Ο καύσωνας του 1987 είχε διάρκεια 11 ημέρες και οι νεκροί έφτασαν τους 1300. Εκείνο το καλοκαίρι η θερμοκρασία είχε αγγίξει τους 45 βαθμούς και η ατμόσφαιρα ήταν τουλάχιστον αποπνικτική. Ήταν ο φονικότερος καύσωνας όλων των εποχών για την Ελλάδα.
Ο καύσωνας του 1987
Η πιο υψηλή θερμοκρασία που καταγράφηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν 43, 6°C στις 27 Ιουλίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η υγρασία είχε αγγίξει το 60% στις 23 Ιουλίου στην Αθήνα. Αυτή η υγρασία προκαλούσε ακόμη περισσότερη δυσφορία τόσο την ημέρα, όσο και το βράδυ.
Ο καύσωνας του 1987 διήρκεσε από τις 20 Ιουλίου ως τις 32 Ιουλίου και συνολικά είχε 1300 νεκρούς. Μάλιστα οι νεκροί του 1987 ξεπέρασαν τους νεκρούς του καύσωνα που είχε πλήξει την κεντρική Ελλάδα τον Αύγουστο του 1958 και τότε οι νεκροί ήταν 600.
Το 1987 δεν υπήρχαν οι υποδομές που έχουμε σήμερα. Στα περισσότερα σπίτια δεν είχαν κάποιο κλιματιστικό και ειδικά οι ηλικιωμένοι υπέφεραν από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
Επίσης δεν υπήρχαν κλιματιζόμενοι δημόσιοι χώροι, στα λεωφορεία όταν έμπαινες ήταν σαν να βρισκόσουν σε σάουνα και πολλά από τα νοσοκομεία ήταν χωρίς κλιματισμό. Το αποτέλεσμα ήταν όσοι κατέληγαν στο νοσοκομείο εκείνες τις εφιαλτικές ημέρες του καύσωνα, να πεθαίνουν αρκετοί από θερμοπληξία.
Η ατμόσφαιρα ήταν πιο αποπνικτική στην Αθήνα εξαιτίας του φωτοχημικού νέφους, αλλά σε καμίνι είχαν μετατραπεί κι άλλες πόλεις, ειδικά η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη.
Ακόμη και οι ράγες των τρένων είχαν λιώσει από τον καύσωνα. Οι εφημερίδες της εποχής έγραφαν: «Καμίνι όλη η Ελλάδα» («Τα Νέα»), «Κραυγή αγωνίας εκατομμυρίων Ελλήνων: Θεέ μου!» σε άλλο πρωτοσέλιδο τίτλο («Ακρόπολις»).
Ο καύσωνας φέτος θα σπάσει το ρεκόρ του 1987
«Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη» ανέφερε ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι» είπε.