την Google για θρησκευτικές διακρίσεις, απάντησε δημοσιοποιώντας τα ευρήματά του, γιατί, όπως λέει ο ίδιος, ο κόσμος έχει το δικαίωμα να ξέρει ότι η Τεχνολογία μπορεί να του αλλάξει για πάντα τη ζωή.
Διαβάστε περισσότερα στη vradini.gr