Η Μαντώ Γαστεράτου είναι παρουσιάστρια, ραδιοφωνική παραγωγός και πρώην μοντέλο καθώς το 2010 κέρδισε τον τίτλο Μις Ελλάς στα Καλλιστεία του ΑΝΤ1.
Είναι μια πολύ δυναμική και δημιουργική γυναίκα, που δε σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Επίσης, η Μαντώ Γαστεράτου είναι μητέρα δύο υπέροχων παιδιών και πολύ συχνά ανεβάζει τρυφερές τους φωτογραφίες στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα social media.
Είναι ακόμα και πολύ τολμηρή ως προσωπικότητα, καθώς το 2017 είχε συμμετάσχει στο reality επιβίωσης του ANT1 «Nomads» όπου αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από 7 εβδομάδες λόγω τραυματισμού.
Η Μαντώ Γαστεράτου μιλά στη δημοσιογράφο του HerNews Κατερίνα Αλεξανδρίδου για το πόσο άλλαξε η ζωή της ως μητέρα και για το πως είναι η ζωή της με δυο μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι.
Γνωρίζουμε ότι εκπαιδεύεσαι ως σύμβουλος ψυχικής υγείας πως αποφάσισες να ακολουθήσεις αυτό τον δρόμο;
Φέτος είναι το τρίτο έτος των σπουδών μου. Πάντοτε ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το αντικείμενο, μάλιστα στο παρελθόν είχα και μια υποτροφία στον χώρο της ψυχολογίας αλλά νομίζω ότι τώρα ήρθε πιο συνειδητά η απόφαση να σπουδάσω αυτό το αντικείμενο. Ήταν κάτι που πάντοτε με ενδιέφερε και θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο δώρο που έχω κάνει στον εαυτό μου μέχρι σήμερα.
Σκοπεύεις στο μέλλον να ασχοληθείς επαγγελματικά στον χώρο την ψυχικής υγείας;
Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι ακριβώς θα γίνει στο μέλλον, όμως αυτό που απολαμβάνω στο “εδώ και τώρα” είναι αυτό το ταξίδι. Το ταξίδι της μάθησης και όλη αυτή την εμπειρία.
Μαντώ, είσαι πολύ ενεργή στα social media και οι αναρτήσεις Instagram Vs Reality αποκαλύπτουν μια πλευρά του εαυτού σου που για χρόνια δεν βλέπαμε. Πως αποφάσισες να πετάξεις δημόσια τη μάσκα της τέλειας γυναίκας;
Καλά, δεν νομίζω ότι ποτέ φορούσα αυτό το προσωπείο γιατί κανένας μας δεν μπορεί να το υποστηρίξει. Και αυτός που προσπαθεί να δείξει ότι είναι σε όλα τέλειος μπορεί να οδηγηθεί σε μεγάλα άγχη και σε σοβαρές ψυχικές αναταραχές. Πέρα από αυτό, όσον αφορά εμένα είχα την ανάγκη να μοιραστώ με τον κόσμο την δική μου αλήθεια.
Αυτό μου βγήκε κυρίως την περίοδο της εγκυμοσύνης και ήθελα να μοιραστώ το βίωμα μου σε σχέση με τη μητρότητα, γιατί είχα πιάσει και εγώ τον εαυτό μου σε παρελθούσες καταστάσεις, να συγκρίνεται και να αναρωτιέμαι πραγματικά πως γίνεται όλες αυτές οι γυναίκες και οι celebrities που βλέπουμε να πλέουν μονίμως σε πελάγη ευτυχίας να έχουν τα τέλεια μωρά της διαφήμισης, όλα να βαίνουν καλώς στη ζωή τους;
Και εγώ ένιωθα ότι υπολείπομαι σε κάτι από όλα αυτά τα πρότυπα. Πράγμα που γίνεται κατά κόρον στα social media.
Δηλαδή πολύ εύκολα ο κόσμος θα μοιραστεί μια εξωραϊσμένη εικόνα της ζωής του και της καθημερινότητας του παρά θα μιλήσει με ειλικρίνεια. Στη δική μου περίπτωση μιλώντας με ειλικρίνεια μπορώ να πω ότι λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά αυτό και συνδέομαι πολύ καλύτερα και με τους ανθρώπους που με ακολουθούν και με τον περίγυρο μου λέγοντας την αλήθεια. Γιατί έχουμε την ευκαιρία να συσχετιστούμε, να ταυτιστούμε να δούμε ότι είμαστε άνθρωποι και όχι τέλειες μητέρες, τέλειες γυναίκες οι Θεοί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πιστεύεις ότι η σύγχρονη γυναίκα ταυτίζεται περισσότερο με τέτοιου είδους αναρτήσεις στα social media;
Κάθε γυναίκα ορίζει την ταυτότητα της και την προσωπικότητα της σύμφωνα με τα δικά της επιληπτικά κριτήρια και με τα δικά της βιώματα. Πάντως σε καμία περίπτωση -η γνώμη η δική μου είναι- ότι δεν υπάρχει η τέλεια γυναίκα.
Δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος καταρχήν και εξορισμού αυτή η ταμπέλα του τέλειου είναι ύποπτή και μπορεί να είναι και νοσηρή. Δεν υπάρχει, αυτό είναι το χειρότερο που συμβαίνει στα social media. Αυτή η τελειοθηρία, αυτός ο ψευδό-εαυτός που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν βγάζει στο αληθινό βίωμα αλλά σε μια εξωραϊσμένη εικόνα και πραγματικότητα.
Πως νιώθεις που απέχεις από την τηλεόραση αυτή την περίοδο; Σκοπεύεις να επιστρέψεις;
Ήρεμη. Νιώθω ήρεμη γιατί νομίζω ότι δεν θα ήμουν αρκετά καλή, μάλλον αρκετά αποτελεσματική σε αυτή τη φάση της ζωής μου, ούτε στο ρόλο μου ως μητέρα ούτε στο ρόλο μου ως επαγγελματίας.
Έχω επιστρέψει σε κάποιες επαγγελματικές υποχρεώσεις που είχα και πριν όμως σε πιο περιορισμένο βαθμό. Η προτεραιότητα μου αυτή τη στιγμή είναι να είμαι δίπλα στα παιδία μου που με χρειάζονται.
Δίπλα στην τεσσάρων μηνών κόρη μου και στον Γιωργάκη, μου που είναι τριών χρονών και νομίζω ότι έχω κάνει μια πολύ σωστή επιλογή, που με καθιστά ήρεμη.
Δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα να δουλεύω πάλι στους ρυθμούς που δούλευα, για αυτό τον λόγο απέχω από την τηλεόραση και επίσης άλλος ένας λόγος είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η τηλεόραση τα τελευταία 2 χρόνια δεν με εκφράζει τίποτα και δεν βρίσκω χώρο έκφρασης για εμένα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι εκπομπές.
Μαντώ, έχεις δυο υπέροχα παιδιά. Η μητρότητα σε άλλαξε ως άνθρωπο;
Ε βέβαια ναι… τελείως. Με εξέλιξε σαν άνθρωπο, σίγουρα ενσωματώνω και τον παλαιότερο εαυτό μου στο σήμερα αλλά με έχει αλλάξει πάρα πολύ βέβαια. Με έχει κάνει πολύ πιο υπεύθυνη σαν άνθρωπο σίγουρα, πολύ πιο ώριμη, πιο σκεπτόμενη. Μου έχει διδάξει πως είναι να αγαπάς άδολα, αφιλτράριστα και βαθιά.
Πως είναι η καθημερινότητα με δυο παιδιά στο σπίτι;
Δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαντάζεται κάποιος που δεν έχει κάνει ακόμα τη δική του οικογένεια. Ειδικά αν έχεις βοήθεια. Εγώ έχω πάρα πολλή βοήθεια και υποστήριξη από το οικογενειακό μου περιβάλλον, οπότε οι στιγμές που περνάμε οι ευχάριστες είναι πολύ περισσότερες από τις δύσκολες.
Η καθημερινότητα ωστόσο είναι πιο απαιτητική γιατί χρειάζεται να βάζεις σε προτεραιότητα πάλι τις ανάγκες των παιδιών και επειδή είναι πολύ μικρά σε ηλικία και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, πρέπει πρώτα να βάζεις τις δικές τους ανάγκες σε προτεραιότητα και μετά τον εαυτό σου. Αυτό είναι το πιο δύσκολο.
Και φυσικά κάθε φορά που θέλεις να βγεις μια βόλτα και κλείνεις ένα ραντεβού μια συγκεκριμένη ώρα θα πρέπει να ετοιμάζεσαι 2,5 ώρες πριν. Βασικά το πιο δύσκολο τώρα που το σκέφτομαι είναι η ευθύνη που φέρεις σαν γονέας, το πως θα καταφέρεις να είσαι αρκετά καλός γονέας, ένας αποτελεσματικός γονέας και δίπλα στα παιδία σου φροντίζοντας την σωματική και κυρίως την ψυχική υγεία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πως είναι η σχέση με τον σύζυγο σου μετά τον ερχομό των παιδιών; Αλλάζει η σχέση του ζευγαριού όταν η οικογένεια μεγαλώνει;
Εννοείται. Το οξύμωρο θα ήταν να μην άλλαζε. Σίγουρα αλλάζουν κάποια πράγματα γιατί αλλάζουν και οι ισορροπίες, εφόσον η γονεϊκότητα αλλάζει το άτομο αλλάζουν και οι ισορροπίες και οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, αλλάζει όλο το σύστημα.
Απορυθμίζεται αλλά μπορεί να επαναπροσδιοριστεί, να ρυθμιστεί και να λειτουργεί με μια νέα βάση δεδομένων και με σχέσεις πιο αγαπητικές, πιο δεμένες.
Οπότε η απάντηση μου είναι ναι, έχει αλλάξει. Τον αγαπάω ακόμα περισσότερο, πολύ πιο βαθιά τον σύζυγό μου. Είναι ένας σύντροφος και ένας πατέρας πολύ υποστηρικτικός και μας παρέχει ασφάλεια και φροντίδα.
Ο μεγάλος γιος σου, ο Γιώργος, ζηλεύει την μικρή του αδελφή; Πως διαχειρίστηκε την άφιξη της στο σπίτι;
Ναι είναι φυσιολογικό. Τη ζηλεύει γιατί έχουν και μικρή διαφορά ηλικίας, και είναι απόλυτα λογικό και να σου πω την αλήθεια χαίρομαι που εκφράζει το συναίσθημα του και το θυμό του, γιατί έχει θυμό έχει φυσικά ζήλεια γιατί σκέψου, είναι σαν ο Γιώργος να παραχώρησε μερικά τετραγωνικά αγάπης στην αδερφή του. Από τα 100 τετραγωνικά τώρα καλείται να συμβιώσει με ένα άτομο σε 50 τετραγωνικά. Οπότε αυτό το “πέφτει ξαφνικά η προσοχή της μαμάς και σε ένα άλλο άτομο” φαντάζει απειλητικό.
Σου είπα πριν ότι χαίρομαι που εκφράζει τα συναισθήματα του γιατί είναι ευκαιρία τώρα που είναι 3 ετών ως γονέας να του επιτρέψω να αισθάνεται έτσι.
Να του δείξω ότι είναι πολύ οκ και να ζηλεύεις και να θυμώνεις, γιατί πολλές φορές κατηγορούμε τα δύσκολα συναισθήματα και από εκεί ξεκινάνε και όλα τα προβλήματα αν θέλεις τα ψυχικά.
Στην αδυναμία μας να εκφράσουμε και να βιώσουμε τα δύσκολα συναισθήματα όπως το φόβο, το θυμό, τη ζήλια. Οπότε εκτός ότι του το καταπραΰνω, του το αναγνωρίζω και του λέω ότι είναι πολύ οκ και μπορείς ελεύθερα να αισθάνεσαι όπως θέλεις να αισθάνεσαι. Και έτσι του επιτρέπω όλα τα συναισθήματα να χρωματίζονται και να μην ντρέπεται στο μέλλον να τα εκφράσει.
Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στο μεγάλωμα των παιδιών στη σύγχρονη εποχή;
Νομίζω ότι τα παιδία στη σήμερον ημέρα έχουν πολλές προκλήσεις και βομβαρδισμό θα έλεγα πληροφορίας.
Και το γεγονός ότι επίσης οι ρυθμοί της ζωής μας και κυρίως των γονέων είναι τόσο γρήγοροι και δουλεύουμε όλοι ακατάπαυστα από το πρωί μέχρι το βράδυ που αφήνουμε πολύ ελάχιστο χρόνο να συσχετιστούμε με τα παιδία μας, να περάσουμε αυτό που λέμε “ποιοτικό χρόνο”.
Και τα παιδία ως σκληροί εργαζόμενοι πια, γιατί και τα παιδιά αν ρωτήσεις – θα μιλήσω για το δικό μου περιβάλλον – ξέρουν ότι πραγματικά είναι σκληρά εργαζόμενοι.
Γιατί πολλές φορές ακούς ότι ένα παιδάκι μόλις τελειώσει το σχολείο κάνει δραστηριότητες, πηγαίνει πιάνο, πηγαίνει μπαλέτο κλπ κλπ.
Οπότε οι ώρες που μένουν για να συσχετιστεί με τους γονείς του και οι ώρες που απομένουν για όλη την οικογένεια είναι και λίγες και βλέπεις κουρασμένους ανθρώπους μέσα στο σπίτι.
Επίσης, έχουμε αποξενωθεί από τους φυσικούς τρόπους που συσχετιζόμασταν. Το πιο θετικό είναι ότι σε όλο αυτό τον καταιγισμό πληροφοριών έχουμε πια πρόσβαση και γνώση πολύ πιο εύκολα και έτσι μπορούμε να είμαστε περισσότερο ενισχυμένοι απέναντι στα παιδία μας γιατί η γνώση εννοείται ότι πάντοτε βοηθάει.
Εσύ σαν μητέρα πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου; Είσαι αυστηρή; Και πως θα ήθελες να είσαι σαν μητέρα;
Αυστηρή δε θα το έλεγα ότι είμαι. Αυτό που προσπαθώ εγώ να κάνω με τα παιδιά μου, επειδή είναι πολύ μικρούλια ακόμα και ακόμα διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους και “πλάθονται”, προσπαθώ όσο μπορώ και όσο αντέχω να τους δημιουργώ ευχάριστες εικόνες και όμορφα συναισθήματα, έναν ασφαλή δεσμό, αγαπητικές σχέσεις μέσα στο σπίτι.
Προσπαθώ να επικοινωνώ και εγώ με το δικό μου εσωτερικό παιδί για να μπορώ να μιλήσω τη “γλώσσα τους”, να παίξω μαζί τους, να συσχετιστώ πιο βαθιά.
Αυτό που δουλεύω και δυσκολεύομαι είναι η οριοθέτηση καμιά φορά στον Γιώργο, γιατί είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε όρια στα παιδιά, αλλά και από την άλλη τα όρια θέλουν και μια πειθαρχία, θέλουν να χαλάσεις και κάποια χατίρια.
Εκεί λίγο δυσκολεύομαι αλλά το δουλεύω μέρα με τη μέρα.
Η Μαντώ σαν γυναίκα, έχει ανασφάλειες;
Αρκετές, όπως κάθε άνθρωπος. Έχω αλλά αυτό που προσπαθώ να κάνω τα τελευταία χρόνια είναι να τις αναγνωρίζω, να τις αποδομώ και μετά να τις μετατρέπω σε προτέρημα. Και αυτή η δουλειά, στη δική μου περίπτωση, έρχεται μέσω της θεραπείας.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Ο μεγαλύτερος μου φόβος είναι η απώλεια αγαπημένων μου προσώπων, οι ασθένειες επίσης αγαπημένων μου προσώπων. Γενικά, πράγματα τα οποία δεν μπορείς να ελέγξεις και να προβλέψεις.
Πράγματα τα οποία μπορούν να φέρουν μια ανισορροπία στους δεσμούς της οικογένειας και κυρίως αυτά είναι θέματα υγείας, γιατί τα υπόλοιπα πιστεύω λίγο πολύ λύνονται. Και σε θέματα υγείας φυσικά, υπάρχουν λύσεις γιατί έχει προχωρήσει η επιστήμη, αλλά είναι κάτι το οποίο με αγχώνει.
Είσαι από τις γυναίκες που αμέσως μόλις γίνει κάτι σε εσένα ή στα παιδιά σου μπαίνεις στον πειρασμό να googlάρεις;
Δυστυχώς και την έχω πατήσει πάρα πολύ άσχημα με αυτό τον τρόπο και αυτό που κάνω σήμερα, είναι να μην μπαίνω και να αποφεύγω γιατί σκέφτομαι ότι κάθε φορά που κάνω ένα κλικ στο Google κάνω κακό στα παιδία μου.
Και αυτό το λέω γιατί είχα πέσει σε αυτή την παγίδα, googlαρα και φοβόμουν.
Είχα μπει σε μια πολύ μεγάλη αναστάτωση πράγμα που με έκανε μη αποτελεσματικό γονέα.
Τα παιδιά χρειάζονται γονείς που να τους παρέχουν ασφάλεια και φροντίδα, όχι να τους μεταφέρουν άγχος.
Οπότε μόλις κατάλαβα ότι το άγχος μου με κατέβαλε και γινόμουν δυσλειτουργική, σκέφτηκα ότι κάθε φορά που κάνω ένα κλικ στο διαδίκτυο και βλέπω τι θα μπορούσε να συμβεί ή βλέποντας διάφορες εικόνες με νοσήματα και με περιπτώσεις βαριές διάφορων ασθενειών, μόνο κακό κάνω.
Οπότε αν θα μπορούσα να περάσω ένα μήνυμα, θα ήταν αυτό.
Να εμπιστευόμαστε τους γιατρούς, δε λέω να μην κάνουμε έναν ενδελεχή έλεγχο κάθε φορά, αλλά να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και να μην googlaρουμε, γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και μοναδική.
Πως είναι η σχέση σου με την κουμπάρα σου Μπάγια Αντωνοπούλου; Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα για ρήξη στη σχέση σας…
Το θέμα είναι ότι έχουμε συνηθίσει παράλληλα με τη βιολογική μας εξέλιξη πάνω σε αυτό τον πλανήτη να δημοσιεύουμε και τη ψηφιακή μας ζωή.
Έτσι αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν δημοσιεύσεις μια φωτογραφία με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο είναι σύνηθες ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι να αναρωτιούνται για ποιο λόγο δε συσχετίζεσαι με το άτομο που έκανες παρέα ή τον σύντροφο σου.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες μας. Οι δικές μου σίγουρα έχουν αλλάξει με τα παιδία.
Η Μπάγια είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δουλεύει νυχθημερόν και έχει ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, σε δελτία, στο site οπότε και οι ώρες της είναι πολύ περιορισμένες.
Συν το γεγονός, ότι όλα αυτά τα χρόνια με τις αναταραχές που είχαμε στα θέματα υγείας με τον κορονοϊό δεν βρισκόμασταν και τόσο συχνά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι επήλθε και η ρήξη στη σχέση μας.
Μια χαρά είμαστε, την είδα μάλιστα και τις προάλλες ήρθε και μου έκανε ποδαρικό στο σπίτι, όλα καλά. Θέλω να πω ότι δεν είναι απαραίτητο να δημοσιεύουμε κάθε στιγμή της προσωπικής μας ζωής στα social media.
Ως σύγχρονη γυναίκα, τι θα ήθελες να συμβουλέψεις όσες διαβάζουν σήμερα τη συνέντευξη σου;
Θα ήθελα διαβάζοντας τη συνέντευξη μου η κάθε γυναίκα να αισθάνεται δυνατή και ασφαλής με τις επαγγελματικές και προσωπικές επιλογές της, να απομακρύνεται από συναισθήματα ντροπής φόβου και άγχους και να ακολουθεί την καρδία της και το πυρηνικό της μονοπάτι. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει ευτυχισμένος κάποιος. Ακολουθώντας τις επιλογές του και ζώντας με συνειδητότητα.
Ποια είναι η ευχή σου για το 2023;
Εύχομαι το 2023 να είναι ένα εύκολο έτος, γιατί έχουμε δυσκολευτεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και έχει επηρεαστεί η ζωή μας άρδην, από την πανδημία από τον πόλεμο.
Έχουμε ζήσει πολύ δύσκολα και ακουμπάνε όλα αυτά στον ψυχισμό μας, οπότε εύχομαι το 2023 να φέρει ηρεμία, ψυχική ηρεμία, να φέρει την ωριμότητα και να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πράγματα που μάθαμε από το προηγούμενο έτος προς όφελός μας. Και να είμαστε πιο ψυχικά ανθεκτικοί.
Ευχαριστούμε πολύ την Μαντώ Γαστεράτου για τη συνέντευξη που παραχώρησε στο HerNews.
Aκολουθήστε μας στo Google News