Οι ιστορίες είναι αληθινές: η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι γεγονός. Πριν όμως πανικοβληθείτε, να ξέρετε ότι υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσετε. Οι ειδικοί αναλύουν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη και πώς να τη σταματήσετε.
Αν και τα νέα μιας εγκυμοσύνης είναι αναμφίβολα χαρούμενα και συναρπαστικά, τα πολλά συμπτώματα που συνοδεύουν το πακέτο “εγκυμοσύνη” δεν είναι πάντα ευχάριστα. Και η λίστα με τα ενοχλητικά συμπτώματα δυστυχώς δεν σταματά τη στιγμή που το μωρό σας έρχεται σε αυτόν τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, μια σειρά από νέα, αλλά εξίσου μη ελκυστικά, συμπτώματα μπαίνουν στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό.
Τι είναι η τριχόπτωση μετά τον τοκετό;
Η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό συμβαίνει στο 40 με 50% των γυναικών. Συνήθως παρουσιάζεται τρεις έως τέσσερις μήνες μετά τη γέννα. Η απώλεια μαλλιών μετά τον τοκετό είναι το αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν μετά τον τοκετό. Δηλαδή της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων και της αύξησης των επιπέδων κορτιζόλης (στρες). Αυτό ενεργοποιεί περισσότερα τριχοθυλάκια για να εισέλθουν στην τελογενή φάση (ηρεμίας) του κύκλου ανάπτυξης της τρίχας, που σημαίνει ότι περισσότερες τρίχες πέφτουν ταυτόχρονα.
Μπορείτε να ευχαριστήσετε αυτές τις ενοχλητικές ορμόνες εγκυμοσύνης (οιστρογόνα και κορτιζόλη) για την μεγαλύτερη ευθύνη της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό που θα αντιμετωπίσετε. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν στην πτώση και την απώλεια μαλλιών, ως αποτέλεσμα της πτώσης των οιστρογόνων μετά τον τοκετό.
Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι το σωματικό και συναισθηματικό σοκ που συμβαίνει στο σώμα μετά τον τοκετό. Αυτό το σοκ προκαλεί τριχόπτωση πυροδοτώντας έναν μεγάλο αριθμό τριχοθυλακίων να εισέλθουν στην τελογενή φάση του κύκλου της τρίχας. Τα μαλλιά πέφτουν στη συνέχεια σε μεγάλες ποσότητες.
Δυστυχώς, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και το άγχος, μετά τον τοκετό δεν βοηθούν. Το στρες μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και, με τη σειρά του, να εμποδίσει την ανάπτυξη των μαλλιών. Η μη λήψη των κατάλληλων βιταμινών μπορεί επίσης να προκαλέσει επιβράδυνση ή ακόμη και υποχώρηση της τριχοφυΐας.