Ο Ναός του Ολυμπίου Διός είναι ένα από τα πιο θαυμάσια μνημεία της Αθήνας εκτός από το συγκρότημα των κτηρίων στην κορυφή της Ακρόπολης. Είναι αφιερωμένο στον Δία, τον πρώτο από τους Θεούς των αρχαίων Ελλήνων, που κατοικούσε στην κορυφή του Ολύμπου.
Πίνακες ζωγραφικής και καρτ ποστάλ του 19ου αιώνα απεικόνιζαν ένα μυστηριώδες κτίριο στην κορυφή του Ναού, αλλά χρειάστηκε περισσότερο από ενάμιση αιώνα για να λυθεί το αίνιγμα χάρη σε έναν Άγγλο ερευνητή.
Ενώ μελετούσε τα αρχαία μνημεία και το πώς έχουν αλλάξει με τα χρόνια για τη διδακτορική του διατριβή, ο Δρ. Paul Cooper συνάντησε κάτι εξαιρετικά περίεργο σχετικά με τον Ναό.
Ο Cooper βρήκε μια σπάνια εικόνα του ναού που χρονολογείται από το 1858. Εκεί, ο συγγραφέας παρατήρησε ένα μικρό κτίριο να χτίζεται πάνω από τις κολώνες του ναού, κάτι που παρατήρησε για πρώτη φορά.
Αναρωτήθηκε αν αυτή η φωτογραφία ήταν αυθεντική ή αν κάποιος την έβαλε εκεί εσκεμμένα, χρησιμοποιώντας το Photoshop.
I fell down a bit of a ruins research rabbithole today, thought I’d share some of my weird journey.
It started with this incredible 1858 photo of the Temple of Olympian Zeus in Athens. pic.twitter.com/KujA7BNt7V
— Paul Cooper (@PaulMMCooper) November 23, 2017
Τότε βρήκε την ίδια ακριβώς εικόνα, αλλά το κτίριο έλειπε. Η ιστορία γινόταν όλο και πιο ενδιαφέρουσα.
Τι νόημα είχε να έχουμε δύο πανομοιότυπες εικόνες ενός ναού με την πρώτη να απεικονίζει μια κατασκευή πάνω από τους κίονες και τη δεύτερη χωρίς αυτήν;
Ο Cooper αποφάσισε να επεκτείνει την έρευνά του προκειμένου να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από αυτή την ιδιαιτερότητα. Τότε βρήκε έναν πίνακα που απεικόνιζε την Αθήνα το 1833. Στον πίνακα, ο ναός του Ολυμπίου Διός είχε ένα ορθογώνιο κτίριο πάνω από δύο από τους κίονες του.
Επιπλέον, βρήκε μια καρτ ποστάλ του 1862, στην οποία απεικονίζεται και ο ναός με αυτόν τον τρόπο. Πίστευε ότι είχε αποκαλύψει την απάντηση.
Αν πάμε πίσω στην ιστορία, θα συναντήσουμε δεκάδες χριστιανούς μοναχούς και αγίους γνωστούς ως «στυλίτες».
Οι Στυλίτες ήταν χριστιανοί που αποφάσισαν να περάσουν τη ζωή τους όρθιοι ή κατοικώντας σε στύλους ψηλά από το έδαφος.
Αυτός ήταν ο δικός τους τρόπος να έρθουν πιο κοντά στον Θεό και να εξιλεώσουν τις αμαρτίες τους.
Υπάρχουν πολυάριθμοι θρησκευτικοί πίνακες και εικόνες που απεικονίζουν στυλίτες Αγίους να στέκονται πάνω από κολώνες και στύλους.
Μετά την μερική καταστροφή του ναού του Ολυμπίου Διός κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., οι χριστιανοί στυλίτες ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση σε ένα κτίριο στην κορυφή του ναού.
Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο καταστράφηκε το κτίριο στην κορυφή του ναού ήταν άγνωστος.
Για τον Cooper, η απάντηση ήταν απλή: Μετά τη νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς, το ελληνικό κράτος προσπάθησε να αναβιώσει το ένδοξο παρελθόν της ελληνικής αρχαιότητας και δεν ήθελε να διατηρήσει τις χριστιανικές ή μουσουλμανικές προσθήκες στα αρχαία ερείπια της χώρας.
Ως εκ τούτου, επιχείρησαν να επαναφέρουν τον ναό του Ολυμπίου Διός στην αρχική του μορφή αφαιρώντας αυτή την κατασκευή.
Ιστορία του ναού του Ολυμπίου Διός
Η κατασκευή ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης των Αθηναίων τυράννων που οραματίστηκαν να χτίσουν τον μεγαλύτερο ναό στον αρχαίο κόσμο, αλλά παρέμεινε ημιτελής μέχρι τη βασιλεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ. περίπου 638 χρόνια μετά την έναρξη του έργου.
Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ο ναός, ο οποίος περιελάμβανε 104 κολοσσιακούς κίονες, ήταν γνωστός ως ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα και στέγαζε ένα από τα μεγαλύτερα λατρευτικά αγάλματα στον αρχαίο κόσμο.
Η δόξα του ναού ήταν βραχύβια, καθώς έπεσε σε αχρηστία μετά τη λεηλασία του κατά τη διάρκεια μιας εισβολής των βαρβάρων το 267 μ.Χ. μόλις έναν αιώνα μετά την ολοκλήρωσή του. Πιθανότατα δεν επισκευάστηκε ποτέ και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ερείπια.
Στους αιώνες που ακολούθησαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, εξορύσσονταν εκτενώς για οικοδομικά υλικά για την προμήθεια οικοδομικών έργων σε άλλα σημεία της πόλης. Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό μέρος του ναού παραμένει σήμερα, κυρίως δεκαέξι από τις αρχικές γιγαντιαίες στήλες, και συνεχίζει να αποτελεί μέρος ενός πολύ σημαντικού αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα.
Aκολουθήστε μας στo Google News