Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη που πρωταγωνιστεί το 2025 σε κάθε wellness και beauty συζήτηση. Η μείωση των επιπέδων της απασχολεί όσο και η διατήρηση του κολλαγόνου. Έτσι είναι η ζωή .
Επομένως, κάποιες τάσεις επιστρέφουν πάντα, ειδικά όταν το άγχος της καθημερινότητας σε μια πόλη, τα deadlines και οι γεμάτες διαδρομές στο μετρό, μας κρατούν σε μόνιμο συναγερμό.
Η αλήθεια είναι πως η κορτιζόλη δεν είναι εχθρός. Είναι η ορμόνη που μάς ξυπνά το πρωί και μάς δίνει ενέργεια. Όταν όμως παραμένει ψηλά για ώρες, επιβαρύνει το σώμα και το πνεύμα. Η ψυχολόγος Brenda de la Peña εξηγεί πώς λειτουργεί αυτή η φυσική διαδικασία και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη ρυθμίσουμε.
Γιατί ανεβαίνει η κορτιζόλη το πρωί
Αρχικά το σώμα μας, με το που ξυπνά, εκκρίνει κορτιζόλη για να ενεργοποιηθεί. Το ζητούμενο όμως είναι να παραμείνει σε φυσιολογικά επίπεδα και να μη μετατραπεί σε αιτία συνεχούς στρες.
Όπως σημειώνει η ειδικός, πολλές φορές λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο. Αντιδρούμε σε εξωτερικά ερεθίσματα χωρίς να επιλέγουμε πού στρέφουμε την ενέργειά μας. Το αποτέλεσμα; Εξαντλούμαστε συναισθηματικά και σωματικά.
Τι συμβαίνει όταν η κορτιζόλη μένει στα ύψη
Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνήθως όμως περιλαμβάνουν:
-
Συνεχή εξάντληση
-
Ευερεθιστότητα
-
Μυϊκή ένταση
-
Πεπτικά προβλήματα
-
Τριχόπτωση
Αν τα παρατηρείτε συχνά, ίσως η πρωινή σας κορτιζόλη να είναι εκτός ισορροπίας.
5 πρακτικές για να ρυθμίσετε την κορτιζόλη το πρωί
1. Μην πιάσετε το κινητό αμέσως
Η συνήθεια να τσεκάρουμε οθόνες μόλις ξυπνήσουμε «εκτοξεύει» την κορτιζόλη. Το μυαλό βομβαρδίζεται από πληροφορίες πριν προλάβει να προσαρμοστεί στη νέα μέρα.
2. Όχι καφές με το που ξυπνάτε
Αν και λατρεμένο πρωινό ritual, ο καφές ενισχύει τη φυσική αύξηση της κορτιζόλης. Προτιμήστε να τον πιείτε 30-60 λεπτά μετά το ξύπνημα. Ένα ήρεμο πρωινό γεύμα θα σας χαρίσει ενέργεια χωρίς ένταση.
3. Αναπνοές και συνειδητές παύσεις
Επίσης, κάθε φορά που νιώθετε ότι ο ρυθμός ανεβαίνει επικίνδυνα, σταματήστε. Μία βαθιά εισπνοή και αργή εκπνοή ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι όλα είναι υπό έλεγχο.
4. Χαλαρό, σταθερό πρωινό
Ακόμη κι αν εφαρμόζετε διαλειμματική νηστεία, ένα ήρεμο ξεκίνημα χωρίς πανικό βοηθά να «καθησυχάσετε» το νευρικό σας σύστημα. Είναι μια πράξη φροντίδας για τον εαυτό σας πριν μπείτε στους γρήγορους ρυθμούς.
5. Επαφή με τη φύση
Ένα σύντομο περπάτημα σε πάρκο, λίγα λεπτά με θέα τον ουρανό ή μια βόλτα στη θάλασσα, μειώνουν τα επίπεδα στρες και ηρεμούν τον εγκέφαλο. Τα κύματα άλφα και θήτα που ενεργοποιούνται χαρίζουν βαθιά χαλάρωση.
Συνεπώς, η πρωινή κορτιζόλη δεν είναι πρόβλημα , όταν παραμένει στα όριά της. Το θέμα είναι να μάθουμε να παρατηρούμε τις συνήθειές μας και να κάνουμε μικρές προσαρμογές.
Αφήστε το κινητό στην άκρη, πάρτε βαθιές ανάσες, καθιερώστε ένα ήρεμο πρωινό και δώστε προτεραιότητα σε ό,τι έχει πραγματικά σημασία. Το σώμα και το μυαλό σας θα σας ευγνωμονούν.
Οι μικροβιολόγοι απαντούν στο πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις πιτζάμες μας