HerNews.gr
Διεθνή

Η ιστορία του Γκαζιαντέπ, του κατεστραμμένου από τον σεισμό αρχαίου κάστρου στην Τουρκία

Το Κάστρο Γκαζιαντέπ στην Τουρκία, ένα αρχαίο κτίσμα που στεκόταν για σχεδόν 2000 χρόνια, έχει καταστραφεί μερικώς από τον τεράστιο σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu : «Ορισμένοι από τους προμαχώνες στα ανατολικά, νότια και νοτιοανατολικά τμήματα του ιστορικού Κάστρου Γκαζιαντέπ στην κεντρική συνοικία Şahinbey καταστράφηκαν από τον σεισμό, τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στο δρόμο».

Τα κάγκελα που περιέβαλλαν το κάστρο ήταν σκορπισμένα στα μονοπάτια και ο τοίχος αντιστήριξης που βρισκόταν κοντά στο κάστρο έπεσε επίσης. Σε μερικούς από τους προμαχώνες αναπτύχθηκαν μεγάλες ρωγμές.

Τμήματα του τρούλου και του ανατολικού τοίχου του περίφημου τζαμιού Σιρβάνι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κάστρο και λέγεται ότι κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα, έχουν επίσης καταστραφεί.

Ιστορία κατασκευής του Κάστρου Γκαζιαντέπ

Οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν αυτό το περίφημο μνημείο κάποια στιγμή στον δεύτερο ή τρίτο αιώνα μ.Χ. Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο σε κάποια ιδιότητα.

Στη συνέχεια, επί Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού τον δέκατο αιώνα, ανακαινίστηκε και πήρε την όψη που έχει τώρα. Για να εξασφαλιστεί ότι το κάστρο συνέχισε να εξυπηρετεί το σκοπό του υπό τους επόμενους αυτοκράτορες, υποβλήθηκε σε μια σειρά από σημαντικές ανακαινίσεις.

Τα τείχη της πόλης επεκτάθηκαν δυτικά, νότια και ανατολικά μέχρι το λόφο, και το νότιο τμήμα ήταν εξοπλισμένο με κατασκευές με τη μορφή τοξωτών και θολωτών στοών.

Το κάστρο, στη σημερινή του δομή, έχει το σχήμα ασύμμετρου κύκλου. Η περιφέρεια του είναι κάπου στην περιοχή των 1200 μέτρων και η διάμετρος του είναι κάπου στην περιοχή των 100 μέτρων.

Πριν από το σεισμό, μόνο 12 από τους αρχικούς 36 προμαχώνες του κάστρου στέκονταν. Οι πύργοι, οι πύλες και τα τείχη γύρω από την αυλή χρησιμεύουν ως ο πυρήνας της κατασκευής. Επιπλέον, διαθέτει ένα λουτρό, μια στέρνα και ένα τζαμί όπου οι άνθρωποι μπορούν να προσκυνήσουν.

Αργότερα, το έτος 1481, ο Σουλτάνος ​​της Αιγύπτου Qaitbay εργάστηκε σε αυτό, και το έτος 1557, ο Σουλτάνος ​​Σουλεϊμάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το έκανε επίσης.

Το Κάστρο του Γκαζιαντέπ εξυπηρέτησε σημαντικούς αυτοκράτορες

Οι ανάγκες των πολλών αυτοκρατόρων καλύφθηκαν από το Κάστρο του Γκαζιαντέπ με ποικίλους τρόπους. Την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έπαιξε αμυντικό ρόλο έναντι πιθανών εισβολέων και λειτουργούσε ως στρατιωτικό φυλάκιο.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, υπό τη βασιλεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , το κάστρο έγινε σημαντικό λόγω του ρόλου του ως φόρουμ για πολιτικές, στρατιωτικές και πολιτιστικές συζητήσεις. Είναι γνωστό ότι έπαιξε ζωτικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας που πολέμησε η Τουρκία.

Ακόμη και μετά από ζημιές από πολλούς πολέμους και εισβολές, το φρούριο στο Γκαζιαντέπ συνέχισε να εκτελεί την προβλεπόμενη λειτουργία του. Χρησιμοποιούνταν πλέον ως μουσείο και πόλο έλξης τουριστών.

Για τον εορτασμό της εκτεταμένης ιστορίας του κάστρου, πραγματοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες, που προσέλκυσαν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ανησυχίες έχουν εκφραστεί μετά την κατάρρευση του κάστρου στο Γκαζιαντέπ για το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές και άλλα μνημεία από τον σεισμό.

Τουρκία: Επταήμερο εθνικό πένθος ανακοίνωσε ο Ερντογάν – Χιλιάδες οι νεκροί από το σεισμό

 Aκολουθήστε μας στo Google News

 

Νεότερα Άρθρα

Κέιτ Μίντλετον: Εργάζεται από το κρεβάτι – Πότε θα εμφανιστεί

HerNews ka

Κάνιε Γουέστ: Η Τζούλια Φοξ λέει ότι το ειδύλλιο της μαζί του επηρέασε αρνητικά την καριέρα της ως ηθοποιός

HerNews ka

Οι 8 χώρες του κόσμου που επλήγησαν από τους περισσότερους σεισμούς

HerNews ka