Η κύλιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να αισθάνεται ανασφαλής. Διασημότητες, ακόμα και οι γνωστοί σας συχνά επιμελούνται φωτογραφίες στη ροή τους για να κάνουν τη ζωή τους να φαίνεται τέλεια.
Όταν προσπαθείτε να χτίσετε αυτοπεποίθηση μπορεί να νομίζετε ότι πρέπει απλώς να αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Αλλά αυτό δεν είναι μια απλή διαδικασία. Πρώτα, πρέπει να καταλάβετε γιατί το κάνετε. Η κατανόηση αυτού του «γιατί» θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πώς να το αντιμετωπίσετε καλύτερα.
Η θεωρία κοινωνικής σύγκρισης μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους λόγους πίσω από αυτές τις συγκρίσεις,
Ποια είναι η θεωρία κοινωνικής σύγκρισης;
Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν τις κοινωνικές συγκρίσεις, αυτή η συμπεριφορά προϋπήρχε του διαδικτύου. Ουσιαστικά η θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης λέει ότι είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να κάνει κάποιος παρατηρήσεις για τους άλλους για να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του.
Παραδείγματα κοινωνικής σύγκρισης
Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που αντιλαμβάνεστε ως κατώτερο είναι μια καθοδική κοινωνική σύγκριση. Για παράδειγμα, αν βλέποντας τις αναρτήσεις ενός φίλου στο Facebook ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του, σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα για την οικονομική σας ασφάλεια, κάνετε μια σύγκριση προς τα κάτω.
Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που δεν θεωρείτε ούτε ανώτερο, ούτε κατώτερο από εσάς είναι γνωστό ως πλευρική κοινωνική σύγκριση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με έναν συνάδελφο που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εσάς στην οργανωτική δομή.
Όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που πιστεύετε ότι είναι καλύτερος από εσάς, ασκείτε ανοδική κοινωνική σύγκριση. Αυτή η αίσθηση ανωτερότητας είναι υποκειμενική. Μπορεί να θεωρείτε το άτομο ως πιο ελκυστικό, επιτυχημένο ή δημοφιλές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι αισθάνονται το ίδιο. Όλα είναι σχετικά.
Ας πούμε για παράδειγμα ότι νιώθετε ανασφάλεια για το σώμα σας καθώς κοιτάτε τις selfies ενός μοντέλου στο γυμναστήριο. Εξετάζετε προσεκτικά τις φωτογραφίες, αξιολογώντας το σώμα και τον τρόπο ζωής σας με βάση αυτό που παρατηρείτε στις selfies.