Συχνά λάθη και tips βελτίωσης! Ποιος είναι άραγε ο ρόλος της γλώσσας του σώματος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά;
Πόσο σημαντική είναι η στάση του σώματος, η οπτική επαφή και οι νευρικές κινήσεις που μπορεί να κάνετε, όσον αφορά στην εικόνα που θα βγάλετε προς τον πιθανό εργοδότη σας;
Όπως έχει δείξει η εμπειρία, όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά.
Μπορεί να έχετε αναζητήσει πληροφορίες για την εταιρεία, για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει, να έχετε ψάξει πληροφορίες στο διαδίκτυο για το πώς θα απαντήσετε στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις
και να έχετε κάνει την έρευνα σας, αλλά η εικόνα που θα «βγάλετε» στη συνέντευξη παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο.
Η γλώσσα του σώματος αποτελεί μια σημαντική ένδειξη της αυτοπεποίθησης και της άνεσης σε μια δεδομένη κατάσταση και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες που έχετε για να πάρετε τη δουλειά.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα πέντε πιο συνηθισμένα λάθη που εντοπίζουν όσοι πραγματοποιούν συνεντεύξεις με υποψηφίους για μια θέση εργασίας είναι τα ακόλουθα (από το σημαντικότερο προς το λιγότερο σημαντικό):
- Απουσία επαφής με τα μάτια
- Έλλειψη χαμόγελου
- Νευρικές κινήσεις
- Κακή στάση σώματος
- Αδύναμη χειραψία
- Σταύρωμα των χεριών στο στήθος
- «Παιχνίδι» με τα μαλλιά ή άγγιγμα του προσώπου
- Χρήση πολλών χειρονομιών
Ποιες είναι όμως οι συμβουλές που καλείται να ακολουθήσει ο υποψήφιος, βάσει και των παραπάνω ευρημάτων;
Σωστή οπτική επαφή.
Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κοιτάτε έντονα ή με ενοχλητικό τρόπο τον συνομιλητή σας. Ξεκινήστε την οπτική επαφή με την αρχική χειραψία και αποφύγετε τις νευρικές κινήσεις των ματιών και τα «περίεργα» βλέμματα.
Μην καμπουριάζετε.
Καθίστε με ίσια την πλάτη. Αυτό θα σας προσφέρει αυτοπεποίθηση, θα σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα στη συνέντευξη και θα βελτιώσει και την εικόνα σας. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, η σωστή στάση του σώματος μπορεί να μειώσει και τις πιθανότητες για αυξημένο άγχος.
Μην χαμογελάτε πάρα πολύ – ή πολύ λίγο.
Χαμογελάστε στην αρχή και στο τέλος της συνέντευξής για δουλειά, αλλά όχι πάρα πολύ στο ενδιάμεσο. Διατηρήστε την ισορροπία και την φυσικότητα σας. Ταιριάξτε με την ενέργεια και τη συμπεριφορά του συνομιλητή σας. Αποφύγετε τις πολλές νευρικές κινήσεις, θα σας κάνουν να δείχνετε αγχωμένος, βάζοντας σε κίνδυνο την εικόνα που βγάζετε προς τον συνομιλητή σας.
Μείνετε ήρεμοι, υιοθετήστε την εικόνα ενός σίγουρου και ικανού ηγέτη.
Τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα παπούτσια, ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο χτενίζεστε, είναι όλα μέρος της εικόνας σας, αποτελώντας επέκταση της γλώσσας του σώματος.
Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους.
Αν έχετε αμφιβολίες, χρησιμοποιείστε αποχρώσεις του μπλε ή του μαύρου σε συνέντευξη για δουλειά, αλλά αποφύγετε οτιδήποτε έντονο ή βαρετό, όπως το πορτοκαλί ή το καφέ.
Μέσω της πρώτης χειραψίας περνάτε και την πρώτη εντύπωση.
Μια δυνατή χειραψία μπορεί να μειώσει την επίδραση μιας αρνητικής πρώτης εντύπωσης και να κάνει μια θετική αλληλεπίδραση ακόμη καλύτερη. Στο τέλος της συνέντευξης, χρησιμοποιήστε μια καλή χειραψία, επαφή με τα μάτια και μερικά θετικά λόγια.
Σε κάθε περίπτωση, εξασκηθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη ή με κάποιον φίλο, πριν πάτε για μια συνέντευξη. Η εξάσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τα αδύναμα σημεία σας και να τα βελτιώσετε, αυξάνοντας – ενδεχομένως – και τις πιθανότητες για μια θετική κατάληξη μετά τη συνέντευξη.
Πηγή: Ergasia.gr