HerNews.gr
Καριέρα

Η γυναίκα που εργάζεται, η γυναίκα που επιμένει…

H γυναίκα εργάζεται, η γυναίκα επιμένει. Ουδείς αρνείται ότι η πρόσβαση των γυναικών στην εργασία, ειδικά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συνθήκη που παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, η πραγματικότητα παραμένει και πονάει:

Η στάση έναντι της ισότητας εξελίσσεται, αλλά ακόμη και οι νεότερες γενιές δεν είναι «καθαρές» από στερεότυπα και ανισότητες. Ποιος άλλωστε δεν έχει ακούσει, ψιθυρίσει ή σκεφτεί τις φράσεις «δεν πα’ να πλύνει κανά πιάτο;» για την απαιτητική CEO, τη διευθύντρια ή τέλος πάντων τη γυναίκα σε θέση ευθύνης.

Σήμερα λοιπόν, που οι γυναίκες στην Ευρώπη δεν είναι κατά κανόνα επιφορτισμένες με το πλύσιμο των πιάτων και το νοικοκυριό, αμείβονται κατά μέσο όρο 16% λιγότερο από τους άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Στη χώρα μας το ποσοστό αγγίζει το 12,5% σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ για το 2021. Γιατί; Πραγματικά δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα.

Αλλά ας γυρίσουμε στην απαιτητική γυναίκα σε θέση ευθύνης.

Μη φανταστείτε δεν είναι και πάρα πολλές. Οι γυναίκες εκπροσωπούνται λιγότερο σε ηγετικές θέσεις σε διάφορους τομείς όπως η πολιτική, η οικονομία, η επιστήμη και η έρευνα. Μόνο το 7,5 % των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων και το 7,7% των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες, κατά το δελτίο στρατηγικής της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025.

Παρά ταύτα η γυναίκα και εργάζεται και επιμένει

Παρ’ όλα όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους ή και όχι τόσο μεταξύ τους. Ας πούμε όσα λένε στη Βουλή, το ναό της Δημοκρατίας.

Το 2011 σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η Εύα Καϊλή είχε ζητήσει τον λόγο. Απαντώντας της ο συνάδελφός της Σωκράτης Ξυνίδης, της είπε: «Σιγά την καλτσοδέτα».

Το 2017 η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατήγγειλε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος μετά από τοποθέτησή της, της απευθύνθηκε λέγοντάς της: «ωραίο στυλ έχεις μωρή».

Το 2019 ο Πάνος Καμμένος γράφει στο Facebook για την συνάδελφό του Ντόρα Μπακογιάννη ότι  «η γριά κότα έχει το ζουμί και η κ. Μπακογιάννη είναι και κότα και χωρίς ζουμί».

Τα περιστατικά πολλά και πλέον δεν μετριούνται.

Και όχι, ο σεξισμός δεν «κάθεται» μόνο στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων. Τον Οκτώβριο του 2018 το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσίευσε έρευνα για τον «Σεξισμό και την παρενόχληση κατά των γυναικών στη βουλή».

  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 85.2% των γυναικών βουλευτών έχουν δεχθεί ψυχολογική βία. Από αυτές το 46.9% έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους ή απειλές βιασμού ή κατά της σωματικής τους ακεραιότητας.
  • Το 58.2% έχει δεχθεί σεξιστικές επιθέσεις μέσω internet και το 67.9% έχει υπάρξει στόχος σχολίων αναφορικά με την εξωτερική τους εμφάνιση.

Δύσκολο άλλωστε να ξεχάσει κανείς τη χυδαία επίθεση που δέχθηκε η βουλευτής των Δημοκρατικών Alexandria Ocasio-Cortez από τον συνάδελφό της, μέλος του Tea PartyTed Yoho, ο οποίος την αποκάλεσε «σιχαμένη, τρελή και γ…μένη σκύλα», στην είσοδο του Καπιτωλίου.

Για την ιστορία, ακολούθησε η παραδειγματική αντίδραση επί προσωπικού από το βήμα του Κογκρέσου, καθώς ο Υοho δικαιολόγησε τη χυδαία στάση του λέγοντας σέβεται τις γυναίκες γιατί είναι παντρεμένος με δύο κόρες.

Η ΑΟC, μεταξύ άλλων, απάντησε:

«Είμαι δυο χρόνια μικρότερη από τη μικρότερη κόρη του κ. YohoEίμαι και εγώ κόρη κάποιου πατέρα. Ο δικός μου, ευτυχώς, έχει πεθάνει και δεν είδα πώς συμπεριφέρθηκε ο κ. Yoho στη δική του κόρη. Η μητέρα μου είδε την απρέπειά του στον τηλεοπτικό της δέκτη. Και είμαι εδώ για να δείξω στους γονείς μου ότι είμαι η δική τους κόρη και ότι δεν με μεγάλωσαν για να δέχομαι κακοποίηση από άνδρες. (…) Το να έχει κανείς κόρες δεν κάνει έναν άνδρα αξιοπρεπή.
Μία σύζυγος δεν κάνει τον αξιοπρεπή άνδρα. Το να συμπεριφέρεται κανείς στους ανθρώπους με ήθος και σεβασμό κάνει έναν άνδρα αξιοπρεπή. Και όταν ένας αξιοπρεπής άνδρας «τα κάνει θάλασσα», όπως όλοι υποχρεούμαστε να κάνουμε, βάζει τα δυνατά του και ζητά συγνώμη.Για να μπορέσουμε όλοι να πάμε παρακάτω».

Και αν κούρασα με τα νούμερα, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε ξανά στη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα την τελευταία διετία.

Γιατί η γυναίκα στην Ελλάδα και εργάζεται και επιμένει και κινδυνεύει. Το πρώτο 9μηνο του 2021 καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία 5.857 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Περισσότερα από ότι ολόκληρο το 2020 και το 2019 μαζί. Γυναίκες αβοήθητες δολοφονήθηκαν, κακοποιήθηκαν, τραυματίστηκαν σε σώμα και πνεύμα.

Και πάλι όμως είναι εκεί… Παρά την ανισότητα σε σύγχρονους καιρούς, τον σεξισμό εν μέσω βιομηχανικών και άλλων πολλών επαναστάσεων όπως αυτή του αυτονόητου για τη θέση της στη σύγχρονη κοινωνία… H γυναίκα εργάζεται, η γυναίκα επιμένει.

Υβόννη Κλάπα – Δημοσιογράφος

Νεότερα Άρθρα

Φαίνεσαι πλούσιος ή φτωχός; Η μελέτη που θα σου το αποκαλύψει

HerNews ka

Όσα πρέπει να σκεφτείτε πριν δεχτείτε μια νέα δουλειά

georgegsp

Πέντε μικρές φράσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι πιο αξιόπιστο και ευφυές άτομο

georgegsp