Τα φουντούκια πρωταγωνιστούν σε αυτή τη σοκολατένια συνταγή. Η γλυκύτητα προέρχεται από τους χουρμάδες και η πλούσια γεύση από την μη επεξεργασμένη σκόνη κακάο. Η vegan nutella είναι ένα τέλειο άλειμμα για να το απολαύσετε σε τοστ, σε τηγανίτες ή ως ντιπ για φρέσκα φρούτα.
Συνταγή vegan nutella
Συστατικά
1 ½ φλιτζάνια (202 γρ.) ωμά φουντούκια
⅓ φλιτζάνι (80 mL) γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας (14 γρ.) εξευγενισμένο λάδι καρύδας, λιωμένο
2 κουταλιές της σούπας (30 mL) σιρόπι από σφένδαμο
6 χουρμάδες
⅓ φλιτζάνι (35 g) σκόνη κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Απλώστε τα φουντούκια σε ένα ταψί και ψήστε για 10 – 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, ανακατεύοντας μια φορά. Προσοχή να μην ψηθούν υπερβολικά, καθώς οι ξηροί καρποί συνεχίζουν να «φρυγανίζουν» όταν βγαίνουν από τον φούρνο.
Όταν κρυώσουν αρκετά, τρίβετε τα φουντούκια σε ένα καθαρό πανί κουζίνας. Τοποθετήστε τα ξεφλουδισμένα φουντούκια σε μια μηχανή επεξεργασίας τροφίμων υψηλής ταχύτητας και ιδανικά σε 600 W ή μεγαλύτερη.
Ανακατεύουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 4 με 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια υφή σαν βούτυρο ξηρών καρπών.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν προτιμάτε πιο αραιή σύσταση, σκεφτείτε να προσθέσετε περισσότερο λάδι καρύδας και λίγο περισσότερο σιρόπι σφενδάμου και ανακατέψτε ξανά.
Η vegan nutella είναι έτοιμη. Φυλάσσεται σε βαζάκι στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.