HerNews.gr
Αφιερώματα Μόδα

Η ιστορία του ταρτάν της Βασιλικής οικογένειας

Aν και η βασιλική οικογένεια εμφανίζεται συχνά να φοράει ταρτάν ενώ βρίσκεται στη Σκωτία, το μοτίβο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο The Ghillies Ball , όπως φαίνεται στην πέμπτη σεζόν του The Crown .

 Η τάση ξεκίνησε για πρώτη φορά από τη βασίλισσα Βικτώρια και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Αλβέρτο, αφού αγόρασαν το κτήμα Balmoral στη Σκωτία και έγινε ετήσια βασιλική παράδοση καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

Ακόμη και στα τελευταία της χρόνια, η Βικτώρια παρακολουθούσε τη χοροεσπερίδα με ένα φύλλο βαλμοράλ ταρτάν κρεμασμένο στο μπούστο της μαύρης σατέν τουαλέτας της», σύμφωνα με τον Γκρεγκ Κινγκ, συγγραφέα του Twilight of Splendor: The Court of Queen Victoria Κατά τη διάρκεια του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου της. 

Ο παππούς της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε’, ο πατέρας της, ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ και, φυσικά, η ίδια η βασίλισσα συνέχισαν την παράδοση, συμπεριλαμβανομένης της πινελιάς σκωτσέζικου στυλ με τη μορφή του χαρακτηριστικού ταρτάν τους.

Ενώ η Victoria συχνά προτιμούσε το Tartan Balmoral, στο The Crown βλέπουμε τις γυναίκες της βασιλικής οικογένειας να φορούν ένα ελαφρώς διαφορετικό καρό, το Tartan Royal Stewart. Από πού λοιπόν προήλθαν αυτά τα μοτίβα και ποια είναι η σημασία τους;

Το πιο αναγνωρίσιμο βασιλικό ταρτάν, το Royal Stewart  χρονολογείται τουλάχιστον από το 1800, σύμφωνα με το Scottish Register of Tartans , αν και μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ παλαιότερο.

Όποια και αν είναι η προέλευση, το Royal Stewart έχει ωστόσο μια μακροχρόνια βασιλική γενεαλογία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Δ’ (θείος της βασίλισσας Βικτώριας) φόρεσε το ταρτάν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Σκωτία το 1822 και η Βικτώρια αργότερα το υιοθέτησε επίσημα ως ταρτάν της βασιλικής οικογένειας.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’, ο παππούς της βασίλισσας Ελισάβετ, προσπάθησε να θεσπίσει κανόνες που καθιστούσαν αδύνατο για οποιονδήποτε να φορέσει το ταρτάν χωρίς τη ρητή άδεια του μονάρχη, ωστόσο η δημοτικότητα του καρό, οι πολυάριθμες παραλλαγές και η ευρεία χρήση του έκαναν τελικά πολύ δύσκολο να επιβάλει τέτοιους περιορισμούς.

Ωστόσο, δεν ήταν εντελώς αποτυχημένος σε αυτό το μέτωπο, καθώς άφησε στην άκρη το ταρτάν Balmoral για την ιδιωτική διακριτικότητα της βασιλικής οικογένειας.

Στη σύγχρονη εποχή, το συγκεκριμένο μοτίβο διατήρησε τους στενούς δεσμούς του με τη βασιλική οικογένεια και είναι ένα ιδιαίτερο πάθος για τον βασιλιά Κάρολο, ο οποίος συχνά εμφανίζεται να το φοράει κατά τις διακοπές της οικογένειας στο ομώνυμο κτήμα του ταρτάν

 Aκολουθήστε μας στo Google News

Νεότερα Άρθρα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Κατά γράμμα τηρήθηκε το πένθιμο, ενδυματολογικό πρωτόκολλο – To dress code της κηδείας (Εικόνες)

HerNews ka

Irene Angelopoulos: H fashion designer που εξέπληξε τα πλήθη με την επίδειξη της

Her News b

Must have ρούχα για την φθινοπωρινή γκαρνταρόμπα σου

georgegsp