HerNews.gr
Συνεντεύξεις

Η Εύη Μωραΐτίδου μιλά στο HerNews: «Στον αθλητικό χώρο η ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό»

Η ασημένια Ολυμπιονίκης Εύη Μωραϊτίδου παραμένει κοντά στην εθνική ομάδα των γυναικών. Είναι δίπλα στα κορίτσια και την προσπάθειά τους να πάρουν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Σπούδασε Αρχιτέκτων Μηχανικός, όμως η μεγάλη της αγάπη είναι ο αθλητισμός. Η ίδια έλαμψε για χρόνια φορώντας το σκουφάκι της εθνικής. Μορφή της ελληνικής υδατοσφαίρισης, κορίτσι των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα της Γλυφάδας, εκεί όπου μεγάλωσε και πλέον βοηθάει στα κοινά.

H Εύη Μωραΐτίδου μιλά στο HerNews και τη δημοσιογράφο Αμάντα Φούντη,

Πως προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της καθημερινότητας ένας
πρωταθλητής που έχει υπηρετήσει ένα άθλημα για χρόνια, όταν αποσύρεται
από την ενεργό δράση; 

Ο πρωταθλητής όταν αποσύρεται νιώθει στην αρχή έξω από τα νερά του,
αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτή τη στιγμή. Η πολύπλευρη ανάπτυξη του ατόμου και όχι η μονοδιάστατη βοηθάει ώστε η νέα πραγματικότητα να έχει εξίσου ενδιαφέρον. Οι σπουδές και η απόκτηση δεξιοτήτων που να του επιτρέπουν την επαγγελματική αποκατάσταση. Το ζήτημα του dual career  άλλωστε είναι υψηλά στην ατζέντα της  Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Εσύ πως διαχειρίστηκες το διάστημα αυτό; 

Είμαι δημόσιος υπάλληλος και έχω σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, όμως
θεωρούσα πως πρέπει να προσφέρω και στην κοινωνία πίσω για όσα είχα κερδίσει μέσω του αθλητισμού. Οι Ολυμπιονίκες είναι πρότυπα όταν καταφέρνουν να εμπνέουν τους νέους όχι μόνο με τις αθλητικές τους επιδόσεις, αλλά κυρίως με την στάση ζωής τους. Ασχολήθηκα με τον εθελοντισμό και κυρίως σε προγράμματα όπου οι Έλληνες Ολυμπιονίκες  παρακινούν τους νέους στην άθληση τόσο για τα οφέλη της υγείας όσο και για την ενδυνάμωση του χαρακτήρα τους και την κοινωνικοποίησή τους. Ο αθλητισμός είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο και όταν μπορείς να προσφέρεις έστω και ένα λιθαράκι στα παιδιά αυτό σε γεμίζει χαρά και
ικανοποίηση.

Όλο και περισσότεροι αθλητές στην Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν ανοιχτά
για την περίοδο κατάθλιψης που έχουν βιώσει. Έχεις νιώσει ποτέ κάτι
αντίστοιχο;

Σίγουρα η μετάβαση δεν είναι εύκολη, αλλά δεν ένιωσα κατάθλιψη όπως περιγράφεται από πολλούς αθλητές. Άλλωστε τρία χρόνια μετά την αποχώρησή μου από την ενεργό δράση ήρθε στην ζωή μου το καλύτερο μετάλλιο που είναι η κόρη μου!

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της γυναίκας στην ανάπτυξη του αθλητισμού;

Τα οφέλη από την άσκηση στις γυναίκες είναι πολλαπλά. Προάγεται η σωματική και πνευματική υγεία καθώς και η κοινωνική αλληλεπίδραση. Αναδεικνύονται οι διαπραγματευτικές δεξιότητες και οι ηγετικές ικανότητες των γυναικών, σημαντικοί παράγοντες στην ενδυνάμωσή τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον Χάρτη για τα Δικαιώματα των Γυναικών και με την πρόταση στρατηγικών δράσεων για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό 2014- 2020, αλλά και η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης εις βάρος των γυναικών, στηρίζουν την ίση συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός αποτελεί ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την δημιουργία
θέσεων εργασίας.

Ο γυναικείος αθλητισμός, σύμφωνα με συγκεκριμένες προβλέψεις των ειδικών της Deloitte στους τομείς της Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Επικοινωνία  (ΤΜΤ experts) για να θεωρηθεί ως αναδυόμενος, θα πρέπει τα έσοδα του παγκοσμίως να είναι τουλάχιστον 1 δις κάτι που η ίδια έρευνα εκτιμά ότι θα φτάσει σύντομα. Η ανοδική τάση που παρουσιάζει είναι ενθαρρυντική, είδαμε  άλλωστε την απήχηση που είχε φέτος
το FIFA Women’s World Cup αλλά και το γυναικείο τένις.

Θεωρείς ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με
τον αθλητισμό στο οργανωτικό κομμάτι;

Στον αθλητικό χώρο η ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών έχει επιτευχθεί σε
μεγάλο βαθμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 η συμμετοχή
των γυναικών θα είναι 50%, μετα το 48,8% του Τόκιο, με την βοήθεια βέβαια
και των μεικτών αγωνισμάτων. Στα κέντρα λήψης αποφάσεων όμως υπάρχει
ακόμα υποεκπροσώπηση των γυναικών. Στις ελληνικές ομοσπονδίες
έχουμε 3 γυναίκες προέδρους (στο παρελθόν μόνο μία) μεταξύ 24
ομοσπονδιών, ενώ υπάρχουν και 67 μέλη διοικητικών συμβουλίων ανάμεσα
στα 326, το 20,55% δηλαδή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evi Moraitidou (@evimoraitidou)

Πόσο δύσκολο είναι να συνεχίσεις να είσαι το ίδιο ενεργή μετά και την
απόκτηση της οικογένειας;

Δεν είναι εύκολο αν δεν υπάρχει υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον.
Η γυναίκα πρέπει να είναι κοντά στην καθημερινή φροντίδα των παιδιών και
αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα. Οι γυναίκες καλούνται να καλύψουν πολλούς ρόλους της μητέρας, συζύγου και εργαζόμενης. Όμως το να είμαστε ενεργές μας δίνει δύναμη και καλύπτει και δικές μας εσωτερικές ανάγκες συμβάλλοντας στην ψυχική και πνευματική μας υγεία.

Με ποιον τρόπο καταφέρνεις όλα αυτά να τα συνδυάσεις;

Σίγουρα γίνονται θυσίες και κάποια πράγματα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ακριβώς όπως τα θέλουμε. Όταν όμως υπάρχει όρεξη, μεθοδικότητα και προγραμματισμός όλα είναι εφικτά.  Τα ενδιαφέροντά μου  άλλωστε είναι γύρω από τον αθλητισμό που είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου στόχος, μέσα από την ενασχόλησή σου με τα
κοινά;

Να συνδράμω στο βαθμό που μπορώ στην προαγωγή του αθλητισμού σε κάθε ηλικία, να γίνει τρόπος ζωής. Να έχουμε ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει δραστηριότητες άθλησης, όχι μόνο σε αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και στον δημόσιο χώρο. Να γίνουμε όλοι πιο υπεύθυνοι για την πόλη που ζούμε. Με τις καθημερινές πράξεις μας να δείχνουμε σεβασμό στο περιβάλλον. Τα πάντα είναι θέμα παιδείας. Ο αθλητισμός είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο,  που μπορεί να περάσει μηνύματα στα παιδιά και ο
σεβασμός είναι μια βασική αξία ώστε να μπορούμε να συμβιώνουμε ειρηνικά
σε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής. 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evi Moraitidou (@evimoraitidou)

Τι περιμένεις την επόμενη μέρα των εκλογών;

 Στον Δήμο Γλυφάδας επί δημαρχίας του Γιώργου Παπανικολάου έχουν γίνει σημαντικά έργα πνοής, που έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Δημοτών, όπως οι υπαίθριοι χώροι άθλησης, τα πάρκα και οι χώροι αναψυχής, οι παιδικοί σταθμοί, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, αναβάθμιση των σχολικών μονάδων. Το επόμενο βήμα θα ήταν η σύνδεση των υπαίθριων χώρων, όπου είναι αυτό εφικτό και η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων, ώστε να ενθαρρύνεται η χρήση του περιβαλλοντικά φιλικού αυτού μέσου μετακίνησης. Η σύνδεση δε του κέντρου με το παραλιακό μέτωπο και η ολοκλήρωση της ανάπλασης της παραλίας θα δώσει νέες
ευκαιρίες άθλησης και αναψυχής. Δεν θα πω ότι θα άλλαζα, αλλά θα συνέβαλα στην δημιουργία ίσων ευκαιριών για άθληση κάθε ηλικίας. 

Κλείνοντας τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στα νέα παιδιά που αθλούνται και έχουν όνειρα να πραγματοποιήσουν μια λαμπρή καριέρα;

Να έχουν υπομονή και επιμονή.  Δεν είναι εύκολος ο δρόμος και έχει πολλές
αναποδιές, αυτές είναι όμως που σε κάνουν πιο δυνατό και ανθεκτικό. Αν αγαπάνε αυτό που κάνουν και είναι συνεπείς η επιτυχία θα έρθει. Ακόμα και αν δεν έρθει θα είναι ικανοποιημένοι ότι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν. Αυτός ο αγώνας για την προσωπική αριστεία είναι αυτό που έχει σημασία, το ταξίδι και όχι η Ιθάκη.

Αμάντα Φούντη – Δημοσιογράφος

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τάσος Χαλκιάς: Μίλησε ανοικτά για την παρεξήγηση με την Ιωάννα Μαλέσκου

Her News b

Δέσποινα Μοιραράκη: Συγκλονιστική η πρώτη της συνέντευξη μετά τον θάνατο του συζύγου της ναύαρχου, Γιάννη Κοντούλη

Her News b

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Ο μόνος άνθρωπος που τηρεί σιγή ασυρμάτου είναι η Ελένη Μενεγάκη»

georgegsp